5 начина, по които котките се възползват максимално от дрямката си

котка спи Снимка: iStock

К отка, която спи на обичайно или необичайно място е съвсем обичайна картина от ежедневието, която видаме всеки ден. Предвид, че гальовните ни спътници прекарват по-голямата част от денонощието в сън (ако трябва да сме точни - между 12-16 часа), със сигурност има какво да научим от тях за този толкова важен процес на почивка и рестартиране!

1. Кражба на стол

Случвало ли ви се е да напуснете стола си за няколко минути само за да се върнете и да намерите котка на вашето място? Те са или озадачени (как го правят толкова бързо?), или ви гледат с най-сладкия, но най-самодоволния поглед, който някога сте виждали. Избираме вземем друг стол, да преместим котката или да балансираме на самия ръб на седалката. Котките знаят, че сме изправени пред тази главоблъсканица. Те също знаят, че вероятно ще ги им позволим да останат, където лежат. В резултат - котките не само получават приятна дрямка, но също така ни манипулират (отново), което ги радва.

котка спиСнимка: iStock

2. Скриване

Някои котенца дремят на открито, отпуснати върху ръката на дивана или почиващи в на пода в средата на хола. Докато дремят толкова открито, ние можем да се възхищаваме на тяхната грация, красота и невъзмутимост - да легнеш да спиш в средата на помещението изисква доста голяма доза непукизъм и различно разбиране за комфорт.

Dogsandcats.bg

Други гальовни животни обаче предпочитат да се пъхнат под леглото, зад завесата, в шкаф, хпалупата си... Те са толкова умели в укриването си, че понякога не можем да намерим тайното им място за дрямка.

3. Дрямка върху дрехите ни

Котетата обичат да подремват върху дрехите ни, особено ако са добре подредени, чисти, изгладени и приготвени за предстоящия ден. И тогава излизаме от душа, за да открием котката ни да си дреме в гореспоменатото облекло. Нека си признаем - свикнали сме да носим котешка козина като аксесоар. Бихме искали да мислим, че котките ни не се опитват да саботират нашите черни панталони или бели пуловери, а вместо това вярват, че го правят, защото обожават миризмата ни и искат да ни изпратят в света с многослойни напомняния за тях върху дрехите ни.

Приятна дрямка, в съчетание със маркиране на нашите дрехи като собствена територия е чудесна рецепта за пълноценен сън, след който котката ще се събуди готова за нови бели и подвизи.

4. Дрямка под слънчевите лъчи

котка спиСнимка: iStock

Ако слънцето струи през прозорец, има голям шанс котка да лежи право в средата на слънчевото петно. И защо не? Топло е и топлината може да ни накара да се почувстваме сънливи. Това, което котките знаят е, че това място не само е чудесно за сладка дрямка, но е и пълно със слънчева енергия за зареждане. Докато котенцата са в страната на сънищата, те събират енергия, за да се събудят и да обърнат къщата ни наопаки, най-вече около 03-04ч сутринта.

5. Сън в скута на стопанина

Хората и нашите котки, се възползваме от споделеното гушкане, докато гледаме телевизия или четем. Топлината на котка в скута е истински рай за нас и гальовните приятели не могат да се наситят на ръцете ни, които галят козината им и усещат тази приятна атмосфера. Умните котки знаят, че това е рецепта за качествена дрямка. От друга страна котка в скута действа изключително успокояващо и на хората и е ефективен начин за разпускане след уморителен ден.

Няма спор, че гальовните приятели са невероятно специалисти по съня и комфорта на странни места. Можем само да се учим от тях как да запазваме спокойствие и да дремем дори и в неудобни или шумни моменти.

котка спиСнимка: iStock

Вижте още:

Защо котките спят толкова много

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

8 неща, на които котките истински се наслаждават

Виж още