5 прости причини, поради които опашката на котката бухва

котка навън Снимка: iStock

З а щастие, издутата и бухнала опашка е нормално поведение при котките и е просто начин, по който те показват емоциите си. Това се случва в отговор на определени ситуации или стимули. Нека да разгледаме как една котка надува опашката си и какво може да причини това.

Какво кара опашката на котката да се издува?

Опашката на вашата котка е покрита с козина, точно както човешката кожа е покрита с малки косми. Механизмът, чрез който котешката опашка се издува, е подобен на това, когато космите по тялото ни настръхват, защото ни е студено.

Всеки косъм е прикрепен към мускул. В отговор на определени стимули мускулът издърпва ствола на косъма, което го кара да се изправи, вместо да лежи изпънат до кожата. За нас, хората, това създава изолиращ слой от топъл въздух, уловен между космите, но котките имат други приложения за това явление!

Защо котките издуват опашките си?

котка навънСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Като цяло гальовните животни издуват опашките си, за да изглеждат по-големи и по-плашещи. Ако някога сте виждали котка с бухнала опашка, ще знаете, че те могат да удвоят или дори утроят първоначалния си обем! Това не само плаши всички потенциални неприятели, но също така може да ги накара да се почувстват малко по-смели!

Кога може да се случи котките да издуват опашките си?

1. Вашата котка се чувства застрашена

Всякаква заплаха може да накара котката ви да издуе опашка. Може да е внезапно движение, силен шум като фойерверк или шум наоколо или неочакваното присъствие на непозната котка или куче.

Бухналата опашка се случва най-вече като отговор на стрес, а не като постепенно развиваща се опасност, но ако котката ви се противопоставя на противник, тя може да издуе опашката си, когато се приближи. Може да изглежда като странно нещо, но от гледна точка на вашата котка, те се правят да изглеждат възможно най-големи и страшни, за да се опитат да накарат всеки потенциален нападател да се оттегли!

2. Котката е ядосана

котка навънСнимка: iStock

Не само страхът може да накара котката да издуе опашка, но може да се използва и като знак за агресия, особено ако те участват в конфронтация с друга котка, докато защитават своята територия. Докато мяукащите животни най-често махат с опашка, когато са ядосани, ако се чувстват особено уязвими, те също могат да издуят опашка.

3. Котката ви е уплашена

Всичко, което кара вашата котка да се чувства страх, шок или безпокойство, може да я накара да издуе опашка, дори ако се окаже нещо напълно невинно, като затръшване на врата или друг шум в къщата. Бухването на опашката е естествената реакция на вашата котка да се опита да се предпази, за всеки случай. Освен това може да забележите други признаци на реакцията на котката ви да се бори или да бяга.

4. Котката се бие или е готова да атакува

Ако вашата котка е въвлечена в битка с друга котка, тя вероятно ще издуе опашката си. Това ще ѝ помогне да се почувства по-смела, както и ще създаде впечатлението, че е по-силна и по-уверена, отколкото в действителност.

5. Вашата котка може да си играе

котка навънСнимка: iStock

Да, правилно – котките не просто издуват опашките си, когато са ядосани или уплашени, понякога те правят това, защото се забавляват.

Обикновено няма за какво да се тревожите, ако опашката на вашата котка се издуе – това не трябва да продължава дълго и след като ситуацията приключи или стимулът изчезне, опашката трябва да се върне към нормалното положение.

Виж още