Котката ми страда от тревожност при раздяла - ще помогне ли втора котка

две котки Снимка: iStock

К отките могат да станат самотни и отегчени, когато са оставени сами за дълги периоди от време. Да си го кажем направо - отегчена и самотна котка може да доведе до разрушително поведение, което е нещо, което никой собственик на мъркащ приятел не иска. Тревожността от раздяла при котките е голям фактор за разрушителното поведение, но ако котката ви има котешки приятел, с когото да се дружи в дома, това може да помогне за намаляване на тези нежелани действия.

И така, ще помогне ли втора котка при тревожност при раздяла? Вероятно няма да се изненадате, но отговорът зависи от вашата котка.

Трябва ли да осиновим втора котка?

Котките са инстинктивно териториални и съжителството с втори мъркащ приятел може да отнеме време, особено ако котката ви в продължение на години е живяла сама. Това обаче не означава, че тя в крайна сметка няма да приеме другата. Мяукащите приятели които са по-привързани към стопаните си, може да приемат по-скоро друга котка, за разлика от котка, която се държи на себе си и е по-дистанцирана.

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От друга страна, ако вашата котка е по-склонна да бъде сама и не изпитва безпокойство от раздяла, вероятно нямате нужда от друг мъркащ приятел, освен ако просто не искате такъв по други причини.

Собствениците на котки трябва да обмислят разходите, преди да се ангажират с втори домашен любимец. Ще трябва да удвоите средствата си за всичко, от тоалетни, котешка храна и аксесоари и до ветеринарни грижи. Затова се уверете, че може да издържате втори мъркащ приятел преди да се решите на тази стъпка.

Как да разберем дали настоящата котка иска другар?

За съжаление това не е точна наука и трудно може да се определи доколкото настоящият ви мъркащ приятел е самотен и би бил щастлив, ако си има пухкав приятел. Разбира се, ако вашата котка проявява признаци на безпокойство от раздяла, това е знак, че може да се чувства добре в компанията на друга котка.

Мяукащите животни са социални същества и могат да създават връзки с други котки или домашни любимци и познаването на признаците, че вашата котка може да е самотна, ще ви помогне да вземете правилното решение. Търсете следните признаци:

две коткиСнимка: iStock

  • Прекомерна взискателност
  • Хранене твърде много или твърде малко
  • Прекомерна грижа за козината или промяна в навиците на миене
  • Разрушително поведение
  • Необичайни навици за сън (прекалено много сън)
  • Уриниране или дефекация извън тоалетната

Ако котката ви покаже някой от тези признаци, заведете я на ветеринарен преглед, за да сте сигурни, че медицински проблем не причинява проблемите. Ако мъркащият приятел е в добро здраве - тогава проблемът е поведенчески.

Ако смятате, че правилното решение е да осиновите втори мъркащ приятел, трябва сте подготвени, че адаптацията на двете животни ще отнеме известно време - седмици или дори месеци.

Как да запознаете две мъркащи животни, може да прочетете в статията: Как да запозная котката ми с ново коте

две коткиСнимка: iStock

Осиновяването на втори мъркащ приятел определено може да помогне с безпокойството при раздяла и да облекчи скуката и самотата на настоящата ви котка. Никой не иска домашният му любимец да е подложен на стрес и безпокойство и ако котката ви има котешки приятел, с когото да споделя дома, това може да помогне изключително много.

Не забравяйте да вървите бавно с процеса на запознаване и с времето преходът трябва да върви гладко. Ако попаднете на пречки, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за съдействие.

Вижте още:

Самотна ли котката ми без втора или се чувства добре

Защо котките се ближат взаимно

Защо някои котки не могат да споделят с други

Виж още