5 причини защо котката ви не иска да играе

котка скучае Снимка: iStock

И грата е полезна за котките по много различни начини, тъй като насърчава независимостта, подпомага положителното развитие на мозъка, облекчава стреса и поддържа котката ви здрава. Поради тази причина играта е съществена дейност в живота на всяка котка и повечето мъркащи приятели обикновено обичат да играят. Понякога обаче котката може изведнъж да спре да харесва игрите, което поражда опасения за това какво се случва.

И така, какво се случва, когато котката ви вече не се интересува от играта? Трябва ли това да ви тревожи?

Не бива да се притеснявате, ако котката ви е отегчена, но трябва да потърсите начини мяукащият приятел отново да участва в игриви занимания, а в тази статия ще ви дадем някои идеи как да го насърчите.

Нормално ниво на активност на котките

котка скучаеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките обикновено са жизнени животни, които обичат да се гонят и да скачат наоколо. Въпреки това нивото им на активност варира в зависимост от възрастта и здравословното им състояние. Това прави някои котки по-малко активни, а други - по-активни. Всяка котка с ниска активност ще се нуждае от насърчаване от ваша страна, тъй като играта е от съществено значение за поддържане на нейното здраве.

Макар че няма общо правило за количеството активност, от което се нуждае вашата котка, обикновено се препоръчва за котка, която не излиза навън да има поне 30 минути време за игра на ден. Разбира се, трябва да търсите игри, които са приятни за вашата котка, и не трябва да я принуждавате да играе.

Когато котката загуби интерес към играта, обикновено има няколко причини за този проблем:

 • Възрастта на котката ви
 • Здравето на котката ви
 • Прекален стрес и тревожност
 • Промяна в енергийните нива
 • Скука

1. Възраст

Котенцата и младите котки винаги са пълни с енергия и обичат да се занимават с всякакви дейности, които изискват от тях да бъдат активни и енергични. Те се учат чрез игра и разширяват представата си за света, като се занимават с всичко около тях. По-възрастните гальовни животни обаче са склонни да губят интерес към играта, особено ако достигнат около 5-7-годишна възраст.

котка скучаеСнимка: iStock

Нормално е котките постепенно да намаляват интереса си към играта, но дори и в по-напреднала възраст все още е необходимо известно време за игра.

Обикновено с възрастта котките стават по-малко подвижни и биха могли да развият здравословни състояния, които да повлияят на цялостния им интерес към игра и упражнения. Ако това се случи, трябва да измислите креативни начини, които да насърчат вашата котка да играе повече, без да се изморява прекалено.

Съвсем естествено е с напредването на възрастта котката да проявява по-малък интерес към играта и това не бива да ви тревожи. Все пак това не означава, че котката ви няма нужда от игра изобщо.

Опитайте се да измислите различни идеи, за да включите времето за игра в рутината на котката си, и разберете коя игра е подходяща за възрастта и общото физическо състояние на котката ви. Не е необходимо да бъдете настойчиви или да карате възрастния си котарак да се труди допълнително, тъй като дори и малките усилия ще бъдат полезни.

2. Здраве

Ако котката ви обикновено е жизнерадостна и активна, но изведнъж загуби интерес към играта, това може да е червен флаг. Макар че причината за този проблем може да е толкова проста, колкото скуката, котката ви може да страда и от скрито здравословно състояние. Поради тази причина винаги трябва да обсъждате значителните промени в поведението на котката с вашия ветеринарен лекар.

Особено важно е да заведете котката си на ветеринарен преглед, ако забележите други симптоми, като например:

 • Загуба на апетит
 • Безсъние
 • Повръщане
 • Диария

За съжаление, много медицински състояния могат да причинят на вашата котка ужасно чувство, което означава, че тя няма да има интерес към игра. Прегледът при ветеринарния лекар ще облекчи мислите ви и ще ви позволи да намерите начин да помогнете на котката си.

котка скучаеСнимка: iStock

Един от най-често срещаните здравословни проблеми, които правят котките неактивни, е затлъстяването и наднорменото тегло. Много домашни котки са затлъстели, защото не получават достатъчно активност през деня, което прави котката ви все по-малко активна с всеки изминал ден.

Макар че котките с наднормено тегло са склонни да бъдат по-малко активни от тези с нормално тегло, те могат да демонстрират и редица проблеми, водещи до други здравословни проблеми, включително:

 • Проблеми с дишането
 • Съкращаване на продължителността на живота
 • Артрит
 • Заболяване на черния дроб от мазнини
 • Хипертония
 • Заболяване на долните пикочни пътища

Ако има заболяване, което кара котарака ви да губи интерес към играта, нормално е да се притеснявате. Въпреки това, вместо да се фокусирате върху проблема и да се чувствате притеснени, трябва да се опитате да помогнете на котката си по всякакъв възможен начин.

Това означава, че трябва да насрочите преглед при ветеринарен лекар, да получите мнение за това, което се случва, и да научите какво можете да направите за вашия мяукащ приятел. Вашата подкрепа е от решаващо значение, защото само така можете да помогнете на котката си да се оправи и да я насърчите да играе отново.

3. Стрес и безпокойство

Котките са чувствителни същества и обикновено не реагират много добре на стрес и тревожност. Ако котката ви се чувства тревожна или стресирана, особено за дълъг период от време, тя може да развие деструктивни модели, включително липса на интерес към игра.

Тревожността и стресът при котката ви трябва да ви накарат да се замислите, тъй като могат да доведат до по-дълбоки проблеми, ако не се лекуват. Въпреки това, стига да реагирате своевременно, щом забележите признаци на паника и тревожност у мяукащия приятел би трябвало да му помогнете да разреши проблема, да се оправи и бавно да въведете отново играта.

Едно от най-важните неща е да позволите на котарака си да се приспособи към играта със собствено темпо, тъй като прибързването може да доведе до по-голям стрес или влошаване на състоянието му.

котка скучаеСнимка: iStock

4. Нива на енергия

Нивата на енергия при котките се променят с възрастта, но те могат да се променят и в зависимост от времето на деня. Не е необичайно котките да са по-активни по време на здрач и зора, отколкото през целия ден.

Ако вашата котка не иска да играе през деня и вместо това предпочита да си почива, тя може просто да предпочита да играе по друго време. Това е напълно нормално, тъй като всички котки са различни, въпреки че е добре да проверите дали котката ви е игрива в един момент от деня, за да изключите други възможни причини за липсата на игра.

5. Скука

Не е необичайно котката да загуби интерес към играта поради скука. Ако продължавате да играете на едни и същи игри и да използвате едни и същи играчки, котката може да се „умори“ от тях, което да я накара да избягва играта.

Като цяло е добре винаги да включвате нови дейности, игри и играчки, стига котето да се чувства комфортно с тях. Малките промени в рутината биха могли да повлияят положително на котката ви и да насърчат повече игри.

Не бива да се притеснявате, ако котката ви е отегчена, но трябва да търсите начини тя отново да участва в игриви дейности. Можете да потърсите нови игри онлайн, да въведете нови играчки или да осигурите на котката си другар.

котка скучаеСнимка: iStock

Когато котката не се интересува от игра, от решаващо значение е да откриете причината за проблема. Не е необичайно котките от време на време да избягват да играят, но всяка котка се нуждае от време за игра, за да се развива правилно и да остане здрава. Потърсете начини да помогнете на котката си и бавно въвеждайте нови техники за игра, за да насърчите доброто поведение и да увеличите нуждата от игра.

Виж още