5 причини защо котките обичат да седят върху найлонови торбички

котка и пластмасова торба Снимка: iStock

Т ова се случва почти всеки път, когато отидете в магазина за хранителни стоки! Прибирате се вкъщи с найлонови торбички в ръка, посрещнати щастливо от вашия котешки приятел. Разопаковате всичко и докато прибирате покупките, чувате ... онзи неповторим звук от мачкане и сплескване на пластмаса.

Да, котката ви се е настанила в центъра на найлонова торбичка. Със сигурност се питате - какво има в найлоновите торбички, които котките намират за толкова привлекателно, че не могат да се удържат да се настанят върху тях? Ако недоумявате защо котките обичат да сядат върху найлонови торбички, продължете да четете! По-долу ви предлагаме пет интересни причини, които ще ви хвърлят светлина върху това странно поведение на гальовните животни.

1. Котките обичат усещането, че са увити в нещо

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Ако сте били около котки достатъчно дълго време, знаете, че те обичат да се вмъкват в малки пространства и навсякъде, където могат да се поберат (дори и понякога да не могат съвсем). Това е една от основните причини, поради които котките обичат да седят върху найлонови торбички. Пластмасата ги обгръща и им дава чувство за сигурност, уединение и вероятно задоволство. Завиването в найлонови торбички кара котката да се чувства като увита в топло одеяло.

Dogsandcats.bg

2. Котките усещат миризмата на продуктите, които са били в торбата

Не е изключено мъркащият приятел да е привлечен от миризмите на торбата. Все пак до преди няколко минути в тях е имало храна, която със сигурност е интересна за котките и те искат да подушат!

3. Пластмасовите торбички са силно осезаеми

Котките обичат да си играят със силно осезаеми предмети и с удоволствие ще прекарат часове, мятайки се около любимата си играчка, особено ако тя издава забавни звуци. Пластмасовите торбички са доста добри в това отношение, защото шумят достатъчно, че да ангажират котката ви.

Трябва също така да вземете предвид, че мъркащите животни имат изострено чувство за слух и могат да чуват на ултразвукови нива. Знаейки това, не е изненадващо, че странният звук от смачкване на найлонова торбичка и усещането, което тя предизвиква, когато това стане, са много привлекателни за средната котка.

4. Седенето върху пластмасови торбички осигурява на котката внимание

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

За никого не е тайна, че гальовните животни обичат да остават сами от време на време, но те също така обичат вниманието. Ако котката не получава достатъчно внимание, седенето върху найлонови торбички, докато те се мятат като луди, е чудесен начин да го получи. Те не само получават радост от звука и усещането от мачкането на торбичките, но и получават вниманието на своя човек и могат да се забавляват.

5. Котките търсят изолация и топлина

Едно от нещата, от които мяукащия домашен любимец се нуждае, за да бъде здрав и щастлив, е приятно, топло място, където да се свие и да се отпусне или да спи. Пластмасовата торбичка е привлекателна заради тази вродена потребност. Пластмасата ги обгръща и осигурява определено ниво на топлина. Няколко найлонови торбички са още по-добри и ще бъдат удоволствие за вашата котка да се сгуши в тях и да се почувства уютно.

Съвети за безопасност при игра на котката с пластмасови торбички

Въпреки че пластмасовите торбички не представляват значителен риск за здравето на вашата котка, те могат да бъдат опасни при неправилни обстоятелства. По-долу ще изброим няколко съвета, които ще ви помогнат да предпазите котката си, когато седи играе с този вид предмети:

  • Бъдете наблизо. Ако нещо се случи, като например котката ви да се завие в торбичката или случайно да изяде пластмасата, вие ще бъдете там, за да помогнете.
  • Не позволявайте на котката си да дъвче найлонови торбички. Ако го направи, незабавно приберете торбичките.
  • Не позволявайте на котенцата да седят в найлонови торбички. Те могат да се заклещят в дръжките част и да се задушат.
  • Не дръжте найлонови торбички на места, където котките имат достъп до тях сами. Поставете ги в шкаф или на друго безопасно място.

Котките обичат да седят в найлонови торбички по няколко причини. Повечето от тези причини са свързани със забавния, уникален начин, по който пластмасовите торбички изглеждат, усещат се и звучат. Тъй като са толкова различни от почти всичко останало в света на котките, пластмасовите торбички предизвикват любопитството им, както почти никой друг предмет.

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Те също така предизвикват инстинкта на котката да търси безопасно място, да се стопли и да се настани удобно. Въпреки че рисковете за здравето от седенето и играта върху пластмасови торбички са малки, трябва да наблюдавате внимателно котката си, когато го прави, и да ѝ попречите да яде, дъвче или дори да облизва пластмасата. Въпреки това не се изненадвайте, ако следващото ви пътуване до магазина за хранителни стоки ги направи много щастливи!

Виж още