5 съвета как да храним котка, която има медицинска яка

котка с медицинска яка Снимка: iStock

А ко вашата котка току-що е претърпяла операция вероятно в момента носи медицинска яка с цел успешното заздравяване на раната. Обикновено тези конуси карат котката ви да изглежда така, сякаш носи абажур и обикновено има период на приспособяване, докато вашето коте свикне да го носи. Разбира се, никоя котка не е във възторг от този аксесоар, но е необходим. В противен случай мъркащият приятел най-вероятно ще дъвче раната или шевовете си, което може да доведе до инфекция.

Времето за хранене може да бъде трудно, докато котката ви също носи тази яка. Затова ви представяме няколко съвета, с които да улесните мъркащия приятел.

1. Повдигнете съдовете за храна

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Тъй като конусът стърчи толкова далеч от лицето на вашата котка, тя може да има проблеми с достигането на купата си с храна, ако купаха за хранене е на пода. Конусът ще удари пода първи и ще попречи на мяукащия приятел да достигне до храната си. Решете този проблем, като вдигнете купите за храна и вода от пода, докато тя носи конус. Можете да си купите издигнати купи или просто да поставите наличните върху нещо, което да ги държи нависоко. Кутия, стари списания или друг предмет ще ви бъдат от полза.

Dogsandcats.bg

2. Опитайте с различна форма на купите за храна и вода

В зависимост от това как вашата котка се движи с конуса, може да им е по-лесно да използват различна форма на купа. Например, заменете обичайната им купа с плоска чиния или чинийка. Тъй като тези предмети нямат ръб или ръб, вашата котка има повече свобода да достига храната си дори с конуса на главата си. Въпреки това, този съвет вероятно ще доведе до по-мръсно хранене. Без купа, която да побере храната, вашата котка може да я избута по пода, докато яде, затова не забравяйте подложката за хранене.

3. Хранете вие котката си

Лесен, но малко отнемащ време съвет за хранене на котка с конус е да помогнете на вашия домашен любимец, докато носи медицинската яка. Това може да означава да държите купата им в позиция, която е лесна за достигане. Може също да се наложи да да храните гальовния приятел с ръка или лъжица.

В зависимост от това дали котката ви яде мокра или суха храна, тази опция може да ви затрудни. Това може да не продължава през абсолютно целия период на носене на яка, но може да е необходимо поне в началото докато мяукащия приятел свикне с яката.

котка с медицинска якаСнимка: iStock

4. Опитайте различни видове конус

За някои медицински състояния, като инфекция на очите или нараняване, може да не е безопасно за вашата котка да носи конус, освен традиционната версия от твърда пластмаса. Друг път може да успеете да се измъкнете с помощта на различен вид яка, която е по-лесна за вашата котка да яде, докато носи.

Например, някои ветеринари предлагат по-малка яка. Също така може изобщо да не използвате яка, а дреха, с която да ограничите възможността на котката да ближе раната и да си играе с шевовете.

5. Отстранете конуса и наблюдавайте котката си

Ако котката ви напълно отказва да яде, докато носи конуса, попитайте вашия ветеринарен лекар дали е добре да го свалята временно по време на хранене под строг надзор. Котки, които не ядат или не ядат достатъчно дори за няколко дни, могат да развият животозастрашаващои състояния. Премахването на конуса може да бъде единственият ви избор, ако всички други опции се провалят. Никога не го правете без разрешението на вашия ветеринарен лекар и стойте близо до котката си, докато се храни. Може да им отнеме само част от секундата разсейване, за да изтръгнат шевове с острите си зъби. Поставете конуса веднага щом вашето коте приключи с храненето.

Други предпазни мерки, които трябва да имате предвид, докато котката ви носи конус

котка с медицинска якаСнимка: iStock

Докато гальовния приятел свикне с този аксесоар на главата си, той може да бъде необичайно тромав и да събаря неща около него. Освен това е по-вероятно да се заклещва в тесни пространства, където обикновено котката ви влиза безпроблемно, но с конуса се затруднява. Затова най-добре ограничете достъпа до тях.

Уверете се, че вашата котка може да влиза и излиза от тоалетата си, носейки конуса. Може да се наложи временно да премахнете горната част на покрита кутия. Дръжте конуса чист и сух, особено след като котката ви яде, и внимавайте за дразнене на кожата на вашето коте. Проверявайте често прилягането на конуса, за да сте сигурни, че не е твърде хлабав или стегнат.

Вашата котка вероятно няма да може да се грижи ефективно за козината си, докато носи конуса, така че ще има нужда от вашата помощ с разресването и почистването на козината особено в задната част на тялото.

Колкото и да е неудобно носенето на медицинска яка, за щастие това е необходимо само за кратък период от време. Повечето котки се адаптират бързо към конуса, особено ако им помогнете да свикнат с него, като им предложите лакомства и други разсейващи фактори.

Вижте още:

Защо котката накуцва изведнъж - 9 възможни причини

Как да разберем, че котката ни е болна

Как да помогна на котка с артрит

Виж още