8 причини поради които котката ви не иска да се храни

котешка храна Снимка: Pixabay

Г альовните домашни любимци се славят с интереса си към храната, независимо дали е котешка или човешка. В момента в който сготвите нещо вкусно за себе си или отворите шоколад, мяукащият ви приятел веднага е дотърчал до вас, със заявката да подуши и опита, всичко което вие хапвате.

Трудно можем да си представим котка да не иска да яде, но проблемът е по-често срещан отколкото си мислим и обикновено е индикация, че нещо не е наред с котето. Ако наскоро сте сменили неговата храна - това е лесно, най-вероятно гальовният спътник не обича новата такава и може би ще е най-лесно, ако просто върнете старата храна. Но ако мяукащият ви приятел упорито отказва да се храни, губи тегло - може ви е време да се консултирате с ветеринарния си лекар.

Съществуват различни причини, поради които гальовният спътник може да откзава да яде и ще разгледаме някои от тях.

1.Болест

Загубата на апетит е един от основните индикатори, че нещо не е наред. Така че не забравяйте да обърнете внимание, ако котката ви изведнъж изгуби интерес към храната, която до скоро е обожавала. Разбира се, няма как да предположите какво не е наред, докато не посетите ветеринарния лекар. Възможни причини за загубата на апетит биха били инфекции, бъбречна недостатъчност, проблеми с панкреаса, чревни проблеми или рак. От друга страна, зъбобол също би могъл да накара котките да спрат да се хранят, тъй като поради болката мяукащия приятел не може да дъвче храната си и предпочита изобщо да не я консумира.

Dogsandcats.bg

котка се криеСнимка: Pixabay

2.Психологически проблеми

Ако вашият ветеринарен лекар е установил, че котката ви не е физически болна, тогава тревожност или депресия биха могли да причинят загубата на апетит. Промените в домакинството могат да бъдат смущаващи за чувствителните котки, а появата на нови хора или промяна в графика са си направо стресиращи.

За да се пребори със стреса, мяукащият ви приятел ще има нужда от вашата подкрепа. Помислете дали можете да му осигурите необходимото уединение, дали не можете да прекарвате повече време с него в игра.

3.Скорошна ваксинация

Ако липсата на апетит се появява малко след като сте завели мяукащия си приятел на ветеринар за рутинна ваксинация, също както хората, домашните любимци могат да получат странични реакции, които отшумяват скоро след това.

В този случай няма място за притеснение. Можете да уведомите ветеринарния си лекар за страничната реакция и той ще ви посъветва какво можете да направите, за да облекчите симптомите. Въпреки всичко, най-вероятно мяукащият ви приятел ще си възвърне апетита с пълна сила след няколко дни.

4.Пътуване и непозната среда

Мяукащите приятели обичат навиците и рутината. Те искат да живеят на едно място, да имат собствено пространство, играчки, котешко дърво, любимо одеялце, едни и същи хора, храна… С други думи, гальовните животни не обичат промените. Особено не обичат пътуванията. Разбира се, съществуват котки, които от малки са свикнали да се возят в кола и за тях пътуванията не са стресиращи, но в повечето случаи това не е така.

котка в колаСнимка: Pixabay

Ако сте пътували с гальовния си домашен любимец и няколко дни след това той не се храни - може би промяната от новото, непознато място са му дошли в повече. Осигурете му спокойно място, наградете го с лакомства и изчакайте стресът да отмине. Хубавото на котките е, че те като цяло са доста адаптивни животни, така че просто му дайте време да свикне с новото място.

5.Респираторни заболявания

Респираторните проблеми могат да повлияят на обонянието или способността на гальовния ви спътник да диша и да доведат до загуба на апетит. Заболяванията на горните дихателни пътища могат да запушат носа и очите на котката ви, което с течение на времето да доведе до временна загуба на обонянието. Болестите на долните дихателни пътища от друга страна, могат да атакуват белите дробове, като така причиняват на гальовния ви приятел затруднено дишане.

Обикновено, тези респираторни проблеми могат да бъдат излекувани с антибиотици, но трябва ветеринарният ви лекар да прегледа мяукащия ви приятел и да предпише подходящите такива. Независимо от тежестта на респираторния проблем, ако болестта пречи на котката ви да помирише храната си, може би тя ще загуби апетит.

6.Болести на храносмилателната система

Ако гальовният ви приятел има проблеми със стомаха, червата или други части на храносмилателната система, това със сигурност ще намали апетита му. Всички сме запознати със стомашно-чревните вируси и знаем колко неприятни са и колко ни е трудно да се храним докато сме в това състояние. Мяукащите приятели биха могли да се чувстват по сходен начин. Ако стомахът им се е раздразнил поради някаква причина или се е получил дисбаланс в чревните бактерии, настанили са се паразити или други бактерии в организма му - със сигурност ще загуби апетит.

7.Чужди тела        

Тъй като гальовните животни са много палави, те са способни да погълнат много неща, които не са предназначени за тях. Съвсем логично, мъркащият ви спътник може да си „похапне“ чуждо тяло, което да доведе до запушване, което да възпрепятства храната от преминаване през стомашно-чревния тракт. В тази ситуация, гальовният приятел може би ще повърне, след което ще спре да яде.

Ако подозирате, че е погълнал нещо, което не трябва, не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар възможно най-скоро, тъй като това състояние е опасно.

8.Зъбно заболяване

котешка хранаСнимка: Pixabay

Болезнените зъби или венци могат да накарат котката ви да спре да яде. Също както при нас, хората, ако ни боли зъб, може би няма да имаме силно желание да се храним. Макар че мяукащите животни не са предразположени към кариеси, те могат да счупят зъбите си, да имат проблеми с венците или да развият други зъбни проблеми, които да им причинят болка.

В този случай, намесата на ветеринар е задължителна, тъй като той ще може да прегледа зъбите на гальовните приятели и да предпише съответното лечение.

Независимо дали котката ви е болна, тревожна или просто придирчива, не забравяйте, че пълният отказ от храна може да има страшно последици. Дори и мяукащият ви приятел да е минал наскоро на по-различна диета и тя да е предписана от ветеринар, ако котката ви отказва да се храни - това е проблем. Не бива да оставяме мяукащите си приятели да гладуват, тъй като това само ще утежни състоянието им.

Вижте още:

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Четири неща, които стресират домашната ви котка

Виж още