5 причини, поради които котката ви не иска я докосвате

котка Снимка: iStock

П овечето котки са любящи и привързани същества. Те обичат да бъдат галени, чесани и да си играят колкото се може по-често. Не е необичайно коте да започне сесии за гушкане или да настоява да бъде погалено, докато готвите, работите, четете книга или изобщо по всяко време!

Собствениците на мъркащи животни почти винаги са готови да откликнат на тази „молба“ за галене. Но какво да направим, ако котешкият приятел изведнъж се отдръпне от докосването ви и не иска да го галите? Преди да страдате от разбито сърце - помислете каква може да е причината за това поведение.

1. Котката се чувства неудобно или я боли

Точно както при хората, котките, изпитващи болка, са по-склонни да избягват да бъдат докосвани.

Ако вашето коте винаги е било любвеобвилно и се е радвало на всяка ваша милувка, но внезапно се държи плахо и се опитва да избегне докосването, това може да е знак, че изпитва болка.

Dogsandcats.bg

Например, котки, които наскоро са претърпели операция, са били наранени по някакъв начин или имат хронично заболяване като артрит, няма да са склонни да ви позволят да ги вземете на ръце, да галите продължително или дори да разрешите козината им. Може да се опитват да ви кажат, че имат нужда от допълнителни грижи.

Ето защо, ако забележите, че котката ви проявява някое от тези поведения, говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се установи източника на дискомфорта.

2. Котката може да е болна

коткаСнимка: iStock

Ако мяукащия приятел е била чест гост в скута ви, но внезапно се отдръпва от вас, това означава, че нещо не е наред. Котките със заболявания като проблеми с пикочните пътища, проблеми със зъбите или дори рак може да изпитат внезапна болка, която им е трудно да комуникират. Ако вашето коте е проявявало други симптоми, като летаргия, диария, повръщане или повишена жажда, добра идея е да го заведете на ветеринарен лекар.

Дори котката ви да не изглежда да изпитва болка в момента, това може да е симптом на нещо сериозно, което се нуждае от незабавно внимание. Промени в поведението като тези също могат да показват здравословен проблем:

  • Скриване
  • Липса на апетит
  • Промяна в навиците за грижа
  • Прекомерно мяукане
  • Уриниране и дефекация извън тоалетната
  • Агресия

3. Има нова миризма в къщата

Котките са изключително чувствителни към миризми и може да не искат да бъдат докосвани, ако в къщата има нова миризма. Ако наскоро сте имали приятели, чистили сте прекомерно или сте довели вкъщи нов домашен любимец, котката ви може да не иска да бъде докосвана поради тези странни нови миризми. Ако вие миришете по-различно - това може да не се харесва на мъркащия приятел. Ако например сте били на гости, където има друго животно или сте били на почивка - със сигурност за вашата котка вие ще миришете необичайно и странно.

4. Вашата котка иска да бъде оставена сама

коткаСнимка: iStock

Може да звучи странно, но котетата също имат лоши дни. Всъщност е известно, че котките са изключително чувствителни към околната среда и понякога просто искат да бъдат оставени на мира. Мъркащият приятел може да не е болнен, но може просто да не иска да бъде докосван точно сега. Важно е да уважавате границите на вашата котка. Ако гальовният приятел проявява признаци на дискомфорт или заема отбранителна поза, най-добре е да се отдръпнете за момента. Повечето котки ще ви уведомят, когато искат отново да бъдат гушкани.

5. Котката остарява

Възможно е също така с течение на годините поведението на вашата котка да се промени. Въпреки че преди мъркащият приятел е обичаал да се наслаждава на вашето галене, това може вече да не е така и котката ви да предпочита да бъде около вас, но на разстояние. Колкото и да е тъжно - трябва да уважим избора ѝ.

Може да бъде разочароващо, ако котката внезапно се е превърнала от котка, чакаща галене във всеки един момент в такава, която избягва докосването, но трябва да уважим това и да проверим нейното здраве. Ако изглежда, че вашият космат приятел изпитва болка или изобщо не иска да бъде докосван, важно е да говорите с ветеринарен лекар, за да изключите всякакви здравословни проблеми. Наистина, промяна в поведението на котката спрямо това да бъде докосвана или галена може да означава, че нещо по-сериозно се случва с нея.

Въпреки това, ако котката ви е стресирана и просто не иска да бъде гушкана за известно време, тя вероятно ще ви уведоми, когато е готова да бъде погалена отново. С малко търпение и разбиране можете да помогнете на мъркащият домашен любимец да се почувства отново по-комфортно.

Виж още