7 причини, поради които кастрираната ви котка има сексуално поведение

котка Снимка: iStock

М оже да е малко смущаващо, когато котката ви започне да проявява сексуално поведение, да се търкаля в пода, да мяука силно или пък да се бута настойчиво на ваш посетител у дома. Ако кастрираната ви мъжка котка изведнъж е започнала да проявява необичайно певедение, което преди не се е случвало или поне не откакто е стерилизирана може би е време да помислите защо.

Необичайните поведения може да бъдат причинени от медицински състояния, така че е важно да се опитате да разберете причината за тях и как да ги спрете. Кои са най-честите причини, поради които мъркащият домашен любимец проявява сексуални поведения?

1. Котката ви е била кастрирана наскоро

Ако мъжката ви котка е била кастрирана през последния месец и все още се държи сякаш не е преминала през процедурата, това не е нещо, за което трябва да се притеснявате твърде много. Необходими са до 12 седмици, за да се разсеят хормоните в организма му, което означава, че е напълно нормално да наблюдавате такова поведение през първите няколко седмици след операцията.

2. Котката ви е била кастрирана на по-напреднала възраст

коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако мъркащият приятел е бил кастриран на възраст над една година, сексуалното поведение може да се превърне в заучено такова. Това означава, че дори и след като хормоните са изчезнали от организма на котката ви след кастрацията, тя може да продължи да изпитва желание да се държи по този начин.

3. Котката е стресирана или тревожна

Мяукащите животни са чувствителни и са много по-склонни да страдат от тревожност или стрес, отколкото си мислим. Всяко събитие, което променя средата на котката ви, като например преместване в нова къща, нови посетители или нов човек в дома, може да предизвика стрес.

Продължителните пристъпи на стрес могат да разболеят котката ви. Затова, ако смятате, че котката ви е стресирана, е важно да се обърнете към ветеринарния си лекар веднага.

4. Котката се нуждае от повече територия

Гальовните приятели обичат да обикалят и да намират пространства, където могат да изследват или да бъдат сами. Ако къщата ви е малка и котката ви постоянно се конкурира с други котки за храна, легла и играчки, тогава тя може да е стресирана. Сексуалното поведение може да бъде физически признак на тази неудовлетвореност.

5. Довели сте нова котка в дома

Понякога поведението на разгонване е опит на една котка да покаже своя статус над друга. Ако наскоро сте довели нова котка вкъщи, вашата по-възрастна котка може да се опита да я „възседне“ в знак на доминация. Това може да е и признак на стрес.

6. Котката ви иска внимание или е отегчена

Вашата котка може да се чувства отегчена и да търси начин да освободи натрупаната енергия. Ако се чувстват разочаровани, нямат достатъчно играчки, с които да си играят, или просто искат да получат малко внимание от стопаните си, те може да започнат да проявяват необичайни поведения.

7. Здравословен проблем

Не е изключено с поведението си, котката да ви сигнализира, че нещо не е наред с нея. Може да изпитва болка или дискомфорт, затова трябва без повече чудене да я заведете на ветеринар, за да я прегледа.

Как да спрете сексуалното поведение на кастрираната си котка

коткаСнимка: iStock

Сега, след като знаем защо кастрираната ви котка може да се нахвърля върху предмети, други котки или дори хора, нека разгледаме как да спрем това поведение.

Добрата новина е, че има много стъпки, които можете да предприемете, за да укпокоите мъркащия домашен любимец. Не всеки вариант ще работи за всяка котка, а някои от тях няма да са непременно подходящи за конкретната ситуация на вашата котка. Но да решите коя от тях ви се струва най-подходяща да опитате първо, е чудесно начало!

1. Не наказвайте котката си

Това би трябвало да се разбира от само себе си, но наказването на котката ви, било то физическо или словесно, изобщо няма да помогне на ситуацията. То може да повиши нивата на стрес у котката ви, което може да влоши ситуацията. Ето какво да направите вместо това:

2. Добавете повече време за игра

Прекарването на качествено време в игра с котката ви може да ѝ помогне да се упражнява и да задоволи нуждата си от лов. Дори ако мяукащият приятел не изглежда като голям любител на игрите, може би просто се нуждае от поощрение. Опитайте да използвате различни играчки, като експериментирате, за да видите кои от тях харесва най-много вашата котка. Някои мяукащи приятели обичат играчки за ритане, които им доставят тръпката да се нахвърлят върху плячката и да я „убият“, докато други обичат играчки в стил въдица, които можете да окачите, за да скочат върху тях. Можете дори да си купите интерактивни играчки с батерии, с които котката ви да си играе, когато сте заети.

3. Увеличете територията на котката си

Ако котката ви живее у дома, може да е от полза да има по-голяма територия. Разбира се, ние не предлагаме да намерите на котката си огромна външна площ за скитане, но има много възможности за увеличаване на територията на мяукащия приятел в целия ви дом.

коткаСнимка: iStock

Може да опитате да добавите повече вертикални зони, включително рафтове, стълби и дървета за котки. Те дават на котката ви безопасно място, където да седи нависоко и да се чувства като крал на своя замък.

Друга чудесна идея е добавянето на външно заграждение за котки. Можете да закупите готови такива или да създадете свои собствени. Те позволяват на котката ви да се наслаждава на удоволствието да бъде навън, но можете да сте сигурни, че тя е в безопасност през цялото време. Много от котките, живеещи на закрито, обаче обичат да прекарват времето си в загражденията.

4. Добавете повече тоалетни

Освен че трябва да се уверите, че котешката тоалетна е винаги чиста и пълна с достатъчно пясък, който котката с удоволствие да изравя, трябва да се уверите, че има достатъчно тоалетни. Добре е да имате една тоалетна повече от котките. Така например, ако имате две котки, се уверете, че сте осигурили три тоалетни.

5. Намаляване на стреса

Поддържането на рутина може да помогне за максимално намаляване на стреса, както и бавното въвеждане на нови домашни любимци, като се уверите, че вашата котка има безопасно място, където да се оттегли по всяко време, и като се уверите, че винаги получава достатъчно внимание от своите хора.

Можете също така да използвате продукти като котешки феромони или добавки, за да намалите тревожността на котката си.

6. Поощрявайте котката си с лакомства

Обучението с положителен подход е отличен начин да помогнете на котката си да прекъсне цикъла на лошо поведение. Ще ви трябва нещо, което котката ви обича, например любимата ѝ играчка или лакомство. Когато видите, че котката ви изглежда така, сякаш е на път да започне да мяука силно, да се хвърля или да се въргаля, разсейте с лакомството или играчката.

коткаСнимка: iStock

Необичайното сексуалното поведение в кастрираните котки често е знак, че нещо в живота на котката ви не е съвсем наред, така че е ценно да отделите време, за да разберете защо тя държи по този начин и какво може да направите, за да го спрете.

Ако имате някакви съмнения, препоръчваме ви да се обърнете към ветеринарния си лекар и да се уверите, че мъжката ви котка е напълно здрава. След това може да започнете да прилагате някои от нашите съвети за спиране на необичайното поведение на гальовния приятел.

Виж още