5 мита за любителите на котки

котка и собственик Снимка: iStock

С амо любителите на котки ще разберат отдадеността, която тези очарователни пухкави създания предизвикват у своите стопани. За съжаление, има доста митове за любителите и собствениците на котки, които изглежда продължават, като например, че са недружелюбни, луди или само жени. Не се притеснявайте, защото митовете, които обкръжават любителите на котки, просто не са верни, а собствениците на котки, също както тези на кучета и други домашни любимци - са съвсем „нормални“ и дружелюбни хора. Не е изключено да са малко по-интровертни, но това не се счита като лоша черта на характера.

Нека се позабавляваме с пет от най-често срещаните митове за котешките фенове!

1. Котешките стопани са „луди“

котка и собственикСнимка: iStock

Всъщност котките са полезни за вашето психично здраве. Прекарването на време с котки може да ви помогне да повишите нивата на окситоцин, да подобрите настроението си и дори да намалите чувството на депресия.

Dogsandcats.bg

Котките често се използват като терапевтични домашни любимци в психотерапията с помощта на животни, за да помогнат на пациентите да се успокоят и да намалят безпокойството им по време на сесии. Всъщност, съжителството с който и да е домашен любимец допринася за по-доброто психично здраве и е чудесен начин човек да се бори със самотата (особено при възрастни хора), защото осигурява компания и нужда от грижа.

2. Любителите на котки не са приятелски настроени

Друг мит за любителите на котки, който може би сте чували, е, че те не са приятелски настроени. Въпреки че има някои доказателства, че тези, които притежават котки, са по-интровертни от техните събратя, които притежават кучета, това просто означава, че са малко по-сдържани, но не и че са недружелюбни.

котка и собственикСнимка: iStock

Всъщност някои проучвания показват, че собствениците на котки са по-добри екипни играчи на работа и са склонни да се разбират добре с другите в повечето социални ситуации, дори повече от собствениците на кучета. Освен това те обикновено са по-скромни, доверчиви и отзивчиви към другите, което ги прави страхотни приятели и страхотни хора. Плюс това, любителите на котки са креативни, приключенски настроени и с голямо въображение, така че всъщност може да е много забавно да общувате с тях.

3. Собствениците на котки отглеждат много от тях

Ако притежавате котка, всъщност има голяма вероятност да притежавате повече от една. Въпреки че е вярно, че много собственици на котки притежават две котки или дори повече, това не означава, че има някакъв проблем. Всъщност мъркащите животни са много по-лесни за гледане от кучетата, защото не изискват големи ангажименти и разхождане, а от друга страна - те са социални същества и в повечето случаи се наслаждават на компанията на други животни.

Също така не е нечувана ситуация някое квартално коте да започне да идва толкова често при вас, че накрая просто да решите да го приберете. Мъркащине приятели не заемат място и ако поддържате добра хигиена на дома си - не е „странно“, нито „лошо“ да имате 2-3 котки у дома.

4. Всички любители на котки са жени

котка и собственикСнимка: iStock

Въпреки че има някои доказателства, че повече жени от всички възрасти притежават котки, отколкото мъже, това не означава, че мъжете също не могат да бъдат любители на котки. Всъщност все почеве и повече мъже от поколението на „милениал“ притежават гальовни животни в домовете си или искат да имат.

5. Любителите на котки харесват повече котки отколкото хора

Факт е, че собствениците на гальовни животни са обсебени от тях, но едва ли поведението им се различава от хората, които имат кучета или други домашни животни. Всички стопани просто обожават домашните си животни и със сигурност много от тях едвакво ще предпочетат компанията на домашния си любимец пред човешката, ако са изморени, разстроени или не желаят да общуват в определен момент.

В миналото феновете на котките са свързвани с вещерство и магия, но в днешно време това звучи смешно. За щастие, единствената магия, която притежават котките, е способността им да ни омагьосват с непредвидимите си характери, забавни лудории, пухкава козина, грациозност и красота.

Виж още