Котките помнят ли старите си стопани

котка и стопанин Снимка: iStock

Х ората със сигурност помним ярко всички домашни любимци, които сме имали. Случва се да отгледаме и да живеем известно време с мъркащ приятел, но да ни се наложи да се разделим и да го поверим на друг. Дали защото трябва да заминем за университет или работа или сме развили алергия, със сигурност решението за нас не е никак леко.

Все пак, ако домашният любимец е „останал семейството“ - заживял е с роднини или наши близки приятели, със сигурност бихме били много щастливи да го виждаме когато имаме тази възможност!

Месеци или дори година минават и вие виждате за първи път вашата любима котка, а в главата ви със сигурност изплува много важен въпрос - котката ми дали ме помни?

Да поговорим малко за котешката памет

Проучване от 2015 г., публиковано в National Geographic показва, че много животни нямат краткосрочна памет. Във въпросното изследване, учените тестват 25 вида животни - от делфини, до пчели, котки, кучета и други.

Dogsandcats.bg

Котките, както и други животни използват асоциативна памет, за да съхраняват информация, която им помага да оцелеят.

Това обяснява и защо те помнят на кои места са получили помощ или храна от някой човек. Благодарение на тези асоциативни спомени, гальовните животни действат по определен начин в някои моменти - например ще се затичат веднага към вас щом чуят отварянето на шкафа с храна.

Тази асоциативна памет вероятно е начинът, по който вашата котка ви помни. Тя може не е запаметила конкретни взаимодействия с вас, но би могла да ви свърже със спомена, че ѝ давате храна и се грижиге за нея, което всъщност е много ключово за котките.

Котките изпитват тъга за нас

котка и стопанинСнимка: iStock

Много изследователи предполагат, че на котката ѝ е мъчно за стопаните, ако бъде оставена сама за известно време. Всъщност това може да бъде потвърдено от много собственици, които наблюдават странни поведения на домашните си любимци когато заминат за почивка за няколко дни, а след завръщането - мъркащият приятел видимо е много щастлив.

Много котки се стресират когато бъдат оставени от стопаните си дори и само за няколко дни и признаци за това са:

  • Уриниране или изхождане извън тоалетната
  • Промени в навиците на хранене
  • Деструктивни поведения
  • Силно мяукане

Мъркащите приятели действително изпадат в много голяма тревожност, когато бъдат оставени сами за няколко дни и друг човек, когото те не познават добре идва само за около час на ден да се погрижи за тях. Замислете се, че това е много голяма промяна за котката, която е свикнала на определен режим и вашето присъствие всеки ден, дори и да е само сутрин и вечер, защото през деня сте на работа.

Голяма грешка е да се скараме на котката ни, когато е направила поразия докато ни няма. Мъркащият приятел не е направил това, за да си отмъсти, а просто защото е бил под стрес, заради вашето отсъствие.

Ако често пътувате - може би котката ви ще свикне с това, че в определени моменти вас ви няма. От друга страна, за да не ѝ давате повод да чупи или драска ваши вещи - погрижете се да приберете всички предмети, които биха провокирали интерес в нея. Оставете много играчки и нейни любими предмети, с които може да играе, за да се чувства максимално ангажирана.

Трудно е да кажем колко точно котката ще ви помни след като не ви е виждала. Със сигурност това е строго индивидуално и зависи както от вашата връзка, която сте имали и от характера на мъркащия приятел. Със сигурност, ако видите котката си след известно време сами ще усетите дали тя помни вас или вашия аромат или се държи сякаш сте напълно непознати.

Вижте още:

Какво се върти в главата на котката ми – факти за котешкия мозък

Колко точно са умни котките

Виж още