10 причини, поради които котката ви иска да избяга и как да я спрете

котка навън Снимка: iStock

М оже да е неприятно, ако котката ви прекарва повече време в бягство от вас, отколкото в седене в скута ви. Като добри родители на котки, ние трябва да разберем защо котката ни иска да избяга от нас и дали можем да направим нещо по въпроса. В тази статия ще изброим най-често срещаните причини, поради които гальовният домашен любимец може да иска да избяга и какво да направите по въпроса! Макар че не всяко решение ще подейства на всяка котка, сигурни сме, че ще намерите нещо, което да ви помогне.

1. Домът ви е по-шумен от обикновено

Ако изведнъж имате много непознати посетители, например за рожден ден, тогава нивото на звука в къщата ви може да скочи до небето. За чувствителната котка, която не е свикнала с толкова много шум, всичко това може да е прекалено. Мъркащият приятел може да реши да се скрие под дивана или дори да избяга от къщата. Въпреки че обикновено се връща, когато силата на звука се нормализира, има няколко неща, които можете да направите, за да улесните този процес.

котка навънСнимка: iStock

Планирайте празнуването предварително. Ако знаете, че ще имате голямо събиране, използвайте котешки феромони, за да успокоите котката. Може да го включите няколко дни преди събитието. В самия ден отделете една част от дома си като зона без гости и позволете на котката си да остане там с много играчки и храна.

Dogsandcats.bg

2. Котката ви иска да играе

Ако котката ви се приближи до вас с игрив поглед в очите и ви зашлеви с лапа, преди да обърне опашка и да избяга, тя се опитва да ви каже, че иска да си играе! Някои гальовни животни ще искат да играят с вас, когато се приберете вкъщи и са били сами през целия ден. Други си имат любими моменти от деня, в които обичат да се надбягват из къщата, за да се забавляват.

Това е лесно - просто играйте повече с котката си! Уверете се, че разполагате с различни играчки, с които котката ви да си играе, включително играчки за гонене, въдици и играчки, с които котката ви може да си играе сама, когато не сте вкъщи.

3. Котката ви иска да ходи на лов

котка навънСнимка: iStock

Мяукащите животни са хищници и имат силен инстинкт за лов. Ако котката ви избяга от вратата по здрач и се върне вкъщи, за да ви представи гордо мъртва мишка, ще разберете, че е била на лов.

Може да решите да осигурите на котката си повече играчки, които симулират лов, включително пъзели и играчки за храна. Може също така да прекарвате повече време в игра с котката си, за да ѝ помогнете да използва ловните си инстинкти у дома. Може да задоволите ловните желание на мяукащия домашен любимец, като го научите да ходи на каишка и да го разхождате редовно. Така ще разнообразите ежедневието му и ще дадете възможност да те отдаде на хищнически инстинкти.

4. Котката ви е разгонена

Женска разгонена котка ще бъде принудена да отиде и да си намери партньор, докато некастрираният мъжки котарак ще обикаля надлъж и нашир в търсене на женска.

Предлагаме ви да се обърнете към вашия ветеринарен лекар и да кастрирате или стерилизирате котката си. Това ще спре хормоните, които я карат да се скита далеч от дома, когато се опитва да си намери партньор. Това също така ще предотврати проблема с нежеланата бременност и необходимостта да се търси дом за котенцата, които не сте очаквали.

5. Котката има проблеми с територията

котка навънСнимка: iStock

Мъркащите животни в дивата природа имат големи територии, в които няма да се сблъскват често с други котки. За нашите домашни котета това не е възможно, така че във всеки квартал ще има няколко котки, чиито територии се припокриват. Ако котката ви се опитва да извоюва територия от по-доминираща котка или друга котка се е преместила във вашия район и се опитва да отнеме част от участъка на котката ви, може да откриете, че котката ви се скита по-далеч от дома от обикновено.

Не съществува универсално решение на този проблем, защото вашата котка може да се опитва да разшири територията си или да я загуби и да търси друго място! Може да обърнете внимание на времето, в което котката ви обикновено тръгва на приключения, и да я изкушите да остане вкъщи с допълнителни специални лакомства и време за игра. Можете също така да използвате GPS проследяващо устройство, за да наблюдавате къде отива, ако се опасявате, че се отдалечава твърде много от дома!

