4 начина да спрем котките да облизват всичко у дома

Котка ближе Снимка: iStock

К отките се облизват предимно, за да останат чисти. Освен това те се облизват помежду си, за да се сближат, и това може да е причината да облизват вас, семейството ви и други космати членове на домакинството. Възможно е също така да облизват предмети от бита, просто защото им харесва вкусът или дори материалът, от който е направен този предмет.

За съжаление прекомерното облизване може да бъде признак на скука, стрес, защото в диетата им липсва някое основно хранително вещество. Първата стъпка за предотвратяване на прекомерното облизване трябва да бъде установяването на причината за него.

И все пак, има някои домашни средства, които може да опитате, за да намалите прекомерното близане на предмети.

1. Предложете повече забавления на котката

Котка ближеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Една от причините мъркащите животни да ближат прекомерно е, че им е скучно. Осигурете на котката си повече развлечения и може да спрете навика ѝ за прекомерно облизване.

Купете качествени и безопасни драскалки за дома. Инвестирайте или измайсторете други играчки за котки и всеки ден прекарвайте известно време с мъркащия приятел, насърчавайки го да играе.

Можете дори да помислите за друга котка. Някои котки се радват на компания, особено ако сте на работа по цял ден или имате други ангажименти, с които трябва да се занимавате, когато сте вкъщи.

И много е важно да прекарвате повече време в даване на любов на котката си. Позволете ѝ да седи в скута ви, ако иска, или ѝ отделете вниманието, за което копнеят.

2. Подобрете храненето на котката

Друга причина за прекомерното облизване, особено на предмети от бита, е състояние, наречено Пика. Това означава, че в диетата на гальовния домашен любимец липсва нещо важно и те търсят алтернативен източник на тази съставка, макар че трудно ще го открият в предмети или мебели.

Проверете дали храните котката си с добра храна и при необходимост помислете за смяна на храната с такава, която предлага по-пълноценна гама от витамини и минерали. Вашата котка трябва винаги да има достъп до прясна и студена вода по всяко време на деня, затова се уверете, че тя може лесно да достигне до купичката с вода и че я сменяте, преди да излезете.

Котка ближеСнимка: iStock

3. Уверете се, че повърхностите са чисти

Възможно е просто котката ви да облизва повърхности, защото харесва вкуса им. Най-вероятно това се отнася за маси и плотове, където се приготвя или яде храна, и най-вероятно ще бъде проблем, ако имате деца или други домашни любимци. Почиствайте редовно тези повърхности, а също така се уверете, че повърхностите под и около купичката за храна на котката също са чисти и без замърсявания.

4. Използвайте цитрусов спрей

Предполага се, че котките мразят цитрусовите миризми, а ароматът на лимон не само действа като потенциален възпиращ фактор за котката, но може да внесе приятен свеж и естествен аромат във всяка стая на къщата. По този начин цитрусовият спрей може да работи добре върху стени и подове, въпреки че не препоръчваме да се пръска върху мебели, защото може да промени на тъканта.

Можете да си приготвите цитрусов разтвор, като просто смесите малко вода с малко прясно изцеден лимонов сок. Това е за предпочитане пред използването на наличния в търговската мрежа лимонов сок, който може да съдържа добавки, потенциално вредни за котката ви.

Котка ближеСнимка: iStock

Прекомерният интерес към различни предмети в дома или мебели, който проявява вашата котка може да е поведение, което да си заслужава вашето внимание. Колкото и да са непредмидими и странни котките със сигурност не е добър знак да ближат прекомерно всичко, до което се докопат. Ако не сте сигурни за причината на това поведение - проверете с ветеринарния лекар, защото може да се окаже, че зад тези действия на котката ви е налице медицинско състояние.

В случай че мъркащият приятел е в отлично здраве, тогава ви остава да действате като детектив и да се запитате какво липсва на котката ви - дали правилната храна, повече игри и забавления или друг космат другар.

Виж още