5 съвета, които да помогнат на вашата котка да играе през зимата

котка играе Снимка: iStock

Д а помогнете на вашата котка да се упражнява достатъчно и да е активна е предизвикателство през цялата година, но през зимата може да бъде особено трудно. Студеното време и кратките дни карат вашето коте да иска да се настани уютно, да спи цял ден и да се храни с любимата си храна толкова, колкото и вие. Това прави още по-важно да насърчавате вашата котка да остане активна през зимните месеци.

В тази статия ще ви дадем няколко прости съвета как да стимулирате гальовния спътник да играе и през зимните месеци!

1. Планирайте времето за игра

котка играеСнимка: iStock

Котките се справят най-добре с предсказуема рутина. Бъдете съзнателни относно включването на време за игра с котката в графика ви. Отделянето на 10 до 15 минути за игра с вашето коте един, два или дори повече пъти на ден ще гарантира, че гальовният спътник получава достатъчно активност, за да остане здрав. Привлечете други членове на семейството, за да разпределите времето за игра между всички. Интерактивната игра е забавен начин за цялото семейство да изгради връзка с вашата котка.

Dogsandcats.bg

2. Направете храненето забавно

Котките са вродени ловци, така че им дайте нещо за лов! Разделянето на храната и скриването ѝ на малки порции из къщата ще задейства техните обонятелни способности и хищнически инстинкти и ще повиши нивото на физическата им активност далеч над това, което би направило храненето им в купата. Съобразете се и с навиците на вашата котка за хранене. Някои мъркащи животни се хранят два пъти на ден, а други обичат храната им да е разпределена на малки порции. Независимо какъв е стилът на хранене на вашата котка, опитайте се да направите поне едно от храненията забавно и интерактивно.

Така ще създадете усещане за лов и усилие от страна на вашата котка да се бори за храната си.

котка играеСнимка: iStock

3. Бъдете креативни

Котките са лесни за забавление — не е нужно да трупате скъпи играчки, за да поддържате вашия котешки приятел активен и ангажиран. Картонена кутия, хартиена торбичка или няколко топки за пинг-понг са лесни начини да ангажирате котката си с предмети в къщата. В дните, в които трябва да работите и нямате възможност да играете толкова с котката си - разпръснете достатъчно играчки у дома, за да може мяукащия приятел да се забавлява докато ви няма.

4. Осигурете достатъчно места за скачане и катерене

Катеренето е друга котешка дейност, която идва естествено. Котешко дърво или обособени рафтове, разположени стратегически по протежение на стена, ще осигурят на вашата котка здравословен разход на енергия, предоставяйки възможности на гальовния приятел да се катери, скача и разтяга дългото си тяло. Поставете котешкото дърво близо до прозорец, за да може гальовния спътник да се настани удобно и да наблюдава света навън. Това също е страхотен начин да помогнете на вашето коте да бъде активно и да осигурите умствено обогатяване, когато трябва да го оставите вкъщи сами.

5. Научете котката си на трикове

котка играеСнимка: iStock

Стари или млади, котките могат да научат трикове, както и кучетата. Комбинирайте лакомства с методи за обучение (може да опитате с кликер), за да научите вашето коте да играе на донасяне на играчка, даване на лапа, скачане през обръчи и други трикове, които ще обогатят ума му и ще му помогне да се движи. При обучението се използват много лакомства, така че внимавайте за калориите на вашето коте. Може да се наложи да намалите количеството храна, което хапва, за да компенсирате допълнителното, и да начупите меките лакомства на малки хапки, за да не прекалявате.

Това са само няколко начина да помогнете на вашата котка да остане активна през зимните месеци и да се уверите, че няма да прекара целия сезон в зимен сън и да качи килограми. Активното ангажиране на вашата котка също може да помогне за предотвратяване на поведенчески проблеми, които са резултат от скуката. Така че използвайте тази статия, за да бъдете креативни и да помогнете на вашето коте да остане активно, във форма и щастливо, както през зимата, така и през цялата година.

Виж още