Как да помогнем на котка майка, която не кърми котенцата си

малки котета и майка Снимка: Pixabay

П о принцип котките се справят много добре с раждането си и рядко се налага човешка намеса. Ако всичко върви „по план“, трябва да полагате грижи за единствено за кралицата - да ѝ осигурите храна, тъй като тя е изморена от раждането, но и от кърменето след това.

Въпреки това, понякога не всичко върви гладко и се появяват проблеми - дали с кралицата или с някое от бебетата. Може да се случи котката да не може да кърми малките котенца. В други ситуации, майката може да отхвърли едно или повече от бебетата или пък вие да се чудите дали млякото, което тя има е достатъчно. При всяко едно притеснение или нещо необичайно, което се случва, е добре да се консултирате с ветеринар.

Защо котката майка не храни бебетата си

малки котета и майкаСнимка: Pixabay

Има няколко потенциални причини защо кралицата не може да кърми бебетата си, като те са свързани с проблеми или в нея, в новородените:

Dogsandcats.bg
  • Майката никога не започва да кърми бебетата.
  • Случва се кралицата да започне да кърми, но след това спира.
  • Котката отхвърля някои котенца и храни останалите.
  • Действа агресивно, когато малките започнат да се кърмят.
  • Проблем при бебетата или някои от тях.
  • Някои мъничета могат да имат медицински проблеми, които да не им позволяват да се хранят или не напълно.

Ако са налице някои от изброените сигнали - следва да потърсите помощ от ветеринар. Възможно е да се наложи да заведете майката и котенцата за преглед, но това може да е твърде стресиращо, затова, ако можете да се свържете с ветеринарния лекар по телефона или дори да ви посети - би било най-добре.

Междувременно понякога малка намеса от хората като леко наместване на котета може да помогне, но все пак - не пропускайте да се консултирате с ветеринар.

Вижте още: Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Болест при кралицата

малки котета и майкаСнимка: Pixabay

В случай, че котката майка има здравословен проблем - те може би няма да бъде в състояние да кърми. В някои случаи тя няма да произвежда достатъчно мляко за котенцата си. Дехидратацията и недохранването също могат да повлияят на количествата мляко, които има котката.

Важно е, бременните и кърмещите котки да приемат висококачествена храна за техните нужди. Често докато кърмят, котките нямат възможност да се изправят, което може да доведе до трудности при хидратирането или храненето. Затова се погрижете купите за храна и вода да са наблизо, ако се налага - дори помогнете на кралицата при храненето, ако наистина няма възможност да остави мъничетата сами.

Някои котки могат да са много стресирани след раждането, защото се притесняват от обстановката (това може да се случи при тези, които живеят на улицата) и да не успеят да се фокусират да кърмят мъничетата. Важно е да осигурите защитено място в дома ви за кралицата и нейното котило - най-добре в отделна стая или поне такава, в която не влизате често.

Трябва да отбележим, че дори и майката да изглежда здрава, но среща проблеми при кърменето - най-добре се обърнете към ветеринарния лекар за съвет.

Болни котенца

бебе котеСнимка: Pixabay

Котката майка може да открие или подозира здравословен проблем в едно или повече котенца и да откаже на това мъниче да се добере до кърмата. Тя може да извади болното коте от гнездото, защото инстинктите ѝ подсказват, че така може да защити останалите. Проблемът в тази ситуация е, че дори и вие да върнете отхвърленото котенце, майката най-вероятно ще направи абсолютно същото, затова най-добре е да потърсите ветеринар, който да прегледа мъничето, за да установи дали има някакъв здравословен проблем.

Твърде голямо котило

Някои котила могат да бъдат толкова големи, че майката няма достатъчно възможност, за да нахрани всичките си котенца едновременно. Тя може и да не произвежда достатъчно мляко, за да нахрани всички. По-големите, по-силни котенца могат да се конкурират с по-малките, а може да се случи майката просто да отхвърли всички, които са болни или твърде слаби.

