Сибирска котка

Сибирска котка Снимка: Istock

Други имена

Siberian, Siberian Forest Cat, Moscow Semi-longhair, Neva Masquerade

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 38-46 см.

Тегло

5 - 10 кг.

Живот

8 - 18 г.

Произход

Русия

История

Сибирските котки съществуват от стотици години. Не се знае точно кога са си проправили път в Сибир. Според някои източници се предполага, че руснаци, които емигрират или са били заточени в Сибир взимат своите домашни котки с тях. Поради тежките и сурови условия, тези котки се присподобяват към климатичните условия и студа чрез мутация за дълга, дебела козина. Според руските истории, Сибирските котки някога са достигали до 18 кг тегло и са защитавали своите стопани у дома.

Сибирска котка за първи път се появява на изложението на котки в Кристалния дворец в Лондон през 1871г. Породата се различава от подобните на нея Турска ангорска, Персийска по това, че е много по-голяма на размер, има по-дълга грива, големи изпъкнали очи, дълга, гъста, водоустойчива козина и много пухкава опашка, покрита с много гъсти, вълнени косми. По времето на СССР, за съжаление породата почти не се развива, тъй като правителството насърчава гражданите си да не гледат домашни любимци, поради недостиг на храна и жилища.

Все пак, през 80-те години породата започва да развъжда с появята на клубове. През 1988г в Москва се провежда първата руска изложба на котки, където Сибирската разбира се участва. През 90-те години тези котки са внесени и в САЩ, а към края на същото десетилетие породата е приета от Международната фелиноложка организация.

Външен вид

Отличителна черта на породата е козината. Тя е много дебела, дълга, трипластова и водоустойчива, за да им пази топло в горите на леден Сибир. Тя се среща в множество цветове и окраски. През зимата е по-дебела, докато през лятото изтънява значително. Тялото е със заоблени контури, средно по големина и с много добре развита мускулатура. Тези пухкави приятели са много силни и здрави. Задните крака са по-дълги от предните. Главата е клиновидна, а очите са заоблени и големи. Обикновено имат златни, зелени или медни очи, въпреки че белите Сибирски котки могат да имат сини очи. Ушите са покрити с гъст пух.

Dogsandcats.bg

Тези приятели се считат за хипоалергенни, тъй като излъчват ниски нива на алергени Fel-d1, които обикновено действат на хората. Все пак, преди да си вземете такъв домашен любимец, въпреки алергията ви, прекарайте известно време с него, за да видите как ще ви се отрази.

Характер

Сибирските котки са изключително интелигентни и адаптивни. В състояние са да разрешат всеки свой проблем като например, да си отворят вратата или да стигнат до скритата храна. Те са много атлетични и могат да прескачат големи разстояния и височини. В същото време са много грациозни и могат да се катерят навсякъде без да будат нещата ви. Разбира се, като всяка котка ще проявят интерес да съборят нещо. Прекарват голяма част от времето си в игра, защото тя е любимото им занимание. Привързват се към стопаните си и показват любовта си чрез продължително мъркане. Те растат бавно и достигат до пълните си размери до пет годишна възраст. Тези приятели обичат да разговарят с хората си. Могат да мяукат, мъркат към вас и да ви гледат с многозначителен поглед, който издава, че комуникират.

Тези котки обичат приключенията и предизвикателствата. Могат да ви правят компания навън, дори и когато вали сняг, тъй като козината им ще ги пази. Ако се научат от малки да се разхождат със сигурност това може да се превърне в приятно занимание за вас и за пухкавия ви темпераметен домашен любимец. Те са отлични ловци, така че със сигурност няма да има нито една муха у вас оставена да кръжи.

Здраве

Сибирците са здрави котки. Все пак, трябва да бъдат преглеждани периодично за заболяване на сърцето - хипертрофична кардиомиопатия. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Грижа

Гъстата, дълга козина на тези пухкави котешки приятели има нужда от разресване поне няколко пъти в седмицата, иначе ще се заплете. През пролетта и есента сменят козината си, така че тогава мебелите и дрехите ви ще заприличат на котката ви значително. Къпането не е задължително, но би могло да помогне за намаляване на космените топки в стомаха, тъй като така можете да премахнете мъртвата козина.

Хранене

Препоръчително е да се хранят както всички котки с висококачествена котешка храна, която може да е както консервирана, така и на сухи гранули. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Тези котки обожават стопаните си, спокойни са и не са агресивни, така че са прекрасен избор за семейства с деца. Обичат да живеят и с други котки и приятелски настроени кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още