3 възможни причини, поради които котката ви е тъжна

тъжна котка Снимка: iStock

К отките имат репутацията на често отчуждени животни, но всеки, който има котка в живота си, знае, че това не е валидно за всички. Мъркащите животни могат да бъдат много привързани, активни и забавна компания. Те обаче са сложни характери и емоционални, така че не трябва да е изненадващо, че могат да изпитват и тъга.

Собствениците могат да пропуснат, когато домашният любимец е тъжен и дори депресиран, защото знаците не са лесни за тълкуване. Една тиха и спокойна котка, например, може да бъде тъжна котка.

Понякога причината, поради която котката ви се чувства тъжна, е очевидна, а друг път може да е нещо, което не сте забелязали.

 • Загуба на любим човек

Загубата на член на семейството (човек или домашен любимец) може да бъде трудна за всеки, независимо дали тази загуба е в резултат на смърт или някой е напуснал дома. Вашата котка ще скърби за загубата, точно както и вие, но това е временно състояние. След известно време мъркащият домашен любимец ще се успокои и ще се върне към нормалното си поведение.

Dogsandcats.bg
 • Нараняване

Докато си играят, мъркащите животни могат да се наранят физически. В резултат на това, котката ви може да няма възможност да играе както иска, тъй като изпитва болка. Съвсем нормално е това да повлияе на настроението на гальовния спътник. Старите наранявания могат да причинят остатъчна болка или дискомфорт и може да изискват хронично облекчаване на болката. Уверете се, че следвате инструкциите на вашия ветеринарен лекар относно облекчаване на болката, за да може мъркащият приятел да се върне възможно най-скоро към обичайното си състояние.

тъжна коткаСнимка: iStock

 • Болест

Вашата котка може да почувства гадене и да отказва да се храни. Някои болести и болести могат да повлияят на настроението им, като чернодробно заболяване, заболявания на горните дихателни пътища, зъбни заболявания, трихофития или рак. Ако подозирате, че котката ви е депресирана, защото не се чувства добре, свържете се с вашия ветеринар възможно най-скоро.

Признаци на тъжна котка

Ако забележите някой от тези поведения, това може да е индикация, че емоционалното състояние на котката ви не е никак цветущо:

 • Агресия
 • Промяна в поведението
 • Промяна в рутината
 • Неглижиране грижата за козината
 • Загуба на апетит
 • Ниска енергия
 • Болка
 • Летаргия

Вие познавате котката си най-добре и вие сте най-добрият съдник, ако поведението ѝ изглежда различно. Например, промяна в мяукането също може да означава, че нещо не е наред. Нещастните звуци обикновено са тихи и жални писъци, а мъркането не винаги показва задоволство, защото мъркането понякога е начин, по който котките се утешават. От друга страна съществува и обратното - тихата по принцип котка може да стане по-шумна и гласовита, когато изпитва болка. 

Как да направите котката си щастлива

За да се справите със ситуацията, първо трябва да разберете причината за тъгата в мъркащия домашен любимец. В случай че котката ви скърби поради загуба - осигурете ѝ любов и внимание, докато ситуацията се успокои. Ако става дума за здравословен проблем - време е да посетите ветеринарния лекар за преглед.

Вижте още:

Котките също изпитват тъга

8 причини поради които котката ви не иска да се храни

Винаги ли мъркането е знак, че котката се чувства добре

Виж още