6 факта за котките, които ще ви шокират

котка Снимка: iStock

В настроение и сте за някои невероятни факти за мъркащите животни, които ще ви накарат да се взирате с още по-голямо възхищение във вашия котешки приятел? Всъщност, знаем, че вече го гледате с любов и възхищение, сега ще имате още повече причина.

В този списък с любопитни факти за котките се състои от различни части - тайни, наука и просто странна информация, която бихте искали да споделите с всеки фен на котките, когото познавате.

1. Котките имат нещо общо с камилите и жирафите

Рамо до рамо, камилите, жирафите и котките на пръв поглед нямат нищо общо. Но след като започнат да ходят, може да забележите приликата! И трите животни – споделят уникален стил на ходене: те движат краката си от една и съща страна едновременно. Това може да осигури на котките по-енергийно ефективен начин за придвижване.

2. Има причина котките да засядат в дърветата

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са невероятни катерачи. Те могат да изкачат почти всяка стена, ограда или дърво, които се изпречат на пътя им. Защо тогава котките не успяват да слязат от високи места?

Е, както се оказва, анатомията на котките е това, което им пречи. С подобни на кука нокти, които се забиват в кората и изтласкват тялото им нагоре, котките могат да се катерят с лекота, което е брилянтен начин да ги спаси от кучета или други опасности.

Мъркащите животни обаче нямат „техниката“ да слизат. Опитните катерачи може и да намерят път надолу, но в повечето случаи ще мяукат за помощ, тъй като не могат нито да скочат, нито да използват ефективно лапите и ноктите си да влязат.

3. Котките имат гъвкави ключици

Чудили ли сте се някога какво прави котките толкова страхотни артисти за бягство? От една страна, те имат предимството на гъвкавите ключици.

коткаСнимка: iStock

Ключиците осигуряват необходимата структура и защита на котките, за да могат да се катерят, скачат и свалят плячка с предните си крака. Но за разлика от хората, тези ключици също трябва да бъдат гъвкави, така че котките да могат да се движат в малки пространства. Всъщност това е една от причините митът, че котките имат девет живота да съществува толкова дълго време; тази умна тактика за бягство им позволява да изчезнат и да се скрият, когато трябва.

4. Котките могат да завъртят ушите си на 180 градуса

Освен ако котката ви не е в дълбок сън, да се промъкнете до нея е почти невъзможно! Често се чудим дали мъркащите животни нямат очи на гърба си!

В действителност котките имат нещо много по-ефективно: набор от независимо въртящи се уши. С 32 мускула, посветени на тези въртящи се уши, можете да се обзаложите, че те чуват всичко, без значение колко тихо ходите.

5. Котките са отлични крадци!

коткаСнимка: iStock

Правилно прочетохте. Някои котки са малки космати крадци и ни най-малко не се срамуват. Така че, ако чувствате, че в дома ви липсват някои предмети, може да потърсите места, на които евентуално котката ви да събира тези „сувенири“! Защо го правят? Може да е скука, инстинкт или поведение, търсещо внимание.

6. Противно на общоприетото схващане, котките са отлични комуникатори

Хората, които не разпознават котешкото поведение и нямат опит с тези живогни, са склонни да виждат котките като неразгадаеми или трудни за четене. Но всъщност котките имат набор от вокализации, които им помагат да общуват с любимите си хора.

Стари проучвания посочват 21 различни вокализации на домашни котки, но нови изследвания от 2020 г. показват, че това вероятно е подценено. Всъщност котките могат да използват фини настройки на тона, честотата и продължителността, за да предадат различни съобщения. И дивите котки, и домашните котки имат набор от вокализации, които да съответстват на тяхната уникална среда.

Тези, които прекарват достатъчно време около котките, ще се насладят на пълната гама от бърборене, мяукане, мъркане и чуруликане, които тяхната котка може да изпълнява.

 Кой от тези факти за котките ви изненада най-много? Котките продължават да ни смайват, а появата на нови и нови проучвания направо променя всичко в нагласите ни относно тези мистериозни животни. Какво ли още предстои да научим за тях?

Виж още