6 причини, поради които уличните котки ви следват

улична котка Снимка: iStock

С топаните на котки или тези, които си нямат, но въпреки това обичат тези животни, често могат да бъдат намерени да галят мяукащи животни на улицата или да ги хранят. Повечето от тези представители могат да са доста плахи и да не приближават хората, въпреки че сте добронамерени, други котки обаче с най-голямо удоволствие се радват на хората и дори се случва да ви преследват по улицата.

В тази статия ще разгледаме 6 възможни причини, поради които мъркащ приятел може да прояви интерес към непознат човек на улицата.

1. Любопитство

Поради естествените си любознателни наклонности котката може да последва непознат просто защото иска да знае кой сте и какво правите. За съжаление има доста голям брой бездомни мяукащи животни, които преди са живели в дом с хора и затова да ни преследват.

В съзнанието им хората могат да се свързват с приятни неща като храна, гушкане и сигурност. Дивите приятели от друга страна или тези израстнали на улицата вероятно няма да се доближат до вас, тъй като нямат опит с положителна интеракция с хора. Да не говорим пък за котките, които са имали лош опит в миналото.

Dogsandcats.bg

2. Интересна миризма

Котките разчитат на обонянието си, за да им помогне да общуват и да научат за света около тях. Поради това гальовното животинче може да последва непознат, защото човекът мирише привлекателно. Може би котката улавя миризмата на домашните любимци, които имате у дома или защото миришете на храна.

3. Глад или жажда

улична коткаСнимка: iStock

Друга често срещана причина котката да последва непознат е, че котето е гладно или жадно.

Търсенето на храна може да бъде трудно за някои представители, които се оказват сами, особено след като са свикнали на живот с човек, който им осигурява храна и всичко необходимо.

Не е изключено мъркащият приятел, който ви преследва да е домашна котка или такава, която живее навън обгрижвана от половината квартал, но да реши да си опита късмета и с вас.

4. Търсене на внимание

Бездомна или някога домашна котка може да последва непознат с надеждата да получи малко внимание, като например триене на главата, галене, топлина или пък забавление. Въпреки репутацията си на безразлични към стопаните си, според изследвания повечето котки се свързват силно със стопаните си.

5. Искат подслон

Една котка може да последва непознат, надявайки се да намери безопасно място за подслон в студено или дъждовно време. Ако сте сигурни, че това е случаят - можете да се опитате да осигурите такова място. Трябва да отбележим, че не всички бездомни котки на драго сърце ще дойдат във вашия дом. Даже голяма част от тях ще се противят буйно, тъй като са свикнали да живеят сред природа и не желаят да се адаптират към живот на закрито.

6. Имат нужда от помощ

улична коткаСнимка: iStock

Котето, което ви преследва може да е в беда и да има нужда от вашето съдействие. Ако изпитва болка, то със сигурност може да мяука или да преследва непознати хора с надеждата някой да му помогне. В такава ситуация - можете да помогнете на мъничето по няколко начина: или да го заведете на ветеринарен лекар, или да звъннете на някоя неправителствена организация и да помолите за съдействие.

Ако решите вие да заведете котето на ветеринар, трябва да бъдете много внимателни с него, за да не му причините болка, когато го докосвате. Също така е важно и вие да се пазите, защото мяукащото животинче може да има какви ли не паразити по себе си, които биха били опасни за вас.

Винаги бъдете внимателни, когато общувате с котки, които живеят на улицата. Макар че всички с най-голямо удоволствие искаме да ги погалим - това може да не е добър ход. От друга страна, има много голям брой „квартални котки“, които живеят около определени пространства, хората ги познават и се грижат за тях. Винаги можете и вие да се включите в това като им давате храна, ваксинирате ги годишно или ги обезпаразитявате периодично, стига да имате тази възможност.

Вижте още:

Каква котка да си взема

Виж още