6 често срещани неща, които стресират котките и знаците, които да търсите

котка у дома Снимка: iStock

К отките са любопитни същества и все още има много неща, които не знаем за тях. Често е мистерия да разберем какво стресира котката.

Звуците и миризмите, които обичаме, могат лесно това да направят нашите космати приятели напълно нещастни.

Тъй като котките имат много добър слух и обоняние, те реагират различно на определени неща и могат да изпаднат тревожност. В тази статия ще ви споделим шест неща, които стресират вашата котка. Винаги е добре да знаете от какво се притеснява вашия котешки приятел, така че може да направите всичко по силите си, за да облекчите страховете му.

Dogsandcats.bg

1. Силни аромати

Силните аромати могат да бъдат истинско неудобство за котките във вашето семейство. Въпреки че може да намерите аромата на мента за енергизиращ и освежаващ, той е силен аромат и може да стресира котката ви.

Цитрусът е друга силна миризма, на която котките не реагират добре, въпреки че не е ясно защо. Смята се, че сладостта, съчетана с острата миризма на кисело и горчиво, е достатъчна, за да накара мъркащият приятел да се почувства неудобно. Въпреки че е малко вероятно вашата котка да яде портокали или лайм, цитрусите са токсични за котките, така че избягвайте пръскането на почистващи препарати или освежители за въздух, съдържащи цитруси, върху леглото или играчките на вашата котка.

котка у домаСнимка: iStock

2. Фойерверки и гръмотевични бури

Неочаквани силни шумове като фойерверки и наближаваща буря могат да предупредят котките за предстояща опасност, поради което те често бягат и се крият, когато чуят звуците. Както споменахме - гальовните приятели имат имат изострен слух, така че тези звуци са по-силн за тях и те ги възприемат като заплаха.

Машина за бял шум или поставяне на котката ви в стая, където е тихо, преди да се случи някое от тези събития, е най-добрият начин да се опитате да запазите котката спокойна, докато шумът спре. .

3. Високочестотни звуци

Високочестотните звуци могат да бъдат значителен стрес за вашата котка. Дори звукът от свистящия ви чайник и високия звук на телевизора могат да уплашат котката ви. Понякога не може да направите много, за да спрете звуците, особено ако те идват отвън или няма как да спрете да пиете чай, може да подсигурите подходящи места за мяукащия приятел да се скрие в случай на нужда.

4. Етерични масла и почистващи продукти

Котките могат да се раздразнят, когато помиришат етерични масла и почистващи продукти. Миризмата на белина също е неприятна и може да бъде твърде силна, за да понесе на котката ви. Най-добре е да избягвате използването на тези видове почистващи препарати, особено в близост до тоалетната на котката или където спи. Вместо това опитайте да използвате подходящи препарати, които са подходящи за домашни любимци и дръжте дифузерите за масло в затворена стая далеч от вашата котка.

5. Други котки, кучета и други животни

котка у домаСнимка: iStock

Други котки, кучета и хищни животни със сигурност ще изнервят вашата котка. Мяукащите приятели трудно могат да възприемат други животни, затова ако котката ви е плашлива - може би не е добра идея да се добивате с втори домашен любимец. Въпреки това, ако представите внимателно и бавно двете животни, може да направите прехода и адаптацията по-лека за тях.

6. Промяна в работния ви график

Вярвате или не, една проста промяна в работния ви график може да разтревожи котката ви. Ако мъркащият приятел е свикнал да сте у дома всеки ден, но изведнъж си намерите нова работа и отсъствате по цял ден - това е много голяма промяна за домашния любимец и то никак положителна. Котките харесват графици и харесват нещата по определен начин. Промяната в начина им на живот може да доведе до стрес. Прекарването на малко повече време с котката ви всеки ден заедно с игра може да ѝ помогне да се адаптира към новия ви график.

Признаци, че вашата котка е стресирана

Котките често крият емоциите си, когато не са добре, но ето няколко признака, че вашият домашен любимец е стресиран:

  • Уриниране извън тоалетната
  • Запек, диария или храносмилателни проблеми
  • Прекомерна грижа за козината
  • Прекомерно драскане на мебелите
  • Намален на апетит
  • Изолиране от другите
  • Прекомерна вокализация
  • Агресия към други домашни любимци и стопаните
  • Повече сън

котка у домаСнимка: iStock

Ако забележите някой от тези признаци на стрес при вашата котка, най-добре е да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Въпреки че някои причини за стрес могат да бъдат отстранени без ветеринарна помощ, същите признаци, които изброихме, могат да сочат и към друг здравословен проблем, който само професионалист може да идентифицира.

Котките могат да бъдат стресирани, но обикновено по различни причини. Например, само защото обичате етерично масло, което мирише на портокалови кори, не означава, че вашата котка ще го обича. Всъщност острата миризма може да стресира котката ви. И все пак, ако не може да откриете причината за стреса на мяукащия приятел - консултирайте се с ветеринарен лекар, за да се уверите в здравето му.

Вижте още:

Кои звуци дразнят котките у дома

Как да успокоим котката по време на гръмотевична буря

Как да подходим, ако котката ни се страхува от прахосмукачката

Виж още