5 любопитни причини, поради които котките драскат прозореца

котка гледа през прозореца Снимка: iStock

Д раскането на котката по прозореца може да бъде дразнещо, особено ако се случва постоянно и особено през нощта, когато се опитвате да спите. Котките могат да драскат по прозорците по различни причини - от желание да достигнат плячка навън, например птица, която са видели, до желание да излязат навън, за да използват тоалетната, да изследват или може би котката ви е видяла отражението си в прозореца и си мисли, че това е друга котка.

Въпреки че ноктите на котката няма да оставят никакви повреди по стъклата на прозорците, при всички положения този звук не е приятен за слушане. Какъв е този интерес на котките към това да гледат прозорците? Даваме ви пет причини за това поведение.

1. Желание за лов

котка гледа през прозорецаСнимка: iStock

Ако котката ви е видяла птици или други животни през прозореца, то тя иска да бъде пусната навън, за да ловува и да ги преследва. Част от инстинкта на котката ви е да ловува, а някои гальовни животни дори ще седят до прозореца, прехласнати от птиците навън. Ако някоя птица привлече интереса им, те ще искат да избягат и да я преследват, но прозорецът ги спира.

Dogsandcats.bg

Тогава може да забележите, че котката ви трескаво драска по стъклото и мяука, за да се опита да излезе навън. Обикновено това е най-честата причина, особено ако котката ви първо е гледала през прозореца, наблюдавайки дивите животни.

2. Иска да излезе навън

Ако гальовният приятел е свикнал да излиза навън или да бъде пускат вътре през отворен прозорец, той ще започне да драска по него, ако е затворен. Това поведение може да се случи, ако прозорецът не е отворен достатъчно широко, за да се чувства удобно котката ви да се изкачи през него, и тя се опитва да покаже, че трябва да ѝ помогнете да излезе навън или да я пуснете вътре.

Повечето котки не разбират как функционира прозорецът и имат чувството, че той блокира пътя им. Това може да накара котката ви да драска и да драска с нокти по прозореца в объркване, защото не знае защо не може да мине през стъклото.

3. Котката вижда отражението си

котка гледа през прозорецаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да виждат отраженията си в прозореца и това ги обърква с друга котка, която нахлува в територията им от другата страна. Вашата котка ще започне да драска и да се търка по прозореца в опит да достигне другата котка и да маркира територията си, като използва нейната миризма.

На котките това скоро трябва да им омръзне, когато разберат, че отражението им не представлява заплаха, така че това поведение обикновено е краткотрайно. Вашата котка ще заеме отбранителна поза, когато забележи отражението си, и ще се опита да се качи от другата страна на прозореца, за да провери дали това наистина е котка. Може да забележите, че те ще започнат да подушват прозореца и ако той е отворен, тогава ще се опитат да изследват другата страна.

Скоро котката ви ще стане безразлична към това, че вижда отражението си, обикновено защото осъзнава, че няма друга котка, която да застрашава нейната територия.

4. Маркиране на миризми

Котките имат ароматни жлези на лапите си и понякога драскат по прозорците, за да втрият своя мирис върху тях и да маркират територията. Ако вашата котка драска по прозореца по тази причина, тя вероятно ще търка и други части на тялото си, които имат ароматни жлези, например хълбоците, бузите и опашките си по стъклото. Маркирането с миризма е също така част от маркирането на тяхната територия, в този случай прозореца, като своя собствена.

5. Облекчаване на стреса и тревожността

Котките могат да изпитват стрес и безпокойство, а нещата в заобикалящата ги среда могат да ги накарат да изпитват негативни емоции. Вашата котка може да се чувства отегчена и нещастна, което я кара да драска по прозореца като начин да се забавлява и да се чувства по-добре. За това трябва да се уверите, че гальовният приятел разполага с играчки и драскалка, за да не драска по прозорците, когато се чувства стресиран и тревожен.

Как да спрем котките да драскат прозорците

котка гледа през прозорецаСнимка: iStock

Ако се дразните от драскането на прозорците от страна на котката, има няколко метода, които можете да опитате да спрете това поведение. Това което трябва да направите е да пренасочите поведението на котката, която драска по прозорците, като я занимавате с играчки, драскалки и котешки дървета, по които да се катери.

Ако котката ви драска по прозореца, защото е свикнала да излиза или влиза заради отворен прозорец, уверете се, че сте го оставили отворен към пространство, през което на котката ѝ е удобно да прескача. Уверете се, че ако оставите прозореца отворен, той е на безопасна височина от земята, така че котката ви да не се излага на опасност, скачайки надолу на голямо разстояние.

Можете също така да опитате да поставите нещо, което да блокира гледката и пътя на котката ви от определен прозорец, ако това се превръща в постоянен проблем.

Повечето котки ще се излежават на прозореца на слънчево място, така че поведението на драскане може да бъде по-често срещано при котки, които прекарват повече време до прозореца. Може да отнеме известно време, за да обучите котката си да спре да драска по прозореца, поради което е важно да се обърне внимание на причината за нейното поведение, преди да можете да помогнете за намирането на решение.

Виж още