4 сладки причини защо котките облизват кучетата

котка и куче Снимка: iStock

К ой казва, че котките и кучетата не могат да живеят в хармония? Повечето хора смятат, че те не се харесват, оттук, но това не винаги е вярно.

Котките и кучетата могат да се разбират добре и дори да създадат силни приятелства, ако са запознати правилно и им е дадено време да свикнат. Когато видите котката ви да облизва вашето куче - може да има различни причини за това поведение. В тази статия ще разгледаме четирите най-често срещани и всяка от тях ще ви накара да се усмихнете.

1. Грижа за козината

котка и кучеСнимка: iStock

Облизването е любимо занимание за котките и те често се ближат една друга. Това е начин да покажат, че приемат другото животно и ако видите котката ви да облизва вашето куче, това означава, че тя го смята за приятел. Това също показва доверие или че котката е приела кучето, така че следващия път, когато видите котката ви да облизва вашето куче, знайте, че това е напълно нормално и специално и няма причина за тревога.

Dogsandcats.bg

2. Майчински инстинкт

Друга причина може да е просто майчински инстинкт. Облизването е начин, по който котката изразява майчина любов и вашата котка може да изрази тази любов към семейното куче. Ако имате кученце, котката ви може да го оближе, мислейки, че трябва да се грижи за него. Да станете свидетели на тази гледка от такова естество е наистина специално и със сигурност си заслужава снимката!

3. Привързаност

котка и кучеСнимка: iStock

Облизването е начин котките да покажат привързаност и помага за изграждането на силни връзки между мъркащо животинче и друг домашен любимец. Облизването и грижата за козината са естествени начини за котките да се успокоят, а когато облизват семейното куче, това означава, че те са спокойни, отпуснати и не чувстват заплаха към кучешкия спътник. Кучето вероятно също се радва на специално отношение!

4. Маркиране с аромат

Последната ни възможна причина, поради която котката ви ближе кучето ви, е миризмата. Когато котка оближе куче, тя оставя собствената си миризма след себе си и следващия път, когато котката се свие до кучето, миризмата ще ѝ бъде позната.

Котката може също да е любопитна за миризмата на кучето. Кучетата може да имат частици храна, залепнали по лицето им, или пък може да миришат на нещо интересно след разходката навън. Дори ако облизването се дължи на любопитство, това все още е страхотен знак, защото означава само, че котката се чувства достатъчно сигурно, за да оближе кучето.

котка и кучеСнимка: iStock

Както можете да видите, когато гальовен приятел облизва куче, това не е нищо друго освен положителна комуникация и можете да се почувствате щастливи, че вашата котка изобщо мисли толкова добре за едно куче! Все пак може да наблюдавате поведението в началото, само за да сте сигурни, че кучето се чувства комфортно с облизването. Може да видите, че и то отвръща по същия начин на мяукащия приятел!

Виж още