5 причини, поради които котката уринира върху вещите ви

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

У ринирането на неподходящи места е най-честият поведенчески проблем, докладван от собствениците на домашни любимци, и около 10% от котките уринират извън тоалетната си на някакъв етап от живота. Всички промени в тоалетните навици на вашата котка могат да бъдат тревожни, да не говорим, че е трудно да се справите с тях във вашия дом.

Когато това се случи много собственици погрешно си мислят, че котките уринират извън тоалетната поради злоба или мързел. Това почти никога не е вярно, а всъщност повечето котки имат причина, поради която проявяват това поведение, така че е ваша мисия да стигнете до корена.

1. Проблеми с тоалетната

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако котката ви уринира извън тоалетната, това може да е защото може да има проблем с тоалетната си - тя е мръсна, неудобна, на неподходящо място, постелаката е нов вид или тоалетаната вече е твърде стара. Котките са капризни, така че тоалетната трябва да е изчистена и да е поставена точно така, че котката ви да иска да я използва.

Dogsandcats.bg

Тоалетната трябва да бъде поставена на лесно достъпно и тихо място. Ако котката ви уринира другаде, това може да се дължи на факта, че не може лесно да стигне до тоалетната си или защото там е шумно и натоварено.

Ако имате няколко котки, помислете колко тоалетни. Като правило се нуждаете от една тоалетна на котка плюс една. Така че, ако имате две котки, това означава три тоалетни.

2. Маркиране на територия

Котките са много териториални и обичат пространствата им да миришат като тях. Може би сте забелязали, че вашата котка обича да търка главата си около предмети в къщата ви и вас. Некастрираните мъжки котки често уринират, за да маркират територията си. Това е техният начин да уведомят другите котки, че това пространство им принадлежи.

Урината е добър начин котката да маркира територията си, а в домакинства с няколко котки и некастрирани мъжки котки това е особено често срещан проблем. Те могат да уринират върху спално бельо, мебели или в определени стаи в къщата.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Може да е трудно да се направи разликата между обикновено уриниране извън тоалетната и маркиране на територия. Маркирането с урина обикновено се появява на вертикални повърхности - котката обикновено се обръща към вертикален обект като стена или дърво и уринира върху него. Също така маркирането е с доста по-малко количество урина и обикновено е няколко капки, но достатъчно, че да усетите миризмата.

3. Стрес

Една от най-честите причини котките да уринират върху предмети е стресът. Котките са силно чувствителни животни и обичат рутината и последователността в своята среда. Дори и най-малкото нещо може да ги разстрои достатъчно, за да направят „мръсен протест“. Уринирането върху предмети е начинът на вашите котки да облекчат безпокойството и да маркират територията си.

Честите причини за стрес при котките включват:

 • Нов домашен любимец
 • Посетители в къщата
 • Преместване в нов дом
 • Ремонт наблизо
 • Съседна котка, която разстройва вашата
 • Проблем с друга котка в къщата
 • Котката ви е оставена сама за дълъг период
 • Промяна в режима на хранене
 • Липса на умствена и физическа стимулация

4. Здравословни проблеми

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Медицинските проблеми могат да причинят промени в тоалетните навици на вашата котка и често водят до уриниране из къщата или до инциденти. Ако забележите промяна в навиците или рутината на вашата котка за уриниране, говорете с ветеринарния си лекар, за да прегледа котката ви.

Честите медицински причини за уриниране на грешните места включват:

 • Инфекция на пикочните пътища
 • Камъни в пикочния мехур
 • Цистит
 • Заболяване на бъбреците
 • Остеоартрит
 • Диабет

5. Поведенчески проблеми

Ако сте изключили здравословните проблеми като причина за уринирането на неподходящите места и сте проверили тоалетната и всичко изглежда нормално, може да се почувствате малко озадачени защо това се случва.

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Може да има други поведенчески проблеми, които водят до това котките да уринират на места, където не трябва. Тук ще трябва да се превърнете в изследовател и да наблюдавате котката си, за да разберете какво е това нещо, което я тормози и кара да проявява това поведение.

За съжаление, мъркащите животни могат да уринират върхо много неща от дома ви по различни причини, когато не винаги са толкова очевидни. Първата стъпка към разрешаването на проблема е да се установи причината. Неправилното уриниране е един от най-честите поведенчески проблеми при котките, така че не сте сами в тази ситуация.

Важно е да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да изключите и лекувате всякакви медицински проблеми, след което да разгледате какво може в средата или тоалетната да не се харесва на вашия мъркащ приятел. След като проблемът бъде идентифициран и решен, повечето котки се връщат към нормалните си тоалетни навици.

Виж още