5 причини защо котката седи върху клавиатурата ви

котка върху клавиатура Снимка: iStock

В секи собственик на котка, който работи от вкъщи е запознат с „борбата за клавиатурата“. И така, защо котката обича да седи на клавиатурата ви? Как можете да спрете това поведение? Ще отговорим на тези въпроси и още по-долу!

1. Уют и топлина

Котките обичат да им е топло и уютно, а клавиатурата е точно такова място. Въпреки че хората не смятаме, че свиването на кълбо върху клавиатурата би било толкова удобно, за нашите котки със сигурност е! Клавиатурите са топли, което е съвсем основателна причина мъркащите животни да се наслаждават да спят отгоре.

котка върху клавиатураСнимка: iStock

2. Зов за внимание

В много случаи вашият лаптоп заема цялото ви внимание, докато работите. Вашата котка може да не хареса, че клавиатурата привлича вниманието ви и съответно тя ще се поглижи да ви разсее от работата.

Dogsandcats.bg

Вашата котка може да ревнува от екрана на вашия лаптоп и да си помисли и да си мисли, че е много по-интересна (и със сигурност е права!).

Въпреки че е сладко, ако котката осъзнае, че може да привлече вниманието ви, като лежи върху клавиатурата ви, тя ще се възползва. Затова е добре да отучите мъркащия приятел от поведението.

3. Идеално място за дрямка

котка върху клавиатураСнимка: iStock

Всеки знае, че котките обичат да се свиват в скута на стопаните си и да подремват. Не само е топло, но също така е безопасно и уютно. Лаптопът мирише силно на вас, така че е нормално гальовният приятел да е привлечен.

4. Ловни инстинкти

Когато работите, вие сте фокусирани върху клавиатурата и екрана пред вас. Вие сте тихи, сериозни и концентрирани. Това е същото нещо, което вашата котка прави, когато се подготвя за лов. Котката ви може да дебне движенията ви като форма на забавление и да реши да скочи върху клавиатурата.

5. Вашата котка е имитатор

Мяукащите животни са много любопитни същества и те се учат, като гледат какво правите. Възможно е вашата котка да ви копира, когато седи на клавиатурата ви. Те виждат, че наблюдавате движещите се обекти на екрана и си мислят, че това е игра.

Съвети как да държите котката си далеч от клавиатурата

котка върху клавиатураСнимка: iStock

Споделянето с вашата котка е хубаво, но когато става въпрос за вашата клавиатура и респективно - работата ви, котката трябва да научи, че е забранено. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат в такива ситуации.

  • Създайте уютна зона за отдих

Тъй като вашата котка е привлечена от топлината и уюта на клавиатурата на вашия лаптоп, опитайте се да създадете уютна зона, където гальовният спътник може да лежи вместо това. Ако котката ви има любимо котешко дърво или хамак на дърво, в които обича да се мотае, опитайте да преместите тези неща в стаята, в която работите.

Ако мястото е по-удобно от вашата клавиатура и по-топло, котката може да избере да легне в него, като същевременно може да бъде близо до вас.

  • Разсейте котката си

Дайте на мяукащия си спътник играчка или му отделете малко време за забавление. Това може да ви помогне, за да отвлечете вниманието на котката от работното ви място, а също и да я изморите. Така тя ще заспи близо до вас и няма да ви пречи.

котка върху клавиатураСнимка: iStock

  • Игнорирайте котката

Опитайте се да игнорирате котката си, докато седи на клавиатурата ви. Не говорете с котката и не я галете. Когато тя осъзнае, че я пренебрегвате и не може да привлече вниманието ви с подскачане, тя ще намери друго място, където да се свие.

  • Използвайте награда за добро поведение

Единственото нещо, което никога не трябва да правите, е да наказвате котката си за това, че седи на клавиатурата ви. Най-добре е да използвате положителни методи за насърчаване на добро поведение, като например да дадете лакомство на котката, когато вместо да седи върху клавиатурата ви играе или седи на друго място.

Въпреки че това е смешно, сладко това котешко поведение може да е малко неприятно, така че се опитайте да го ограничите, за да може котката да не ви пречи докато работите.

котка върху клавиатураСнимка: iStock

Виж още