5 признака, че котката ви харесва

котка у дома Снимка: iStock

А ко сте израснали с куче и решите да имате и котка или пък нямате никакъв опит с мяукащите домашни любимци, но току-що сте осиновили такова - вероятно ще си задавате много въпроси, свързани с тяхното поведение. Има един обаче, който може да не дава мира на собствениците на котки - котката ми харесва ли ме?

Ще се изненадате, но гальовните приятели показват много различни признаци на любов към стопаните си, просто ние не сме способни да ги разчитаме, тъй като не са толкова очевидни за нас.

1. Котката ви се търка във вас

котка у домаСнимка: iStock

Котките имат жлези, които им позволяват да отделят масла, за да маркират място с миризмата си. Жлезите, които изпълняват тази работа са концентрирани в областта на главата, поради което котките търкат главите си в ъглите на мебелите например. Но когато котката ви се търка във вас или „блъска“ главата си във вас - това със сигурност показва привързаност. Без дори да предполагате, мяукащият приятел всъщност ви показва, че държи на вас всеки ден, а вие просто не знаете какво значи това поведение.

Dogsandcats.bg

2. Котката ви избира да седне върху вас (или до вас)

Котките обичат топли места за спане, като скута ви, но комфортът не е единственият мотив, който кара мъркащия приятел да избере място, където да седне или да легне. Облегалката на дивана до главата ви или клавиатурата на компютъра ви, докато работите, близо до вас, когато се опитвате да четете... това може да не са най-удобните места в дома за спане и въпреки това котката ви е точно там, през цялото време.

котка у домаСнимка: iStock

3. Котката ви задържа погледа си върху вас и мига бавно

Котките намират зрителния контакт за неудобен, но ще го направят и ще го задържат с хора, които познават, харесват и на които имат доверие, като вас! Когато имате зрителен контакт с котката си, ако можете бавно да мигате и да видите и тя да мига, тогава току-що сте получили „котешка целувка“. Това не се случва на всекиго и ако вашата котка го направи спрямо вас - това е знак, че сте специален за нея.

4. Носи ви подаръци

Ако вашата котка ловува, може да сте виждали парчета от нейната плячка - глава на мишка тук или тяло на скакалец там - оставени на места, където можете да ги намерите. Това не е немърливост от страна на котката, а просто начин да ви покаже, че държи на вас.

5. Мърка във ваше присъствие

котка у домаСнимка: iStock

Това може би е най-очевидният признак, че котката ви харесва и всеки стопанин го знае. Мъркането е признак на дружелюбност и затова повечето хора са запознати с този конкретен признак на котешка обич. Но трябва да знаете, че гальовните животни мъркат и когато са под стрес, така че бъдете сигурни, че правилно разчитате сигналите.

Както виждате, повечето признаци на привързаност, които мяукащите животни показват на доста фини и понякога ни е трудно да ги разберем. Макар и те да не са толкова очевидни, трябва да знаете, че мяукащият приятел държи на вас. С повече наблюдение на неговото поведение, вероятно ще откриете още доказателства, че мяукащият спътник ви харесва!

Виж още