Често срещани проблеми с очите при Сиамските котки

Сиамска котка Снимка: iStock

Е дна от най-ярките черти на Сиамските котки са техните пронизващи сини очи. Те са толкова очарователни, че често можем да се изгубим в красотата им. За съжаление обаче, точно заради тези сини очи, породата е предразположена към някои здравословни проблеми като прогресивна атрофия на ретината, глаукома, кривогледство и нистагъм (трептене на очите).

Докато кривогледството и нистагъмът са безвредни, прогресивната атрофия на ретината и глаукомата могат да накарат Сиамците да загубят зрението си.

Прогресивна атрофия на ретината

Прогресивната атрофия на ретината е наследствено състояние, при което очите на гальовните животни са генетично програмирани да губят зрение с течение на времето. Повечето засегнати котки ще започнат да показват признаци между 18-месечна и двегодишна възраст. Гальовните животни с прогресивна атрофия на ретината обикновено първо развиват нощна слепота (намалена способност да виждат в тъмнина). След това, състоянието прогресира за период от две до четири години, като в повечето случаи води до пълна слепота. За съжаление няма ефективни лечения за това състояние на очите.

Dogsandcats.bg

Сиамска коткаСнимка: iStock

Прогресивната атрофия на ретината е генетично рецесивна, което означава, че засегнатата котка има две копия на гена - по едно наследено от всеки от родителите си. Котка, която наследява само едно копие на гена, е носител и не е засегната от състоянието.

Глаукома

При това състояние водната течност, разположена точно зад лещата на окото, не може да се оттича правилно. Когато тази течност се натрупва, тя оказва натиск върху зрителния нерв, който свързва окото с мозъка. Натискът причинява увреждане на нервите, което води до загуба на зрение. Без лечение глаукомата може да доведе до частична или пълна слепота при котките.

Котешка глаукома може да бъде трудна за откриване от собствениците на котки, тъй като признаците на състоянието са склонни да бъдат едва доловими. Може да забележите, че едното или и двете очи на вашата котка стават постепенно мътни или по-големи с течение на времето. Друг признак е, че едното око на вашата котка изглежда по-голямо от другото. В някои случаи зеницата може да изглежда разширена и да не реагира на светлина.

Тъй като състоянието обикновено прогресира за период от месеци, промените в поведението може да не са очевидни първоначално. Въпреки значителния дискомфорт в очите, повечето котки ще могат да продължат ежедневните си дейности.

За съжаление, няма лек за глаукома. Въпреки това, с помощта на капки за очи, състоянието може да се облекчи значително и дискомфортът да се намали.

Кривогледство

Сиамска коткаСнимка: iStock

Медицинският термин за кръстосани очи е конвергентен страбизъм. Въпреки че може да се счита за вроден дефект при някои породи котки, конвергентният страбизъм не е необичаен при Сиамските представители. Кривогледството може да се появи при мяукащите животни при всяка възраст, а някои са родени по този начин.

Ако мъркащият приятел има това състояние от раждането си - това не би следвало да представлява значителен проблем за здравето му. В случай че състоянието се развие в по-късен етап - това е индикация за проблем с очите, който трябва да се провери от ветеринарен лекар.

Неволно трептене на очите

Сиамците могат да се родят с нистагъм, който причинява неволни движения на очите от едната към другата страна. Има два вида на това заболяване, като те се различават по посоката и начина, по който могат да трептят очите. Предполага се, че състоянието не влияе на мяукащия приятел твърде много, но със сигурност е добре да го следите с ветеринар. 

Ако забележите някакви промени в очите на котката си, като помътняване, течение или плач, заведете я при вашия ветеринарен лекар за преглед. Дори малки изменения във външния вид на очите на мъркащия домашен любимец могат да показват наличието на сериозен проблем.

Вижте още:

Глухи ли са белите котки със сини очи?

Котешки инфекции на очите: кои са те и как да ги разпознаем

Котешки конюнктивит - какво трябва да знаем и как да помогнем на домашния любимец

Виж още