5 основни причини, поради които котката ви се държи необичайно

Котка се крие Снимка: IStock

З абелязали ли сте котката ви се държи странно от известно време? Разбира се, трудно е да се определи какво точно би било “странно” за един мъркащ приятел, защото тези животни са големи особняци. Все пак, дори и те могат да прекрачат границата и да започнат да се държат още по-необичайно от обикновено - да започне да драска навсякъде, или пък от социална котка, която прекарва време при вас, изведнъж да стане много самостоятелна и тиха. Примерите могат да бъдат най-различни, но

винаги когато гальовният домашен любимец започне да се държи необичайно за самия него - следва да разберете каква може да е причината за това. 

1. Депресия

Котка у домаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите приятели могат да изпаднат в депресия по същия начин, по който и хората. В случай че е настъпила някаква промяна във вашия дом - ново жилище, нов човек или някой си е отишъл - гальовният ви спътник вероятно ще преживява тази новост. Котката ви може да се храни много оскъдно, да не иска да играе, както и да изглежда унила. Не е изключено дори да прекарва повече от обичайното време в сън. 

Можете да помогнете на котката си, ако проявите търпение. Играйте с нея, предложете любими лакомства или пък я оставете в скривалището си без да я притискате. Може би състоянието ще отшуми и котката ви ще се върне към “предишното си Аз”. 

2. Стрес

Подобно на депресията, котките могат да се стресират от най-различни неща и промени, настъпили в тяхната рутина. Вашият нов апартамент е по-малък и всичките ви мебели са различни. Освен това, току-що сте започнали нова работа, за която трябва да пътувате повече и съответно прекарвате по-малко време у дома, а котката ви е свикнала да се радва на по-дълго присъствие от ваша страна. 

За да развеселите гальовния домашен любимец, се опитайте да отделяте повече време за игра в моментите, в които сте у дома. Бихте могли да инвестирате в повече играчки, пъзели и други аксесоари, които ще държат котката ви ангажирана. Не пречи да помислите и за второ животинче, стига да искате и да имате възможност да гледате две котки. 

3. Страх

Котка се криеСнимка: IStock

Гальовните приятели могат да се страхуват от безброй много неща - звуци от съседния строеж, домакински уреди, асансьора на блока… За да успокоите котката си и да ѝ осигурите защита - обособете нейно пространство, където тя ще се чувства спокойна. Някое тихо кътче на апартамента ви, където можете да поставите котешко дърво, кутия, хралупа или други котешки принадлежности. По този начин гальовният спътник ще знае, че винаги когато се уплаши - има място, където да се скрие. 

4. Болка

Ако котката ви не яде, не пие вода, изглежда летаргична, крие се повече от ден, спира да използва тоалетната или внезапно промени темперамента си, тя може да ви казва, че нещо не е наред с нейното здраве и може би изпитва болка. В такава ситуация - не се колебайте и побързайте да заведете домашния любимец на ветеринар. Колкото по-рано се хване евентуален проблем, толкова по-бързо и лесно ще бъде неговото лечение. 

5. Нов човек

Ако известно време вие сте били единственият човек, с когото мъркащият приятел си общува и у дома се появи нов партньор - вероятно гальовният спътник ще има нужда от време да го приеме. За да направите процеса по-гладък - не пришпорвайте котката си я и оставете тя сама да идва и да души новия ви приятел. Също така - можете да оставяте партньорът ви да храни котката или да я награждава с лакомства, за да може тя да разбере, че ще бъде обгрижвана и от новия човек. 

Котките могат да се държат необичайно поради най-различни причини, но в тази статия засегнахме най-често срещаните. Важно е да разберете каква е причината за странно поведение, защото така ще можете да измислите начини, по които да помогнете на котката си да се чувства пак комфортно, въпреки новата ситуация или стреса. 

Виж още