3 причини, поради които котката изведнъж не позволява да я галите

домашна котка Снимка: iStock

А ко обикновено любвеобилната ви котка изведнъж не иска да бъде докосвана, вероятно имате причина да се притеснявате. Обикновено има някаква основна причина, макар че не всички тези причини са непременно лоши.

Все пак внезапно появилата се незаинтересована (или дори агресивна) котка може да бъде малко проблемна, особено след като зад всичко това може да се крие неприятна причина. В тази статия ще поговорим за възможни причини, поради които мъркащият приятел може внезапно да спре да се радва на вашето внимание.

1. Болка или скрито заболяване

домашна коткаСнимка: iStock

Когато котката изпитва болка, тя нерядко се крие или избягва да бъде докосвана. Ако болката на котката се засилва при докосване, тя може дори да стане агресивна. Котките, които внезапно стават агресивни, вероятно са болни и изпитват болка. Ето защо е добре да се консултирате с ветеринарния лекар, за да прегледа мяукащия приятел.

Dogsandcats.bg

Котките са изключително добри в прикриването на заболяванията си, така че ако котката ви показва признаци на болка, то тя вероятно наистина изпитва болка. Не е необичайно котките да се държат напълно добре, докато не се разболеят много. Затова е препоръчително незабавно да посетите ветеринарен лекар.

Има и няколко други признака, че котката ви може да изпитва болка. Макар че котката ви вероятно няма да покаже много от тях, само един или два са достатъчни, за да се наложи посещение при ветеринар:

 • Промяна в навиците за сън
 • Уриниране извън тоалетната
 • Намалено използване на драскалки
 • Агресивност
 • Скриване
 • Прекалено мяукане или други вокализации

2. Стрес

домашна коткаСнимка: iStock

Когато котката е стресирана, тя може да не се държи толкова любвеобилно, колкото сме свикнали да виждаме. Може да предпочетат да се скрият и да останат сами, дори ако обикновено са много привързани. Стресът може да доведе и до страхови поведения, които могат да накарат котките да станат агресивни.

Мяукащите животни реагират на обичайни събития по различен начин от нас. Дори съвсем малка промяна в околната среда или рутината може да доведе до стрес на котката ви. Например въвеждането на нова мебел или дори пренареждането на мебелите може да предизвика стрес, докато котката ви свикне с тях.

За щастие този стрес обикновено отминава след известно време. Котката ще свикне с новата ситуация, въпреки че междувременно може да изглежда доста стресирана.

Съществуват и няколко други признака на стрес. Например котката ви може да не уринира в тоалетната и да прекарва голяма част от времето си в криене. Симптомите на болка и стрес са доста сходни, вероятно защото болката често предизвиква стрес.

За щастие, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите стреса:

 • Увеличете физическите упражнения. Уморената котка е по-малко склонна да се тревожи за малките проблеми в заобикалящата я среда.
 • Добавете повече места за криене. Котките често се крият, за да се отпуснат. Увеличаването на броя на местата за криене може да увеличи времето за релаксация.
 • Използвайте феромони. Съществуват различни търговски дифузери с феромони, които могат да помогнат за намаляване на стреса на котката. Използвайте ги, когато стресовата ситуация не може да бъде отстранена (например преместване в нов дом, раждане на бебе или нов домашен любимец).
 • Правете промените бавно. Ако планирате да промените средата или рутината, направете го възможно най-бавно. Например, пренареждайте мебелите само в една стая едновременно.
 • Добавете разсейващи фактори. Помислете за добавяне на играчки, хранителни пъзели и конструкции за катерене, които да отвличат вниманието.

3. Травма

домашна коткаСнимка: iStock

Физическото насилие, изоставянето и болката могат да доведат до промени в личността. Въпреки че много котки са устойчиви, други не са. Ако осиновите котка от приют за животни, тя може да е преживяла травма. В много случаи котките не се справят добре с напускането на дома си, което е често срещано при по-възрастните котки, които обикновено са по-привързани към рутината и дома си, отколкото котенцата.

Ако котката ви изведнъж не иска да бъде докосвана, си заслужава да посетите ветеринарен лекар. Макар че има няколко причини за това, една от най-честите е болката, което обикновено означава, че е необходимо посещение при ветеринар. Преди да разгледате други възможни причини, от съществено значение е да изключите нараняване.

Ако ветеринарният лекар потвърди, че котката ви е здрава, може да започнете да търсите други причини. Първо, помислете дали причината не е стрес или травма. Ако разберете причината ще може да изградите план за действие, за да може да накарате котката си да се чувства отново комфортно и да се радва на вашето галене!

Виж още