6 прости домашни средства за предотвратяване на котешки косми в стомаха

котка се мие Снимка: iStock

З наете ли, че средностатистическата домашна котка прекарва почти 60% от деня си в близане на козината? Затова не е чудно, че толкова много котки имат проблеми с космените топки в стомаха си.

Отделянето на космени топки или вътрешното им преминаване може да бъде изключително неприятно за котката. А ако проблемът с космените топки остане без внимание, той може да доведе до опасно запушване на стомаха или храносмилателния тракт на котката. Всеки признак на запушване трябва да доведе до незабавен преглед от ветеринарен лекар, тъй като проблемът бързо може да се влоши.

Признаци, че котката ви може да има запушване на стомашно-чревния тракт:

  • Подут, твърд корем
  • Затруднения при дефекация или невъзможност за дефекация
  • Сухо повръщане
  • Прекомерна кашлица

За щастие, има много неща, които можете да направите, за да предпазите котката си от появата на космени топки, и доста неща, за да облекчите дискомфорта ѝ, ако се появят такива.

Dogsandcats.bg

В тази статия ще разгледаме шест напълно естествени и безопасни средства за предотвратяване на образуване на космени топки при котките.

котка у домаСнимка: iStock

1. Уверете се, че котката ви пие достатъчно вода

Както при почти всеки храносмилателен проблем, правилната хидратация и прием на вода могат да бъдат от голяма полза. Ако котката ви не пие достатъчно вода, храносмилателната ѝ система може да стане бавна, застояла и да започне да работи по-усилено, отколкото трябва. Бавната храносмилателна система само ще влоши проблемите с космените топки.

На първо място, можете да се уверите, че водният запас на котката ви е винаги чист и често подменян. В престоялата вода бързо се развиват бактерии, а също така може да се натрупа мръсотия.

Друга подробност относно хидратацията на гальовните животни е, че много котки предпочитат течаща вода, а не неподвижна. На пазара може да се открият различни видове  фонтан за котки, които поддържат течаща вода, за да подтикнат мяукащия приятел да се хидратира по-редовно.

И не забравяйте, че консервираната храна или мократа храна е около 75% вода. Ако котката ви се храни само със суха храна, тя може да се лиши и от допълнителна хидратация. Постепенното увеличаване на количеството мокра храна може да помогне на котката ви да получи необходимата хидратация, за да поддържа нормалното функциониране на храносмилателната си система.

2. Почиствайте котката си с четка, за да отстраните излишните косми

Може би най-очевидното и естествено решение на проблемите с космените топки е да се уверите, че по котката ви има по-малко разхлабени косми, които тя да поглъща. Особено ако имате дългокосместа котка, редовното четкане и помощ при оформянето на козината е необходимост.

котка у домаСнимка: iStock

Установяването на рутинна грижа за вашата котка в началото на живота ѝ е разумно. Колкото повече можете да им покажете колко полезни са вашите грижи, толкова по-вероятно е те да го позволят! Ако котката ви не седи спокойно достатъчно дълго, за да бъде обгрижвана, опитайте да я примамите с лакомства, за да се задържи за добро четкане.

3. Разтрийте котката си с мокра ръка

Може би любимият ни начин да премахнем излишната козина от котките си, когато те линеят, е с мокро разтриване с ръце. Просто намокрете ръцете си и след това ги прекарайте през козината на котката - влагата ще събере всички видове свободни фоликули, които иначе могат да бъдат погълнати.

Разбираемо е, че някои котки приемат това като накърняване на достойнството им. Можете да направите това и с хартиена кърпа или кърпа за миене, но ако котката ви го понася, тогава е по-забавно да използвате ръцете си.

4. Добавете фибри към диетата на котката си

Добавянето на фибри към храната на котката е отличен начин да помогнете по естествен начин на храносмилането ѝ да протича гладко и следователно да се справя по-добре с космените топки. Уверете се че храната, която купувате за котката има достатъчно фибри. Също така може да опитате с храна за дългокосмести котки, специално създадена, за да предотвратява образуването на космени топки в стомаха.

5. Отглеждайте собствена котешка трева

котка у домаСнимка: iStock

Може би сте виждали, че котките проявяват интерес към тревата и обичат да си хапват от нея, за да си помогнат при изхвърлянето на нещо, което не им е харесало.

Най-добрият начин да осигурите на котката си достъп до подпомагащи храносмилането груби храни е като отглеждате собствена котешка трева. Тя е лесна за отглеждане на закрито или навън.

Когато котката ви се бори с топка косми, тя може да захапе малко котешка трева и или да я върне обратно, или допълнителните фибри ще ѝ помогнат да излезе безпроблемно от другия край.

6. Отвличайте вниманието на котката си с играчки или дейности

Котките, които живеят на закрито, са особено склонни да прекаляват с грижите за козината, когато са отегчени. А ако котката ви прекарва половината си ден в облизване, има значително по-голям шанс да има проблеми с космените топки.

котка у домаСнимка: iStock

Един от по-малко очевидните начини да помогнете на котката си да поглъща по-малко косми е да я разсейвате, когато видите, че прекалява. Пера, въдици, топки... каквато и да е любимата играчка на котката ви, извадете я и се пригответе за игри.

Този метод има и допълнителното предимство да осигури на вас и вашето коте време за сближаване и да поддържа котешкия ви приятел добре упражнен.

Ако котката ви страда от чест запек или смятате, че може да има запушване, незабавно се обадете на ветеринарния лекар. Запушването е изключително опасно и бързо може да стане животозастрашаващо.

Повечето проблеми с космените топки са неприятни, но за щастие не са фатални. А с този удобен списък с естествени средства и стратегии за превенция ще освободите котешкия си приятел от космените топки за нула време!

котка у домаСнимка: iStock

Виж още