6 факта, които не знаете за котките от породата „Американски Кърл“

Американски Кърл Снимка: iStock

К отките Американски Кърл са изключително интересни и впечатляващи, заради сладките си извити уши, които няма как да се сбъркат! Точно тези необичайни уши ги определят като едни от най-уникалните породи котки, но това не е всичко. Има още много какво да научите за мяукащите приятели!

По характер често се описват като котенца, тъй като запазват своя младежки, игрив темперамент през целия си живот. Между сладкия си външен вид и жизнерадостните си личности, те са прекрасни спътници за почти всеки.

Фен ли сте на котките от тази порода? Колко знаете за тях? В тази статия ще попълните знанията си с изненадващи факти за тяхната история, прякори, генетика и други!

1. Всичко започна с бездомна котка

Американски КърлСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

През 1981 г. две бездомни котенца са открити от Джо и Грейс Руга от Лейкууд, Калифорния. Те са първите известни котки, които имат характерните къдрави уши. След чифтосване се раждат още котенца също с извити уши и малко след това започват да развиват породата.

2. Те се раждат с прави уши

Подобно на Шотландските клепоухи котки, котките от породата „Американски Кърл“ се раждат с прави уши. Те започват да се къдрят след три до пет дни и придобиват напълно извитата си форма в рамките на около четири месеца.

Асоциацията на любителите на котки отбелязва, че има много разлики в степента на извиване от котка до котка, като твърди, че те варират „от почти прави до доста  грациозно извити уши, наподобавящи черупки.

3. Изследвани са от известен генетик

Американски КърлСнимка: iStock

Английският котешки генетик Рой Робинсън изследва близо 400 котки от тази порода, за да научи повече за гена, който е отговорен за тяхното къдрене. Според Международната асоциация на котките (TICA), той потвърди, че генът за къдрене на ушите е уникален и че е доминантен ген.

С други думи, за разлика от Шотландската клепоуха котка, която може да предава както навити, така и прави уши котенца, Американският Кърл предава навитата черта на всички котенца от котилото, защото генът е доминантен.

4. Тези котки се срещат в много цветове

Американският Кърл е порода с много цветови вариации. Докато много породи са ограничени до един цвят, тези мяукащи приятели се срещат в най-различни нюанси, включително черно, бяло, синьо, червено, шоколадово, кремаво, сребристо, лилаво, костенурка, златисто, кафяво и кремаво.

5. Те са известни като „Питър Пан“ на котките

Според TICA, любителите на тези котки са нарекли породата „Питър Пан“ на котките заради техните игриви личности. Точно като изгубените момчета, те са приключенски настроени и любопитни.

6. Те имат и други важни физически характеристики

Американски КърлСнимка: iStock

Докато завитите им уши може да са едноименната им характеристика, породата има и други важни детайли. Големите очи с форма на орех са запазена марка и могат да бъдат в различни цветове от синьо до кехлибарено до жълто.

Също така, те няма да покрият къщата ви с козина. Американският Кърл има копринена козина и малко подкосъм, така че не се нуждаят от много грижа и линеенето е много минимално.

Виж още