3 прости причини, поради които котките се облизват, за да премахнат миризмата ви

котка се ближе Снимка: iStock

З абелязвали ли сте, че котката ви се облизва, след като е била около вас или веднага след като сте я погалили? Дори и първоначално да си помислите, че мъркащият приятел иска да се отърве от миризмата ви и да се обидите, причината за това котешко поведение не е лоша. Мяукащите животни правят това основно, за да се поддържат чисти. Съществуват няколко теории, които ще обсъдим в тази статия.

3 основни теории защо котките облизват мястото, на което сте ги докоснали

Първата от теориите е, че мяукащите животни може би се опитват да прикрият миризмата ви от други котки. Когато галите котка, след нея остават маслата от кожата ви, както и ароматите от сапуни, лосиони и парфюми, които може да сте използвали. Мъркащите животни са териториални и могат да бъдат застрашени от чужди миризми в тяхната среда. Облизвайки мястото, което сте докоснали, те може да се опитват да прикрият този мирис, така че другите котки да не могат да го открият. Възможно е също така котките просто да не харесват начина, по който миришат хората и нашите естествени масла, така че използват собствените си естествени техники за обгрижване, за да ги премахнат.

котка се ближеСнимка: iStock

Втората теория е, че мъркащите животни може да се опитват да научат повече за вас, като облизват мястото, където е останал вашият аромат. Гальовните приятели имат много по-чувствителен нос от хората, така че могат да доловят фини миризми и вкусове. Ако забележите, че котката ви облизва мястото, което докосвате, тя може да се опитва да получи нова информация за вас.

Dogsandcats.bg

Третата теория е, че котката ви извършва действие, наречено „взаимно обгрижване". Това се случва, когато котките се грижат една за друга в знак на привързаност и сближаване. Облизвайки мястото, където сте се докоснали, мяукащият приятел по същество извършва взаимно обгрижване - изразява любовта си към вас по свой собствен начин. Тази теория би обяснила и защо котките често облизват стопаните си по време на ласки или когато се гушкат в тях.

Независимо от причината за това, едно е сигурно - котките предпочитат да се поддържат чисти и ще направят всичко възможно, за да премахнат непознати миризми от козината си. А това може да включва и вашия личен аромат.

Така че, ако забележите, че котката ви се облизва, след като е прекарала време с вас, не го приемайте лично. Вероятно котката ви просто иска да остане чиста.

Наслаждават ли се котките на човешки целувки?

Вие сте от собствениците на домашни любимци, които обичат да задушават котката си с целувки? Е, оказва се, че повечето котки не се радват особено на човешките целувки.

Това обаче не означава, че трябва да спрете да показвате на котката си любов и привързаност. Котките оценяват нежното погалване по главата или почесването зад ушите. А ако котката ви обича да се гушка, това е още един чудесен начин да ѝ покажете любов и привързаност.

котка се ближеСнимка: iStock

След всичко казано дотук, със сигурност е възможно гальовният домашен любимец изобщо да няма нищо против целувките ви. Има котки, които са напълно доволни от едно-две гушкания от страна на своя човешки другар.

Така че, ако котката ви изглежда щастлива, когато я целувате, непременно продължавайте да го правите - само не забравяйте да спазвате границите ѝ, ако някога започне да се чувства неудобно или прекалено стимулирана.

В края на краищата котките имат свой собствен уникален характер и предпочитания. Така че начинът, по който котката ви реагира на човешките целувки, може да варира при различните индивиди.

Но независимо дали предпочитате да целувате котката си или просто да ѝ показвате обичта си по друг начин, знайте, че връзката между вас двамата е изключително специална и с времето само ще се засилва.

Като цяло облизването на котките е нормално поведение, което им помага да се поддържат чисти, като същевременно им помага да разбират по-добре заобикалящата ги среда.

Но ако забележите, че котката ви прекомерно се облизва, това може да е признак на стрес или тревожност и трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар за допълнителен съвет.

Виж още