5 начина на котката да ви успокои, когато сте тъжни

котка и стопанка Снимка: iStock

М оже да не разбират причините зад нашата тъга, но котките наистина имат способността да улавят признаци на лошо настроение у своите стопани. В света на котките истинската тъга не е непременно емоция, която те разпознаваj. Въпреки това, мъркащите животни наистина изпитват отрицателни емоции поради стрес, безпокойство, болка, скръб или самота.

Така че, въпреки че не можете да очаквате котката ви да разбере, че сте тъжни, защото сте се скарали с някого или сте имали труден ден на работа.

Как вашата котка може да ви успокои?

Котките улавят настроенията ви и може да действат по различен начин, ако се чувствате разстроени.

Dogsandcats.bg

1. Котката прекарва повече време около вас

котка и стопанкаСнимка: iStock

Това е лека промяна в поведението, но ако сте тъжни, може да забележите, че котката ви изглежда е наоколо повече от обикновено. Тя вероятно просто се опитват да ви успокои и да бъде до вас по свой начин. Освен това, ако са наблизо, те ще бъдат готови, ако решите, че искате да ги погалите или гушнете.

2. Котката ви утешава

Ако вашата котка обича човешко общуване и физически контакт, тя може да отиде една крачка по-далеч от това просто да се мотае наблизо. Може да откриете, че тя се опитва да ви успокои, като лежи в скута ви, като се търка във вас или меси с лапи върху вас. Те могат също да лежат на гърдите ви, предлагайки комфорт с ритмичното си мъркане и топлина.

3. Игнорира ви

Всяка котка е различна, както и всеки човек. Така че не можете да очаквате всички гальовни животни да реагират по един и същи начин. Ако котката ви се чувства малко неудобно или стресирана от вашата тъга, или ако не е „гушлива“ котка, може да ви игнорира напълно. Това обаче не значи, че е безсърдечна или, че не ви обича. Вероятно е особено чувствителна към стрес или пък смята, че имате нужда от пространство.

котка и стопанкаСнимка: iStock

4. Избягва ви

Ако котката ви намира страданието ви за особено стресиращо, може да избягва напълно. Това обаче е най-вероятно, ако е имало спорове или много шум около дома, например ако сте се карали с партньора си. След време, когато сте само вие и тя, вероятно ще се почувства достатъчно смела, за да покаже, че я е грижа отново.

5. Опитва се да ви разсее

Независимо дали ви принуждават да продължите с обичайната си рутина, като ви събуждат и викат за храна, или се опитват да подтикнат да играете, като ви хапят игриво или атакуват панталоните ви. Това може да не е съзнателно решение от вашата котка, но със сигурност може да ви помогне да се разсеете и да се почувствате по-добре.

Притежаването на котка помага ли, когато сме тъжни?

котка и стопанкаСнимка: iStock

Доказано е, че притежаването на домашен любимец помага за подобряване на настроението на хората. Всъщност терапевтичните животни могат дори да помогнат, когато хората не се чувстват добре. Една от причините за това е, че галенето на животно намалява нивата на стрес и освобождава хормони на щастието.

И още - знаейки, че членът на нашето котешко семейство е до нас, ни кара да се чувстваме добре и оценяваме неговата лоялност и привързаност. Добавете към това факта, че грижата за котки и други домашни любимци може да ни даде чувство за цел, да ни поддържа в добра рутина и да ни накара да се чувстваме необходими, и е лесно да разберем защо косматите членове на семейството ни помагат, когато се чувстваме тъжни.

котка и стопанкаСнимка: iStock

Разбира се, това не е еднопосочно – повечето котки също се радват на компанията на стопаните си и им харесва да са наоколо. Някои мъркащи животни дори страдат от безпокойство при раздяла със стопаните си.

Когато сме тъжни, гушкането с котката може да е точно това, от което се нуждаем. За щастие, котките често улавят признаците, че се чувстваме потиснати, и стават по-достъпни. Така че, следващия път, когато сте тъжни и забележите, че котката ви се мотае наблизо, когато обикновено не е, бъдете утешени от факта, че я е грижа и иска да ви накара да се почувствате по-добре!

Виж още