4 причини, поради които котката ви използва като драскалка

котка драска Снимка: iStock

Н октите на котката ви са жизненоважна част от нейната биология. Те се използват за оцеляване като ловни оръжия и приспособления за катерене по дърветата в дивата природа. Като домашни любимци ноктите им се поддържат в отлична форма чрез редовно драскане.

Разбира се, за да спасим мебелите си, сме предвидили драскалки за котки, които те бързо приемат. Така че може да бъде доста неприятно, когато те протягат лапи към краката ни само за да провлачат ноктите си по прасците ни или сядат на коленете ни само за да драскат в скута ни

Защо котките използват краката ни като място за драскане при положение, че сте подсигурили достатъчно драскалки?

1. Котката ви иска внимание

котка драскаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са доста тактилни с предните си лапи. Те ги използват, за да изследват непознати предмети, да достигат до предмети, а понякога дори да се хранят. Ако мяукането им не е достатъчно, за да привлекат вниманието на собственика си, те могат да използват предните си лапи, за да получат внимание.

Протягането нагоре и поставянето на лапите им върху краката ви може да означава, че искат да им ги погалите или да им се порадвате. Така или иначе, те просто търсят малко любов и внимание.

За съжаление, те не винаги имат голям контрол над ноктите си. Това важи с особена сила, ако използват крака ви, за да се протягат, тъй като протягането може да доведе до неволно изскачане на ноктите.

За да намалите драскането на котката върху краката ви, опитайте следните неща:

  • Поддържайте ноктите на котката си подрязани.
  • Обръщайте ѝ достатъчно внимание.
  • Обмислете възможността да си вземете втора котка, ако не прекарвате много време вкъщи, вашата котка може да е самотна.

2. Котката ви е гладна

котка драскаСнимка: iStock

Като продължение на опитите за привличане на вашето внимание, котката ви може да не търси социално внимание, а да ви моли за нещо конкретно. Например, когато котката ви иска да отворите вратата, за да може да мине през нея, тя често се протяга и драска по вратата, за да съобщи това.

Ако се намирате близо до мястото за хранене или до тяхната купичка и те драскат по крака ви, вероятно искат да ги нахраните.

3. Котката ви обича

Освен че използват ноктите и лапите си, за да се настанят удобно, размятането на краката им в скута ви може да означава, че котката ви търси внимание. Какъв по-добър начин да кажет „Обичам те“ от това да забият нокти в краката ви, нали?

4. Котката ви маркира като нейна територия

Част от поведението на котката при драскане идва от естествените инстинкти. Един от тях е използването на разположените на краката им ароматни жлези (междупръстните жлези), за да маркират територията си. Драскането може да остави след себе си визуални и химически послания към всички други котки в района.

Възможно е котката ви да маркира територията си върху краката ви, но да оставя миризмата си след себе си. Тази позната миризма може да осигури комфорт и сигурност на домашния любимец.

котка драскаСнимка: iStock

Ако котката ви третира крака ви като място за драскане, тя не се опитва да ви причини вреда. Ще разберете дали мяукащия приятел е наистина агресивен, ако това действие е съпроводено с хапане и съскане.

Кракът ви може да бъде обект на ноктите на котката ви за различни други котешки средства за комуникация. Помислете каква може да е конкретната причини и осигурете нуждата на котката си - дали храна, внимание, игра или нещо друго.

Виж още