8 неща, на които котките истински се наслаждават

сладко коте Снимка: Pixabay

П одобно на нас, хората, мяукащите ни спътници се радват на вкусна и прясна храна, сън и дълги дремки, уютни места, забавления, но и извество спокойствие.

Да, може би вие няма да се наслаждавате да гледате птиците колкото обичат гальовните ви съквартиранти, или поне не по същия начин, нито със същата цел. Като котешки родител, колкото по-добре познавате мяукащия си спътник, толкова по-лесно можете да му осигурите щастие, дълголетие и ангажираност. Макар че всяка котка е строго индивидуална, има някои неща, които са сходни за всички представители на тези темпераментни животни.

1. Котките обичат да подремват

котка спиСнимка: Pixabay

Колко често ви се е случвало да излезете от вкъщи за няколко часа, а когато се приберете да заварите гальовния си съквартирант в същата спяща поза? Със сигурност доста често! Е, това не е изобщо изненадващо, тъй като гальовните приятели могат да спят до 16 часа на ден!

Dogsandcats.bg

Тези приятели имат навиците и физиологията на хищник и затова имат нужда от повече сън, отколкото ние, хората. Имайте предвид, че бебетата и възрастните котки имат дори още повече нужда от сън, тъй като едните растат, а другите са изморени и имат нужда от повече почивка.

Макар че всеки (независимо дали човек или котка) обича да подремва, ако имате съмнения, че гальовният ви домашен любимец спи повече отколкото трябва - говорете с ветеринарния си лекар, тъй като прекомерният сън може да е индикация за здравословен проблем.

2. Котките обичат да се грижат за козината си

Ако кажем, че котките се грижат с много по-голяма любов и отдаденост за козината си, отколкото ние за косата си, няма да сбъркаме твърде много. Знаете ли, че възрастните котки прекарват приблизително половината от будните си часове в миене и грижа за козината?

Грижата за козината е много повече от разкраситенелен ритуал и има много и различни функции. Както всички знаем, това е начин, по който котките се мият и затова са толкова чисти животни. Няма как да не са, тъй като те почти постоянно се почистват.

Също така, миенето прави кожата и козината им по-здрави. Редовните грижи подпомагат разпределянето на маслата, които естествено произвежда козината им. Този ритуал им служи прекрасно и за охлаждане в жегите през лятото.

Миенето е и начин, по който котките се успокояват, ако се чувстват стресирани и им помага да се сприятелят с други животни, когато се мият взаимно.

3. Котките обичат да се хранят

Някои от тези приятели се славят като истински лакомници. Те толкова обичат да ядат, че са способни да погълнат толкова бързо храната си, че да не успеят да я сдъвчат, след което я повръщат.

От факта, че обичат да се хранят, не трябва да си мислите обаче, че тези животни ядат всичко. Съвсем не, всъщност са изключително капризни към менюто си. Може един път да купите различна храна, тъй като такава е имало в зоомагазина, но ако не се хареса на котката ви - тя най-вероятно няма да я докосне. В допълнение, тези темпераментни животни не докосват застояла храна в купичката храна, което е разбираемо. Вие също не бихте изяли престояла с часове порция храна.

4. Котките обичат течаща вода

Много гальовни приятели категорично отказват да пият от купичка и харесват водата само, когато тя тече от крана. Това разбира се, би могло да ви затрудни, тъй като вие трябва да сте наоколо, за да пускате чешмата, а със сигурност не искате котката ви да се научи сама на това.

Алтернатива на течащата вода биха били фонтаните, които се продават в зоомагазините. Те имат голям успех, тъй като са доста интерактивни и имитират течаща вода.

5. Котките обичат да точат ноктите си

котка точи ноктите сиСнимка: Pixabay

Един от основните котешки инстинкти е точенето на ноктите. Освен че така се грижат за тях, те получават много радост от това. Представете си го както ние режем и изпилваме ноктите си или ги лакираме.

Разбира се, от това котешко удоволствие мебелите ви могат силно да пострадат. Кожените столове и дивани например могат да са много примамливи. За да ги спасите, инвестирайте в котешки драскалки и ги поставете на различни места из жилището ви. Така гальовният ви приятел ще може да точи ноктите си винаги, когато има нужда и няма да го прави в килима ви.

6. Котките обичат игрите

Не можем да отречем, че тези животинки могат да са доста изобретателни с игрите. Много често дори най-обикновения найлон изпуснат неволно от вас се превръща в истинско увеселително влакче. Винаги е добре да отделяте време за игра на гальовния ви приятел, но дори и да сте заети - котките умеят да се забавляват с много малко. Те могат да си играят с абсолютно всичко, което им се стори интересно, единствено трябва да внимавате това да не е опасно за тях или дали случайно това да не са любимите ви обеци.

7. Котките обичат да гледат птици

Гальовните приятели обожават да седят на прозорците (затова винаги е добре да сте поставили котешкото дърво там или да сте закачили хамак) и могат да го правят с часове.

Гледането на птици е театърът или киното на котките.

Не се знае дали наблюдават птиците защото се движат бързо или ги дебнат като плячка. Някои котки пък издават много любопитни звуци, наподобяващи песен, когато гледат жадно как птиците летят. Предполага се, че тези звуци са плод на възбуда от вида на летящите животни или тъга, защото не могат да хванат плячката.

котка гледа през прозорецаСнимка: Pixabay

8. Котките обичат да седят на високо

В природата мяукащите животни често предпочитат високите места, тъй като от там имат чудесна видимост и могат да построят чудна атака за плячката си. Макар че у дома не могат да хванат някоя мишка или гълъб, това не означава, че нямат нужда да кацнат на възможно най-високото място, за да наблюдават вас, семейството ви и всичко, което се случва у дома. Все пак, тези приятели са любопитни и не може нищо да остане незабелязано!

Гальовните домашни животни донякъде приличат на нас хората - всички обичаме хубавата храна, да спим и да се забавляваме. Ако пък сте и от хората, които обичат височини и се наслаждавате истински на високите етажи - донякъде имате още една прилика с тези темпераментни животни.

Кое е любимото нещо, което обича да прави котката ви? Споделете ни в коментар!

Виж още