3 основни проблема със здравето, характерни за породата Манчкин

Манчкин Снимка: iStock

И ма много противоречия около породата котки Манчкин, която дори не е призната от всички международни организации. Причината е, че тези приятели имат неестествено къси крака, а това е резултат от естествена генетична мутация. Въпреки това, котките Манчкин са едни от най-популярните мяукащи животни в цял свят.

Множество организации и развъдници смятат, че селективното развъждане на тази генетична мутации е неетично, поради потенциалните състояния, към които тези приятели са предразположени. Проблемът с тази мутация е, че тя не предлага никаква полза за котките, а е само търсен ефект. Всъщност тези приятели действително срещат проблеми при скачане поради късите си крачета.

Независимо от това, породата е тук, а като всички останали - тя може да е предразположена към определени болести.

1. Артрит и остеоартрит

Артритът и неговата по-крайна фаза - остеоартрит са заболявания, при които хрущялът, който омекотява краищата на костите, постепенно се влошава. Това състояние може да се развие поради нормално износване през целия живот или може да бъде резултат от първичен проблем със самата става.

Dogsandcats.bg

Остеоартритът при котки обикновено се появява в тазобедрената става, коленете, глезените и лактите. Точно както при хората, това състояние е най-често при по-възрастните котки. Смята се, че Манчкин котките са предразположени към проблеми с хрущялите и ставите и могат да страдат от по-тежка форма на заболяването поради изключително късите си крайници.

2. Деформация на гръдната кост

МанчкинСнимка: iStock

Това състояние води до стесняване на гръдния кош най-вече от задната страна и може да бъде резултат от генетично предразположение, но може да се появи и спонтанно при всяка котка.

По-малко тежките случаи може да не са очевидни до няколко седмици след раждането, въпреки че тежките такива обикновено се идентифицират при раждането. При по-сериозните състояния прогнозата не е добра и операция би била единственото подходящо лечение. Ветеринарният лекар ще трябва да диагностицира правилно състоянието.

3. Деформация на гръбначния стълб

Котките Манчкин може да са изложени на повишен риск от гръбначна деформация поради генетичната мутация, която води до уникалните характеристики на породата, а именно - късите крака. Това състояние може да накара тези мяукащи животни да се люлеят, което може да доведе до болка и трудности с подвижността

Деформацията на гръбначния стълб и гръбначните малформации обикновено са наследствени състояния, които могат да се наблюдават при раждането или да станат по-очевидни, когато котката порасне.

Очарователните мънички котки Манчкин, не са застраховани от болести. Наред с проблемите със ставите или изкривяване на гръбначния стълб, тези приятели могат да страдат и от най-типичните котешки болести - сърдечни заболявания, проблеми със зъбите, бъбреците или диабет. Макар че никой не е застрахован, честите прегледи при ветеринар със сигурност ще подкрепят здравето на мяукащия спътник, а ако се открие нещо, което му причинява дискомфорт - колкото по-рано се случи - толкова по-лесно може да се излекува или облекчи.

Вижте още:

Как да помогна на котка с артрит

Често срещани проблеми с очите при Сиамските котки

Виж още