Винаги ли мъркането е знак, че котката се чувства добре

котка мърка Снимка: iStock

М ъркането е един от най-прекрасните звуци, които можем да чуем да издава нашият котешки домашен любимец, а на всичкото отгоре - има терапевтичен ефект за стопаните си.  Докато някои кучета са обучени специално да „провеждат терапии“ с хора, които имат нужда от това, котките например и по-специално тяхното мъркане могат да имат силно успокояващ ефект върху хората.

Вижте още: 4 ползи за здравето от притежаването на котка

Със сигурност всеки собственик на домашен любимец поне на няколко пъти е изпитвал спокойствие, когато след тежък ден на вратата го посрещне домашният любимец готов да се гушка, гали и да играе.

Общоизвестно е, че котка, която мърка значи се чувства доволна, спокойна и щастлива. Въпреки това, мъркането на моменти може да означава, че гальовният домашен любимец изпитва стрес. Това обикновено е съчетано с други движения на тялото на котката, които могат да ви насочат, че котката ви може би не се чувства спокойна в този момент.

Dogsandcats.bg

Защо котките мъркат

Защо котките издават този звук не е ясно, но знаем поради какви причини тези животни могат да мъркат. Все пак, физически сме наясно как се получава този звук. Ларингсът на котките е отговорен за разделянето на гласните струни и това провокира този мъркащ звук, който обожаваме.

Ларингсът получава сигнал от мозъка, като все още се тълкува дали тази комуникация е осъзната или неволна. Някои изследвания показват, че ендорфините могат да повлияят на сигналите, които са изпращани от мозъка.

котка мъркаСнимка: iStock

Изследователи проверяват дали мъркането е свързано със специфични поведения, за да разберат дали това със сигурност е знак, че котката ви се чувства щастлива или може да се тълкува по други начини. Знаем, че обикновено мъркането показва, че гальовният спътник е доволен, особено ако очевидно котката ви изглежда отпусната.

Със сигурност сте забелязали, че котките мъркат след като ги погалите на любимите им места, сутрин когато станете или когато се приберете от работа, защото домашният любимец се радва да ви види. Често мъркането е съпроводене с галене между краката, ръцете, дори предметите, които държим.

Малките котета например започват да мъркат, за да се свържат с майка си.

Вижте още: Защо котките мъркат

Котките могат да мъркат и поради стрес

Котките правят много неща, за да се успокоят сами, когато са тревожни. Месенето с лапи и разпространяването на техния аромат в жилището са пример за това. В проучване се забелязва, че мъркането може да служи на котките като средство сами да се успокоят, ако се страхуват от нещо.

Любопитно е, че при някои физически болки, котките започват да мъркат, защото ниските вибрации, които излъчват между 25 и 15 херца, имат ефект, който би могъл да подейства положително при зарастване на фрактури.

Все пак, стресираните котки, които мъркат не означава, че изпитват физическа болка или имат счупена кост, а може просто да правят това, за да генерират успокояващия ефект като при месенето с лапи или търкането в мебели.

Ако не сте сигурни дали гальовният домашен любимец мърка от кеф или от страх, със сигурност ще забележите други сигнали на тялото. Като цяло трудно можем да сбъркаме отпусната котка - тя е много спокойна, лежи върху нас или пък се търка в ръката ни и със сигурност това не са признаци на стрес.

От друга старана, ако котката ви е тревожна, може би ще забележите широко отворени очи, и видимо неспокоен поглед, който е съпроводен с мъркане. В тази ситуация, най-вероятно гальовният приятел изпитва страх, така че можете да се опитате да го успокоите или пък да му дадете лично пространство или любимата му кутия където да се скрие.

Вижте още:

6 признака на щастлива котка

Защо котките бутат главите си в нас

Виж още