Американски Кърл

Американски кърл порода Снимка: Istock

Други имена

American Curl

Научно име

Felis catus

Размери

20-30 см. 45-50 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

9 - 16 г.

Произход

САЩ

История

Породата Американски Кърл възниква през 1981 г. в Лейкуд, Калифорния, след спонтанна генетична мутация в популацията на домашна котка. Семейството Джо и Грейс Руга намира две котки с извити назад уши, които пристигат на прага на вратата им. Една от котките умира малко след това, но другата – дългокосместа женска – става член на семейството и те я кръщават Шуламит, като първоначално не обръщат внимание на извитите ѝ уши. Семейството е завладяно от благия и спокоен характер на котето.
Двойката предполага, че това е някаква порода с извити уши, която съществува от преди, но след като се консултира с източници, установява, че няма информация за нея.
В края на годината Шуламит ражда четири бебета, като две от новородените ѝ са с извити уши като нея. Оказва се, че генът, отговарящ за извитите уши е доминиращ, така че е достатъчно само един от родителите да го има, за да ги предаде на поколението си. Шуламит създава голямо потомство, като две от котенцата попадат в близка на семейството им. На нея ѝ хрумва, че този тип котки могат да се превърнат в нова порода, подобна на Британските клепоухи. През 1983 г. любителите на котки разработват програми за селективно размножаване, за да запазят гена и да развият порода, базирана на него. Скоро след това породата е призната и популяризирана.

Външен вид

Уникална черта на породата са извитите назад уши, които ѝ придават весел вид и предизвикват усмивка на всяко лице. Американският Кърл на размер е средно голяма котка. При раждането си изглеждат като всяко друго котенце и имат прави уши, но в рамките на 7 до 10 дни ушите започват да се извиват назад. Тъй като степента на сгъване може да се промени драстично за кратък период, котенцата не трябва да се осиновяват, докато не са на възраст между четири-четири и месеца и половина, когато извиването на ухото е вече в напълно завършена форма. Тази порода котки се характеризира с по-бавен растеж и се нуждае от две до три години, за да достигне зрялост. Тези чаровни приятели могат да се открият в голям набор от цветове и шарки, а козината им може да бъде както по-дълга, така и по-къса.

Характер

Котките от тази порода са любопитни, весели и винаги готови за нови приключения. Лесно се адаптират и привързват. Постоянно търсят вниманието на стопаните си и искат да се включат във всяка дейност. Тези гальовни животни обичат децата, така че ще се радват на тяхната компания. Те са умерено активни, любопитни и умни. Научават се да отварят шкафове и врати, така че най-добре подсигурете шкафовете си. Американският Кърл е спокоен и не особено гласовит. Вероятно ще ви преследва навсякъде, за да види какво правите, а когато се прибирате от работа – с радост ще ви посрещне на вратата!

Здраве

Американският Кърл се смята за здрава порода, която няма генетични здравословни проблеми. При някои могат да се появят проблеми с ушите, поради тесните ушни канали, което може да доведе до ушни инфекции от натрупване на кал.

Dogsandcats.bg

Грижа

Породата може да бъде късокосместа или дългокосместа. При късокосместите козината е изключително мека с малък слой пух под едрата козина, което налага честото сресване с мека четка, както и минаването с ръкавица. Дългокосместите могат да се сресват веднъж седмично. Ушите трябва да се почистват редовно, тъй като отделянето на ушна кал е типично за породата.

Хранене

Препоръчва се да се хранят с висококачествена суха или мокра храна. Както всички породи, Американският Кърл е податлив на затлъстяване, така че трябва да се следят порциите му. Лакомствата трябва да са в умерени количества, а всеки ден трябва да имат достъп до прясна вода.

Деца и домашни любимци

Обожават децата и се адаптират добре към други домашни любимци и нови ситуации. Породата е прекрасен избор за семейства.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Виж още

Още породи котки

Виж още