7 цвята на козината на Сибирските котки

Сибирска котка Снимка: iStock

Г оляма и толкова пухкава, Сибирската котка е любима на много котешки стопани по целия свят. И най-хубавото? Можете да ги намерите в почти всички възможни цветове!

Макар че тези котки са еволюирали, за да оцеляват в сурова среда, те са и невероятно приятни същества, така че можем да разберем защо собствениците на домашни любимци искат тези безстрашни, дружелюбни и красиви котки в дома си.

За всички сибирски ентусиасти, благодарение на сайта Excited Cats публикуваме 8 възможни разновидности на козината, в които може да откриете Сибирските котки.

1. Плътен цвят

Сибирска коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Както подсказва името, сибирските гальовни животни с може да се срещнат в един плътен цвят. Може да преливат някои нюанси, но основният цвят е плътен. Възможни цветове могат а бъдат черно като въглища, чисто бяло, синьо, червено, кафяво или кремаво.

2. Цвят „Чинчила

Сибирските котки с шарка чинчила се срещат доста рядко. Очарованието на шарката „Чинчила" е в искрящия, блестящ ефект, който се получава от гъстата, светла подкозина, която е леко набраздена от наситено черно по опашката, краката, хълбоците, гърба и главата. Възможни цветове на чинчилата са сребрист или златист.

3. Козина с преливащи сенки

Сибирските котки с шарени косъмчета приличат на чинчилите по блестящия ефект на шарената козина, но имат много по-тъмен общ цвят. Те имат бял или светлокремав подкосъм, а тъмната „мантия“, която завършва опашката, страните и лицето, се предлага в няколко богати цвята. Възможни цветове с нюанси са сребрист, златист, кремав, червен, костенурков.

4. Опушен цвят

Сибирска коткаСнимка: iStock

Тези красиви котки често изглеждат едноцветни, когато се излежават, но се можем да забележим по-светли и димни нюанси. Белият им подкосъм постепенно преминава в много забележителни цветове, чиято градация може да се види най-добре, като разрошите козината им внимателно с пръсти.

5. Таби

Шарката таби се състои от строги и ясно очертани маркировки, от които има разнообразни цветове и форми. Котките таби имат гривни от цветни маркировки по краката и пръстени, равномерно разположени на опашката, както и огърлици на гърдите и шията, линии по главата и гърба и намръщена форма на буквата "М" на челото. 

6. По-тъмни цветове в крайниците (colorpoint)

Сибирска коткаСнимка: iStock

Този вид шарка получава името си от това, че най-дълбоките цветове на котката се събират в нейните крайници. Тялото на сибирският пойнт шарка е с един равномерен цвят, макар че е възможно леко засенчване, с определен контраст между цвета на тялото и точките.

7. Двуцветна козина

Двуцветните сибирски котки са своеобразен миш-маш от цветове и шарки и може да се срещнат в различни вариации.

Малко за Сибирските котки

Сибирските котки са атлетични, способни котки с луксозна пухкава козина и приятен характер. Те произхождат от Русия и са перфектно приспособени да оцеляват - и да се развиват! - в суровия студ на родния им Сибир.

Наричани понякога „Руска горска котка", Сибирските котки се появяват в историческите сведения и руските приказки от около 1000 г. насам. Те са били основни помощници във фермите и са се справяли отлично с контрола на популациите от гризачи и паразити.

Сибирска коткаСнимка: iStock

Те са и любим семеен домашен любимец - поколения руски семейства си спомнят с умиление и сълза в очите за очарователните характери и лоялността на своите Сибирски котки. Преди края на Студената война те се срещат предимно в Русия, но през 90-те години на миналия век Сибирските котки си проправят път и към домовете и сърцата в други държави.

Виж още