5 знака, по които да познаете, че котката е родила всичките си котенца

котка и малки котенца Снимка: iStock

А ко имате у дома бременна котка, вероятно имате доста въпроси относно този процес при гальовните животни. В сайта ни в секция „Размножаване“, може да се сдобиете с изчерпателна информация относно различни аспекти на раждането при гальовните животни.

В тази статия ще поговорим за това как да разберете, че котката е приключила с раждането и е родила всичките си котенца.

1. Определете колко време е минало от последното коте

Следете времето след раждането на всяко коте. Ако кралицата вече е родила няколко котенца и не изглежда сякаш ще продължи да ражда, това може да означава, че е приключила. Ако в продължение на около 2-3 часа след раждането на последното коте, няма налице други котенца и признаци на раждане, може би всички мъничета вече са се появили.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки това, имайте едно наум. Вашата котка може да има повече котенца и тя може да прави паузи между раждането на своите бебета, които продължават доста повече от 2-3 часа. Известно е, че някои котки имат до 12 котенца наведнъж!

Има и случаи, когато вашата котка може да има прекъснато раждане. Това се случва, когато котката ви почива и кърми котенцата си, но все още има още котенца за раждане. Котката може да почива от 24 до 36 часа, преди да възобнови раждането си. Въпреки че това се нарича „прекъснато раждане“, това е доста нормално явление. Котенцата, родени след това прекъсване, обикновено са също толкова здрави и нормални, колкото родените преди това.

2. Проверете за признаци на напрежение

Препоръчва се да наблюдавате котката си по време на раждане, за да следите нейното здраве, но да стоите достатъчно далеч, за да не се чувства неудобно или застрашена. Докато държите котката си под око, един от най-очевидните признаци, че котката ви ражда, е напрежението. Вашата котка ще се напрегне да ражда котенца, което ще се различава значително от нейното типично, спокойно поведение.

Ако вашата котка е спряла да се напряга за продължителен период от време, има приличен шанс тя да е приключила с раждането. Въпреки това, тя може просто да си вземе почивка.

3. Търсене на признаци на контракции

Контракциите са друг знак, за който трябва да следите по време на родилния процес. Ако наблюдавате мускулите в корема на вашата котка, може да видите редовните контракции там. Ако не можете да видите контракции, опитайте внимателно да опипате корема ѝ, ако тя ви позволи. Вероятно все още ражда, ако почувствате, че мускулите ѝ се стягат.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Може да е предизвикателство да разберете дали вашата котка все още изпитва контракции, така че може да не сте в състояние да определите дали тя ражда или не само въз основа на този признак.

4. Дишането ѝ се нормализира

По време на раждането дишането на кралицата вероятно ще се ускори от нормалната си скорост. Това може да изглежда различно за различните котки, но повечето от тях ще се задъхват или дишат учестено, докато раждат котенца. Тази повишена честота на дишане обикновено продължава по време на раждането на вашата котка. Ако забележите, че дишането ѝ се връща към нормалното след като има коте, това може да означава, че раждането ѝ е приключило. Има обаче и шанс тя просто да си почива.

5. Котката кърми котенцата си

С раждането на всяко коте вероятно ще забележите, че котката кърми и почиства най-новото попълнение. Наблюдаването на вашата котка през целия процес на раждане ще ви помогне да определите колко време прекарва на всяко новородено коте, преди да върне вниманието към раждането на следващото.

Ако забележите, че тя не отклонява вниманието си от котенцата обратно към себе си, това може да е добра индикация, че е приключила с раждането на всичките си котенца. През това време котенцата може да получават повече внимание и да сучат по-дълго от преди. Друг знак, че раждането е приключило, е ако я забележите да се отпуска, докато кърми новородените си.

Какво да направите, ако котката ви изглежда изнервена

котка и малки котенцаСнимка: iStock

От решаващо значение е да наблюдавате мъркащата кралица по време на раждането, за да определите кога е приключило и да осигурите всичко, от което се нуждае - храна, вода и топло, уютно място. Ако изглежда, че котката ви се бори и изпитва трудности при раждането, трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Не се опитвайте да извадите коте от родилния канал на вашата котка или да „помагате“ по някакъв начин, тъй като това най-вероятно ще навреди на вашата котка и нейните котенца.

Ако котката има усложнения при раждане, тя почти сигурно ще трябва да бъде заведена на ветеринар. Вашият ветеринарен лекар ще може да ѝ помогне най-добре през процеса на раждане и ще може да определи дали е необходима операция.

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Как да помогнем на котка майка, която не кърми котенцата си

Виж още