5 съвета за заети хора относно грижите за котката

котка у дома Снимка: iStock

К отките са популярни домашни любимци по много причини, но отчасти поради тяхната независимост. Докато имат храна, вода и чиста тоалетна, гальовните приятели ще се забавляват, докато вие не сте наоколо за игра и гушкане.

Това помага, когато имате работа на пълен работен ден, която ви отвежда извън къщата за осем до девет часа всеки ден, оставяйки котката ви сама. За щастие има начини, по които може да гарантирате, че мъркащият приятел има това, от което се нуждае, докато работите.

котка у домаСнимка: iStock

1. Осигурете храна и вода

Когато ви няма голяма част от деня, може да сте загрижени дали котката ви яде и пие вода. Стига да осигурите малка купа с храна и свободен достъп до прясна питейна вода, вашата котка е повече от способна да се грижи за собствените си нужди, докато ви няма. Ако мъркащият приятел е лаком, помислете за автоматична хранилка, която да дава храна през целия ден в определени часове. Фонтанът е чудесен начин да поддържате прясна вода достъпна за вашата котка, докато сте на работа.

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

2. Поддържайте чиста тоалетна

Докато котките са здрави и имат чиста тоалетна в сигурна, удобна зона на вашия дом, те я ще използват с готовност. Не пропускайте да почиствате тоалетната сутрин преди да излезете за работа или вечер.

3. Инсталирайте врата за котка

Котешките врати са полезен начин да предоставите на котката си достъп до дома ви, който може да не искате да оставяте отворен цял ден. Ако имате куче, например, може да искате да ограничите достъпа до зоната, където държите храната и аксесоарите на котката.

4. Оставете играчки и забавления наоколо

Активните котки изискват много забавления, за да избегнат скуката и разрушителното поведение. Докато ви няма цял ден, оставете играчки из къщата, за да може котката ви да се забавлява. Не е нужно те да са луксозни или скъпи. Разнообразието е от ключово значение, така че осигурете стълбове за драскане, котешки дървета и много малки играчки.

котка у домаСнимка: iStock

Много котки ще намерят безкрайно забавление от прости неща като празни кутии. Ако вашата котка е наистина много енергична, помислете за електронни играчки, които имитират преследване на плячка.

5. Осигурете безопасна среда за котката си у дома

Някои мяукащи животни могат да изпаднат в беда без надзор. Не искате да се прибирате вкъщи и да заварите счупени вази и унищожени растения, така че не забравяйте да защитите дома си от палавия мъркащ приятел. Това не винаги е лесно с пъргава, любопитна котка, но помислете за преместване на ценности на високи рафтове или в затворени помещения, където котката ви не може да стигне до тях.

Много хора работят на пълен работен ден, така че това не е причина да не си вземете домашен любимец. Котките са силно независими и може да са по-добър избор от куче за хора, които са заети, но въпреки това се нуждаят от грижи и внимание. Докато осигурявате всички нужди на вашата котка през целия ден и давате на котката си много качествено време, когато се приберете у дома, те ще се научат да се приспособяват към времето, прекарано у дома.

котка у домаСнимка: iStock

Въпреки това може да не е идеално да доведете у дома малко коте коте, което изисква много внимание или стресирана спасена котка, ако работите много. Някои мяукащи приятели се справят по-добре сами от други, така че вашето коте може да не се адаптира добре към отсъствието ви по цял ден. В този случай може да е по-добре да осиновите възрастна котка, която не изисква толкова внимание.

Вижте още:

Как да играете с котката си: 10 забавни съвета и трикове

Котката ми страда от тревожност при раздяла - ще помогне ли втора котка

Колко време мога да оставя котката си сама

Виж още