6. Наскоро сте се преместили в нов дом

Преместването в нов дом е стресиращо за котките и може да се окаже, че на котката ѝ е необходимо повече време, за да свикне на новото място. Тя може да реши, че иска да се върне и да живее в старата къща! Ако котката ви има навика да се разхожда навън, тя дълго време е установявала и защитавала своята територия. Това е нещо, към което тя естествено ще иска да се върне.

Задължително дръжте котката си у дома през първите седмици след голямото преместване. Може да използвате феромонен дифузер, за да я успокоите преди и след преместването. Не пускайте котката си навън без надзор за първи път след преместването, тъй като това може да я накара да избяга веднага. Вместо това помислете дали да не я обучите да ходи на каишка и ремък, за да можете да изследвате новия район заедно с нея. Или можете да монтирате външно заграждение за котки, за да могат да свикнат с новите гледки, звуци и миризми, без да изпадат в паника и да бягат.

7. Проблеми с други домашни любимци

котка навънСнимка: iStock

Ако сте решили да осиновите още една котка или куче към семейството си, поздравления! Тази ситуация обаче може да накара настоящата ви котка да се почувства застрашена и това да доведе до бягството ѝ от вас. Уверете се, че сте се справили с първоначалното запознаване между новите домашни любимци, така че всичко да мине гладко.

Уверете се, че първите няколко срещи между вашите домашни любимци са кратки, и позволете на котката си да се оттегли, ако иска. Запазете една част от къщата си като специална зона за всеки домашен любимец, така че ако не искат да общуват, да могат да прекарат времето си в своята безопасна зона, а не да изпитват нужда да избягат вместо това.

8. Котката ви се нуждае от по-добра социализация

котка навънСнимка: iStock

Ако мяукащият приятел идва от приют или го я взели от улицата, той може да не е свикнал да прекарва много време с хората. Ако котката ви все още не е научила радостта от играчките, драскането и гушкането, тогава ще ѝ трябва време, за да излезе от черупката си.

Най-добрият начин за решаване на този проблем ще бъде просто време, търпение и няколко лакомства! Прекарването на качествено време с новата ви котка, но без да очаквате от нея да взаимодейства с вас, ако не иска, ще бъде ключът към изграждането на нейната увереност.

9. Котката ви се е заклещила

Ако котката ви не се е върнала от обичайното си патрулиране в квартала, може би не е избягала, а се е заклещила някъде. Котките са изключително любопитни животни. Те могат да скочат в отворен куриерски камион, да проучат навес за потенциални мишки или дори да се разходят из нечий заден двор и да влязат в къщата му.

Уверете се, че котката ви носи нашийник с вашите данни на етикета. По този начин, ако се заклещи някъде, всеки, който я намери, ще може лесно да идентифицира вас като собственик. Микрочипирането на котката ви означава също, че тя може да бъде идентифицирана, ако нашийникът ѝ падне. Използването на GPS устройство за проследяване на котки може да ви помогне да следите къде точно се намира вашият пухкав приятел, ако го няма по-дълго от обичайното.

10. Родило ви се е дете или се е случило друго важно събитие

котка навънСнимка: iStock

Колкото и неописуемо прекрасен да е моментът на появата на бебето, това може да бъде и време на стрес за нашите чувствителни котешки приятели. Голямото нарушение на рутината може да накара котката ви да се почувства неспокойна и стресирана. Тя може просто да реши да се отдалечи и да намери по-спокойно място, където да се успокои за ден или два.

Знаем, че това е допълнително нещо, което трябва да се добави към огромния списък от неща, които трябва да направят новите родители, но е добре да отделите време, за да обмислите най-добрия начин да подготвите котката си за новото попълнение в семейството. Използването на успокояващ нашийник и феромонен дифузер малко преди раждането на бебето, както и когато го доведете у дома, е добър начин да запазите котката си възможно най-спокойна.

Надяваме се, че нашият списък с 10 причини, поради които котката ви бяга от вас, включва познат сценарий. Само ако отделите време, за да разберете защо котката ви бяга, можете да предприемете мерки, за да спрете това.

Виж още