В такава ситуация - след като всичко е наред с котетата, а те просто не се справят толкова добре с конкуренцията - можете да ги храните вие с помощта на шише и специално мляко за новородени, което можете да откриете в зоомагазините. Не забравяйте да осигурите топлина на бебетата, за които се грижите, защото те не могат да се терморегулират сами, което значи, че могат много лесно да замръзнат.

На помощ могат да ви дойдат одеялца, кутия и нагряващи се възглавнички, които се продават в зоомагазините. Работа може да ви свърши и шише с гореща вода, което да увиете в одеяло и да поставите близо до мъничето. Все пак, не забравяйте да подредите кутията така, че мъничето да има къде да отиде, ако му стане твърде топло.

Кралицата е много млада

Предвид, че котките могат да се разгонят за първи път между петия и деветия месец, това значи че те могат да забременеят за първи път тогава и да родят преди дори да са навършили годинка!

Много младите котки, които все още не са пораснали достатъчно, могат да срещат проблеми да се грижат за бебетата си, което е съвсем нормално. При младите майки е характерно да нямат достатъчно енергийни резерви, за да произвеждат необходимото количество мляко, за да хранят цялото си котило.

В повечето случаи, младите котешки майки дори ще се сблъскат с повече предизвикателства да се грижат за собственото си здраве, като същевременно се грижат за бебетата. В случай че сте спасили такава мъничка майка, заедно с нейното котило - побързайте да се посъветвате с ветеринар какво е необходимо да осигурите на нея и на котетата. Вероятно ще се наложи да помогнете в храненето на мъничетата с купена от зоомагазина формула за малки котета.

Как да храним котета от бутилка

бебе котеСнимка: iStock

В случай че майката изобщо не може да храни мъничетата или има възможност само за някои от тях - на вас ще се падне честта да помогнете, но задължително след консултация с ветеринар.

Котетата се хранят на всеки няколко часа. Това обикновено се прави с мляко за котета, което можете да откриете в зоомагазините и шише за хранене. Важно е да отбележим, че човешкото краве мляко, което пием не е подходящо, защото не съдържа необходимите вещества за котетата! Може да докара на мъничетата здравословни проблеми, дори смърт.

Можете да използвате малка бутилка за хранене на котенца, като те трябва да се хранят от шише докато лежат по корем (по същия начин, по който сучат от майка си). Новородените мъничета се хранят ориентировъчно на всеки 3-4 часа, като това включва и през нощта. Около втората седмица бихте могли да разредите храненията на около 4-6 часа.

Млякото трябва да е затоплено горе-долу около 38-39 градуса, което е температурата на котката майка и съответно кърмата. Докато храните мъничето - дръжте бутилката под ъгъл 45 градуса. Не насилвайте мъничето, а го оставете да се храни само с темпо, което е по силите му. Когато се нахрани - котето само ще спре да бозае. След като приключи - потупайте го леко по гърба, за да помогнете да се оригне.

Наред с всичко това трябва да осигурите топлина на мъничето както описахме по-горе и да го стимулирате с мокро тампонче да ходи до тоалетна. Трябва да правите това след всяко хранене, тъй като обикновено мъничетата тогава имат нужда. В случай, че стимулирате няколко минути котето като го разтривате с тампонче по коремчето (както би правила майка му с езика си)  и то не отива до тоалетна - потърсете помощ от ветеринар.

Ако вашата кралица у дома е бременна - винаги е добре да се подготвите за различни ситуации. Няма да сбъркате, ако купите предварително от зоомагазина малко формула за котенца, в случай че се наложи да я използвате. Истина е, че не е лека задача да се грижите за болна кралица или малките котенца, но с постоянство, нежност, любов и помощ от ветеринар - усилията ще си струват!

Вижте още:

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Как да се грижим за бременна котка

Как да помогна на котката си по време на раждане

Виж още