6 съвета как да направите посещенията при ветеринар по-малко стресиращи за котките

котка ветеринар Снимка: iStock

М яукащите приятели ходят на ветеринар много по-рядко от кучетата. Тъй като не са свикнали с тези посещения, а също и не излизат навън - за гальовните животни това може да е твърде стресиращо събитие и ги разбираме много добре! Целият процес по стигането до ветеринар може да е голямо приключение и борба с котката, затова ви представяме няколко прости съвета как да направите посещението по-малко стресиращо за домашния любимец.

1. Научете котката да харесва транспортната си чанта

Много котки се крият веднага щом видят извадената транспортна чанта. Те знаят много добре какво ще се случи след това - ще бъдат поставени вътре, ще се возят в кола или ще бъдат носени по улиците, където е пълно със силни шумове и кучета, а след това ще отидат на място, което е пълно с миризми на други животни, където ще им правят нещо неприятно - било то поставяне на ваксина или рутинен преглед.

Има какво да направите по въпроса. Вместо просто да използвате клетката само като транспортно средство, започнете да се отнасяте към нея като към убежище за коте. Поставете вътре любимо одеяло и играчки, а защо не и лакомства. Преместете я на място, където котката обича да се мотае (на слънчево място или в стаята, където мъркащият приятел прекарва времето си). Така котката ще свикне, че транспортната чанта е приятно място за почивка и забавление и няма да се стресира толкова при нейния вид.

2. Упражнявайте котката си в колата

котка ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

След като котката ви се научи да обича транспортната си чанта, може да я научите да обича и колата. Това трябва да е постепенен процес - започнете като поставите котката си в транспортната чанта в колата с отворена врата на колата, да я почерпите с лакомство. След това може да я извадите от клетката, да затворите вратите и да я оставите да души и да изучава наоколо. Направете това няколко пъти и когато котката ви се чувства по-комфортно и не изглежда уплашена. След това можете да включите и изключите колата. В крайна сметка ще си проправите път към шофиране на къси разстояния, например около блока, и котката ви ще научи, че в крайна сметка колата не е толкова страшна, а може и всъщност да бъде интересна.

3. Използвайте спрей с феромони

За много котки синтетичните феромони са като релаксиращ котешки парфюм. Напръскайте транспортната чанта или въздухът около нея. Синтетичните феромони няма да действат на всички котки, но си струва да опитате.

4. Създайте стратегия за чакалнята

котка ветеринарСнимка: iStock

Чакалнята може да бъде най-лошият кошмар на котката, тъй като там има кучата, други котки и хора. Опитайте се да се настаните на по-отдалечено място от целия шум (ако има такова). Покриването на клетката с одеяло също помага при някои мъркащи приятели, тъй като така се чувстват изолирани и защитени. Не забравяйте да бъдете спокойни и да говорите мило на котката си. Ако тя вижда, че вие сте спокойни и невъзмутими - ще знае, че не предстои нищо страшно.

5. Обучете котката да търпи манипулации

По време на преглед вашият ветеринарен лекар ще провери котката ви от главата до опашката. Някои котки може да не са щастливи непознат да ги докосне. В идеалния случай трябва да научите котката си да толерира манипулациите с нея, докато е още коте, но тя все още може да се учи като възрастна. Когато сте у дома - докосвайте я на различни места и по лапите. Без да прекалявате и да я драсните, но целта на тези тренировки са тя да свикне да бъде докосвана дори и не на най-любимите си места. И не забравяйте да я почерпите с лакомство, след като се е справила отлично!

6. Наградете доброто поведение

котка ветеринарСнимка: iStock

Да научите котката си да обича ветеринарната клиника изисква търпение - не може да я насилвате и притискате. Знаем колко разочароващо може да бъде транспортирането или манипулациите с котка, но не бива да се отказвате или ядосвате. Наказанието само ще я направи още по-уплашена и тревожна. Съсредоточете се върху възнаграждаването на котката си, когато направи нещо добро - без значение колко малко или незначително изглежда.

Подушила ли е клетката си? Почерпете я или я похвалете с обич (ако това са неща, които харесва). Справи ли се успешно с пътуването в кола без да съска или да се противи? Това поведение също заслужава награда. Целта е да помогнете на вашата котка да създаде положителна асоциация с всяка стъпка, от преди и по време на ветеринарни посещения до пътуването обратно до дома. Няма да стане от първия път, но не е толкова трудно, колкото си мислите. Здравето на вашата котка е твърде важно, за да рискувате!

Виж още