5 лесни неща, на които да научим котето

котка и стопани Снимка: iStock

С ъществува един мит около котките, който гласи, че те не могат да се обучат. Това твърдение не е вярно, защото котките са интелигентни животни и могат да бъдат научени на различни поведения. Проблемът често идва от това, че сравняваме котките с кучетата, а те са много различни видове. Единствената прилика е, че са най-популярните домашни любимци в цял свят и могат да живеят с нас в апартамент, но от този момент нататък - те са доста различни същества.

Важно е да започнем с обучението на гальовния приятел веднага щом дойде у дома, за да му дадем най-добрия шанс да се впише в семейството. Представяме ви пет основни стъпки за обучение, които да предприемете с новото гальовно животинче.

1. Научете котката да сяда

Колкото повече едно животно е възнаградено за поведение, толкова по-вероятно е поведението да се случи в бъдеще. За да направите проблемното поведение по-малко вероятно, научете основно поведение, като седене, което е силно възнаградено от самото начало.

котка и стопаниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да обучите мяукащия домашен любимец да сяда, маркирайте момента, в който това се случва и възнаградете веднага. Може да се използва кликер или гласа си с положителна команда като  „Браво!“ или „Да!“, когато дупето на котето стига до пода. Веднага след това, донесете наградата под формата на лакомство, малко мокра храна, дори и гранулите, с които храните котката ще свършат работа.

И важно уточнение - уверете се, че сте избрали правилната награда за котката. Ако предложите такава, която не представлява интерес - обучението може да не се увенчае с успех.

2. Научете котето да харесва котешкото дърво

Дали става дума за легълце, котешко дърво или друга котешка мебел, която се купили за мяукащия приятел - научете го да я харесва. Котките са непредвидими и своенравни и могат много бързо да превърнат дивана или вашето легло в „тяхно“ място, а това не е добра идея, предвид че сте им осигурили собствено. Важна стъпка е да купите аксесоарите преди идването на котката. Така от момента, в който тя прекрачи прага на дома - ще открие зоните, предназначени за нея.

Разбира се не пречи да я примамите с лакомства, които поставяте върху тях, котешка мента или спрей с привличаща миризма. Много е важно също да научите мяукащия приятел да харесва транспортната си чанта, тъй като ще се налага да я ползва. Оставете я в стаята, за да може котката ви да влиза и излиза от нея и да свикне, че тя е част от интериора и чудесно място за игри или дрямка.

3. Хващайте котката си по различни начини

котка и стопаниСнимка: iStock

Много котки толерират хващане, галене и държане само по определен начин и не се чувстват удобно да бъдат държани в неудобни позиции. Въпреки това, независимо дали се случва в кабинета на ветеринарния лекар или когато имате гости, шансовете са големи котката ви да бъде държана в неудобни за нея позиции в даден момент. Подгответе вашето коте за това, като го научите да приема различни видове галене и държане.

Практикувайте само на ниво, където котката ви се чувства комфортно и спокойно. Опитайте се да държите котката си на една страна, като бебе, или подбирайки краката ѝ (това е най-добрият начин), за да може да свикне. Също така практикувайте то да свикне с галенето в различни зони от тялото. Вярно е, че котките не обичат да ги пипаме по корема или лапите и не бива да прекаляваме с това. Трябва да уважаваме личното пространство на котката, но и също така не е добре тя да полудява всеки път, когато докоснем нежно някоя от тези зони.

4. Социализирайте котето

Много котки се плашат като възрастни и се крият, когато дойдат посетители, защото са били изложени само на ограничен брой хора извън семейството си по време на периода на социализация. Противодействайте на това, като правите различни забавни излети с котето си и каните различни хора в дома си.

Съчетавайте всяко ново преживяване с лакомства, играчки, галене и похвали и избягвайте да притискате котето до момента, в който то реагира със страх.

Използването на нагръдник и каишка за котенца ви улеснява да вземете вашето мяукащото приятелче със себе си, когато отивате на кратка разходка сред природата. Най-добрият начин да сте сигурни, че котката ви се чувства удобно сред различни животни, като кучета, е да го запознаете със спокойни и приятелски настроени към котки кучета, докато е още коте. Но преди да изложите вашата котка на други котки, посетете вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че е защитена с подходящите ваксинации и обезпаразитяване.

5. Обучете котката си да си играе с играчки, а не с ръцете ви

котка и стопаниСнимка: iStock

Играта с гальовния е отличен начин да насърчите връзката и да освободите котето си от излишната енергия. Въпреки това, когато собственикът на котка се занимава с котето си, то научава, че е добре да си играе със зъбите и ноктите си върху кожата на собственика, което лесно ескалира в по-тежки ухапвания и драскотини. Вместо това използвайте играчки, за да общувате с котката си. Играчка с перце на връв, топка или котешка билка ще бъде толкова приятна за вашата котка, колкото ръцете ви.

Ако наскоро сте осиновили малко коте или се каните да го направите - не забравяйте колко е важно обучението. Не правете грешката на много собственици да „зарежат“ котката си у дома без да отделят време за игра, а след това да се сърдят при нежелано поведение като хапане и драскане на мебели или ръце.

Виж още