5 коментара, които дразнят собствениците на котки

котка у дома Снимка: iStock

К отките са мили, любящи, забавни домашни любимци, които често са неразбрани от онези, които не са имали удоволствието да притежават - или по-скоро да бъдат собственост на котка. В резултат на това хората с котки често чуват погрешни коментари за живота си с гальовните приятели. В тази статия ще споделим някои от тях, като целта е да се позабавляваме взаимно и да не приемаме нещата навътре.

1. „Харесвам повече кучетата. Те са по-дружелюбни.

Вечното сравнение между котки и кучета е доста грешно, тъй като поведението на тези животни е различно. Котешките хора никак не обичат да чуват колко дружелюбни са кучетата или какви истински приятели са. Няма спор, че това е валидно, все пак кучето с право си е спечелило прозвището „най-добрият приятел на човека“. Въпреки това котките са доста подценявани.

Макар че гальовните животни са по-отдалечени и самостоятелни (сравнение с кучетата), това не значи, че не обичат стопаните си. Те се свързват по различен начин с хората или с други животни, а не бива да забрявяме, че в природата те не се движат на глутници. Това е важен фактор, който показва, че за тях е абсолютно нормално и закодирано в ДНК-то им да бъдат самостоятелни. Но това не бива да се разглежда като минус, а просто като тяхна нормална поведенческа характеристика.

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

2. Поставянето на етикет „crazy cat lady“

Няма да влизаме в полемики защо само жените, които имат котки са категоризирани като „луди“, а този израз не съществува за мъже. Всеки собственик на домашен любимец има известна „лудост“ и възприема котката или кучето си като равноправен член на семейството. Това е съвсем нормално, все пак домашните ни любимци прекарват много време с нас и до нас, така че сме съвсем с правото си да ги обичаме безумно.

3. Съвети от типа „Трябва да държите котките си далеч от маси, плотове и т.н.“

Опитайте се да научите котка да не се катери на масата. Макар и да е възможно, е доста трудно. Тези животни се нуждаят от катерене и игра. Дори и да се опитвате да им забраните да се качват върху хладилника, скоро ще загубите битката и няма да ви остава друго, освен да се примирите и да почиствате старателно дома си.

4. „Котките правят ли нещо друго, освен да лежат?“

Собствениците на котки знаят, че мяукащи спътници са силно експресивни, много забавни същества, които правят много повече от това да ядат и спят в различни части на дома. Често дори и местата, които избират за сън са толкова необичайни, че няма как да не ни разсмеят. И всъщност много гальовни животни са активни и играят бясно в определени моменти от деня и нощта.

5. „Какво ще правите с котката, когато бебето се появи?“

котка у домаСнимка: iStock

Някои хора не вярват, че котките и децата не могат да съжителстват щастливо. Със сигурност когато бебето ви се роди ще срещнете предизвикателства и гальовният спътник може да не е щастлив от появата на детето ви, но котките са адаптивни същества. С повече усилия, дресиране, обръщане на внимание на котката и пазене на бебето (все пак в началото не се знае кой как ще реагира), може да изградите спокоен дом, където всички да свикнат едни с други.

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

Как котките манипулират стопаните си

Котките помнят ли старите си стопани

Виж още