5 въпроса, които да си зададете, преди да разходите котката си навън

котка на каишка Снимка: iStock

Т рябва ли да разхождате котката си? Разбира се, защо не? Ако котката ви е приключенец и винаги готова за забавления, това може да бъде добро упражнение за нея и забавление за вас, да не говорим за чудесен начин да укрепите връзката си.

Но както всичко свързано с котките, не е толкова просто, колкото да сложите котката си на каишка и да я изведете навън. Има няколко неща, които първо трябва да обмислите.

Трябва ли котките да се разхождат?

Котките са доста добри в това да се забавляват и да са активни и също така са известни с това, че не са големи фенове на промяната. Но ако имате котка с приключенски характер или която наистина иска да излезе навън (безопасно), това може да е чудесна идея.

котка на каишкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Много е важно да сте сигурни, че вашата котка иска тази разходка. Ако имате коте, което не изглежда заинтересовано, но се притеснявате, че може да спи твърде много или изглежда отегчено, не забравяйте, че средно за котките е нормално да дремят 16 до 20 часа на денонощието.

Скуката е проблем, който лесно се разрешава с обогатяване и взаимодействие - с вас или дори може би с ново приятелче коте. Ако вашето коте носи няколко излишни килограма, съсредоточеното време за игра и прегледът на техните хранителни навици вероятно могат да помогнат дори повече от малко разходка на каишка.

И все пак, кои са основните пет неща, които да съобразите преди да излезете с котката си на разходка?

1. Личността на вашата котка

Ако вашето коте е смело, общително и не се плаши лесно, то може да е добър кандидат за разходки. Ако вашето мъркащо приятелче предпочита да прекарва време у дома, стимулацията на открито може да е стресираща. Проучете как да осигурите допълнителни забавления и играчки за гальовния ви приятел.

2. Къде бихте разхождали котката си

котка на каишкаСнимка: iStock

Безопасността на първо място! Ако обкръжението ви е тихо, с малко хора и без други животни, които могат да изплашат вашето коте, това може да са безопасни места за изследване. Още по-добре би било, ако зоната е трудна за бягство от котката ви (т.е. оградена или затворена по някакъв начин), тъй като не е изключено мъркащият приятел да зе изхлузи от каишката в гонене на някоя птица.

3. Вашето ниво на ангажираност

Ако вашата котка реши, че обича да се разхожда, можете ли да се ангажирате да я извеждате редовно? Няма по-лошо мъчение за едно коте да вкуси малко от интересния, красив свят навън, само за да не може да му се наслаждава редовно.

4. Вашето ниво на комфорт

котка на каишкаСнимка: iStock

Разходката на котка не е като разходка на куче. Въпреки че може да имате коте на каишка и колан, не забравяйте, че котката ви все още ще иска да прави котешки неща, като да скача в и върху неща, да прекарва часове в душене на едно и също цвете или дори просто да лежи на слънце. Също така ще трябва да прецените колко добре бихте могли да реагирате на спешни случаи, като например ако котката ви се опита да избяга, да атакува нещо или ако бъде заплашена. Като цяло, вероятността вашата котка да иска буквално да „излезе на разходка“, както бихте направили с куче, е доста ниска, така че трябва да сте готови да очаквате неочакваното и/или да се отегчите.

5. Мнението на вашия ветеринарен лекар

Котките, които се допускат на открито, са изложени на повече опасности, отколкото котките, които са само вкъщи. Посещението при вашия установен ветеринарен лекар може да ви даде някого, с когото да обсъдите всичко по-горе, но също така да поговорите за възможностите за допълнителни ваксинации и дори за локализирани опасности, за които трябва да сте наясно - като растения, които биха могли да бъдат отровни за вашето коте.

Как безопасно да разхождате котка навън

Ако сте обмислили всички детайли и сте готови да опитате, първо ще трябва да закупите колан, който ще бъде едновременно безопасен и удобен за вашето коте и след това да го обучите да ходи на каишка. Това не е малък подвиг, така че не очаквайте незабавен или дори какъвто и да е успех - в крайна сметка тук говорим за котки.

Ако постигнете успех и сте готови да се впуснете, направете го с малки стъпки. Вашето коте вероятно ще се задоволи да изследва непосредствената ви зона - има какво да видите, помиришете, докоснете и вкусите дори в малко пространство. Вашата работа е да сте нащрек за всичко, което може да изплаши котката ви, както и да я насочите към неща, които тя може да намери за интересни или стимулиращи и далеч от неща, които може да не са добри за нея.

котка на каишкаСнимка: iStock

Трябва ли да опитам да разходя котка на открито?

Има страхотен дебат по темата, но истината е, че няма еднозначен отговор. Много зависи от характера на вашата котка, вашите възможности, средата, в която ще я разходите и т.н.

Като цяло, ако имате котка, която смятате, че ще се радва на разходка на открито, започнете бавно, поддържайте очакванията си под контрол и може би един ден ще можете да бъдете един от онези щастливи хора, които пътуват по света с невероятно приключенски мъркащ спътник.

Виж още