4 често срещани проблема със здравето, от които страдат Бомбайските котки

Черна котка Снимка: iStock

Б омбайската котка е очарователна средна до голяма порода по размер прода с гладка и къса черна козина. Тези очарователни гальовни животни са общо взето здрава порода котки, които също така са доста атлетични и изненадващо тежки поради мускулестото си телосложение. Те могат да живеят дълго, особено когато се грижат добре за тях.

Въпреки че генетиката и факторите на околната среда играят роля за здравето на котката, няма никакви гаранции, че котката ще остарее, без да развие здравословни проблеми. Затова е важно да знаете и да разбирате какви потенциални заболявания и физически състояния са склонни да развият Бомбайските котки. В тази статия ще ви представим често срещаните такива, за да бъдете подготвени.

1. Дефект на главата

Черна коткаСнимка: iStock

Тези гальовни приятели може да се родят с черепно-лицев дефект. Това често е фатално състояние, което се проявява при раждането. Повечето котенца се раждат мъртви или се налага да бъдат евтаназирани поради сериозността на това състояние. Те могат да имат деформирани черепи и неправилно оформени челюсти.

Dogsandcats.bg

2. Хипертрофична кардиомиопатия

Хипертрофичната кардиомиопатия е едно от най-често срещаните сърдечни заболявания при котките, включително и при Бомбайската котка. Това състояние възниква, когато стените на сърдечната камера се удебеляват и тя не е в състояние да изпомпва ефективно кръвта.

Няма пряко лечение за това състояние, затова лечението е насочено към облекчаване и регулиране на симптомите, като например контролиране на сърдечната честота.

3. Заболяване на долните пикочни пътища при котките

Болестта на долните пикочни пътища при котките описва редица различни състояния, които увреждат пикочния мехур и уретрата. Те могат да бъдат причинени от бактериални инфекции или препятствия в отделителната система, като например камъни в пикочния мехур.

Мъжките котки могат да бъдат по-предразположени към развитие на тези проблеми, поради камъни в уретрата, но като цяло това е често срещано заболяване при котките, независимо от породата или пола.

4. Затлъстяване

Черна коткаСнимка: iStock

Затлъстяването е често срещано заболяване сред домашните котки. Тъй като те не получават толкова много пространство и естествени възможности за движение, колкото външните котки и дивите котки, те могат да стигнат до наднормено тегло доста лесно. Освен това те имат по-добър достъп до храна и лакомства, което може значително да допринесе за увеличаване на теглото.

Въпреки че пухкавите и „закръглени“ котки може да са сладки, затлъстяването на котките трябва да се приема сериозно, защото то може значително да намали качеството на живот на котката, както и да увеличи риска от развитие на други здравословни състояния, като артрит и диабет.

Бомбайските котки обикновено са изключително игриви, интелигентни и добри катерачи. Така че те ще се нуждаят от много занимания с игра, както и от различни места, където могат да се катерят. Тези котки трябва да останат активни и да имат много възможности за упражнения, за да могат да избегнат развитието на затлъстяване.

Как да поддържате здравето на вашата Бомбайска котка

Черна коткаСнимка: iStock

Факторите на околната среда могат да помогнат на Бомбайските котки да останат здрави, а отговорността на собствениците на котки е да гарантират, че техните котки живеят в добри домове, които насърчават здравословния начин на живот.

Един от най-добрите начини да помогнете на вашата Бомбайска котка да остане здрава е да спазвате годишните ветеринарни прегледи. Намирането на добър ветеринарен лекар може да има решаващо значение за поддържането на здравето на вашата котка. Уверете се, че сте намерили ветеринарен лекар, който е готов да отговори на всичките ви въпроси и е запознат с наследствените здравословни състояния, свързани с Бомбайската котка.

Тъй като Бомбайските котки обичат да се катерят и скачат, уверете се, че имате поне едно котешко дърво и няколко драскалки, които мяукащият приятел може да използва. Тъй като са и много умни котки, те могат да се възползват от играчки за обогатяване и пъзели. Имайте предвид, че Бомбайските котки са склонни да бъдат много социални, така че те ще обичат да играят с вас и могат да се забавляват, преследвайки играчки от всякакъв вид.

И не на последно място, следете диетата на котката си. Тъй като те имат по-къси крака и обичат да се катерят, наднорменото тегло може да им попречи да се катерят лесно и да се наслаждават на някои от любимите си дейности.

Повечето котки от породата Бомбай са здрави, но все пак е важно да сте добре информирани за някои болести и заболявания, които са застрашени от развитие през живота им. Освен че трябва да осигурите щастлива и здравословна домашна среда, не забравяйте да посещавате ветеринарните лекари и да следите диетата на котката си. Всички тези фактори могат да помогнат на котката ви да живее дълго и щастливо.

Вижте още:

12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

8 породи котки, които могат да бъдат агресивни

13 от най-здравите породи котки

Виж още