3 причини, поради които котките ближат ушите ви

котка и стопанин Снимка: iStock

С труктурата на шкурка на котешкия език, който неочаквано навлиза в ухото ви, може да бъде доста неприятен шок. Истината е, че някои гальовни приятели са склонни да ближат стопаните си на любопитни места - пръстите на ръцете или краката, главата, под мишниците... ушите не правят изключение.

Колкото и да се опитваме да разкодираме поведението на котките едва ли можем да намерим обяснение за всяко едно мистично котешко поведение. Все пак, ще ви представим три въдможно причини, поради които котката ви може да проявява интерес към ушите ви.

1. Котката ви харесва вкуса на ушната кал

Ушната кал се състои от различни неща, включително мъртви кожни клетки, косми и мазни секрети. Тя овлажнява и предпазва ушния канал. За някои котки тя може да е любопитна и да пъхат носле в опит да подушат и да оближат.

котка и стопанинСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Котката ви се грижи за вас

Ключов начин за формиране на доверие при котките е взаимната грижа за козината. Когато котките се грижат една за друга, обменят миризми. Когато котката ви облизва ухото ви, тя се опитва да ви мие или пък да иска да остави своя аромат върху вас. Това е знак за привързаност и доверие.

3. Проява на привързаност

Въпреки че може да не го осъзнавате, вие притежавате миризма, която е уникална за вас. Когато котките се търкат около вас, те се опитват да обменят миризми и да ви отбележат като свои.

Облизването на ухото ви е просто още един начин, по който котката ви показва привързаността си към вас и ви отбелязва като част от семейството си. Те също така се опитват да се потопят в някои от вашите миризми, за да могат да се чувстват близо до вас, когато не сте наблизо.

Опасно ли е от хигиенична гледна точка котката да ближе ухото ми

котка и стопанинСнимка: iStock

Макар че има няколко потенциални причини, поради които котката ви може да оближе ухото ви, като цяло това не е повод за притеснение. Освен ако поведението не е прекомерно, няма от какво да се притеснявате. Вярно е, че котешката слюнка може да съдържа бактерии, но ако котката ви не е заразена или самите вие нямате инфекции, шансът да има негативни последствия е доста малък.

Въпреки това, ако ви е некомфортно, може да се опитате да възпитате котката си и да я пренасочите към нещо друго. Играчките винаги са добър начин, по който може да разсеете гальовния приятел от определено действие.

Вижте още:

Защо котката ми ме облизва

Защо котката ми се мие, след като я погаля

Котката ми ме ближе - опасна ли е слюнката?

Виж още