4 интересни причини защо котката харесва чистото ви пране

котка в кош за пране Снимка: iStock

П о някаква причина котките изглежда не могат да устоят на чистото пране. Повечето изпитват удоволствие да се заровят в топло пране, току-що излязло от сушилнята, и мнозина отказват да помръднат, след като са се сгушили удобно дълбоко в кошница за пране, пълна с изпрани чаршафи или дрехи. Това поведение поражда въпроса - защо котките обичат толкова много чистото пране? Привлечени ли са от тази прекрасна свежа миризма на пране, която много хора обичат, или има нещо друго, което харесва на котките? В тази статия ще обсъдим възможните причини за това любопитно поведение!

1. Току-що изсушеното пране е топло

котка в чаршафиСнимка: iStock

Гальовните приятели често са привлечени от топлината. Това е една от причините много от тях да обичат следобедната дрямка на слънце и дрямката пред топли места като нагреватели и радиатори. Котките имат относително висока телесна температура около 38 градуса.

Докато котките се чувстват комфортно при по-високи температури много от тях се възползват от възможността да се сгушат на по-топли места, когато се предостави възможност. Прането, прясно излязло от сушилнята, често е хубаво и е с точната температура, за да изкуши котките, които търсят уют.

Dogsandcats.bg

2. Котките харесват кошници

Много котки се радват да се сгушат в затворени пространства, тъй като това осигурява чувство за безопасност и сигурност. Спането в кутии и кошници често дава на котките чувството, че са защитени, което ги улеснява да се пуснат и да се отпуснат, тъй като не е нужно да се притесняват от хищници (или семейното куче), които ще се промъкнат към тях.

Топлото пране в кошница дава няколко високи нотки по отношение на котешките предпочитания. Дрехи и спално бельо, току-що извадени от сушилнята, осигуряват топлина, а кошницата е уютно и безопасно място.

3. Котките обичат да играят с хората си

Котките често обичат да общуват с хората си и да седят в средата на вашето чисто пране им дава идеална възможност да прекарат време с любимия си човек. Някои гальовни приятели седят в коша за пране и започват да играят, позволявайки на своите хора достъп до съдържанието.

котка в кош за пранеСнимка: iStock

Котките имат страхотна асоциативна памет; те знаят, че е време за вечеря, отчасти защото свързват определени домакински дейности с нахранването. Вашата котка вероятно осъзнава, че сгъването на прането предоставя забавна възможност да се ангажира с вас, което се засилва, когато играете с котката си, докато сгъвате дрехи или прибирате прането.

4. Дори чистото пране мирише на вас

Гальовните животни имат невероятни носове! Котешкото обоняние е около 14 пъти по-остро от човешкото. Котките често обичат да се излягат в кошници за пране, тъй като тези затворени пространства са пълни с успокояващите миризми на любимите им хора.

Благодарение на тези супер котешки обонятелни способности, вашата котка може да усети миризмата ви върху дрехите и спалното бельо дори след като са били изпрани. Котките също могат да бъдат привлечени да седнат върху чистото пране, за да възстановят познатите миризми, които са били измити.

Няма спор, че дрехите и чаршафите, извадени от сушилнята, обикновено са топли и идеални за сгушване, особено след като котките обикновено са привлечени от топлина.

котка в кош за пранеСнимка: iStock

Много котки обичат да седят или да дремят в затворени пространства, като например кошници, тъй като се чувстват защитени и сигурни. Въпреки че прането ви може да е току-що изпрано, чувствителният нос на вашата котка вероятно все още може да усети миризмата ви, правейки топлото пране уютно и успокояващо. Освен това вашата котка може да възприема деня на прането като чудесно време да се мотае с вас и да ви „помага“.

Виж още