7 причини защо котките обичат да седят върху стопаните си

котка и стопанин Снимка: iStock

А ко имате котка, която се разхожда навсякъде по вас, когато сте будни или когато спите, може да ви се стори странно и дори на моменти досадно. Естествено е да се чудите каква може да е причината за това поведение и ние ще разгледаме няколко възможни обяснения!

1. Котката ви обича

Много хора вярват, че причината котката да стои върху вас, особено когато спите или гледате телевизия, е просто, че ви обича и иска да е близо до вас. Много собственици на домашни любимци забелязват, че когато отидат до тоалетната или в друга стая, котката често ги следва. Това последващо действие показва, че домашният ви любимец обича да е близо до вас и сядането в скута ви или стоенето върху вас е следващата логична стъпка към следването ви.

котка и стопанинСнимка: iStock

Повечето собственици на домашни любимци обичат котките им да ги следват, така че не е едва ли ще искат да ограничат това поведение. Освен това наличието на домашен любимец, който ви обича, не е нещо, което повечето собственици не искат да променят. Ако мяукащият приятел скачат върху вас, докато сте будни, най-доброто, което можете да направите, е просто да го поставите внимателно на пода до вас. Ако ви пречи докато спите - може да го научите, че вратата ви стои затворена и котката ви не спи с вас.

Dogsandcats.bg

Друг подход е да изморите хубаво котката си с игра, за да може да заспи сладко-сладко за няколко часа без да скача върху вас.

2. Котката ви се доверява

Следващата причина, поради която много хора смятат, че котката им седи върху тях, е, че домашният им любимец им се доверява. Повечето от нас знаят, че котките са много предпазливи към непознати и бързо ще избягат и ще се скрият при среща с някой нов човек. Затова е логично да предположим, че ако котката стои върху вас, тя вярва, че няма да я нараните, затова няма нужда да се крие.

3. Котката показва собственост върху вас

Много хора вярват, че причината котките да стоят върху вас е да заявяват собственост. Мяукащите животни претендират за собственост върху нещата, като поставят миризмата си върху тях.

котка и стопанинСнимка: iStock

Ако котката ви намира за необходимо да ви маркира като своя територия или собственост, може да има някаква причина. Ако имате няколко домашни любимци, котката ви може да изпитва нужда да ви маркира като своя територия пред другите космати приятели.

4. За да привлече вниманието ви

Всички можем да се съгласим, че е доста трудно да игнорирате котка, когато тя стои в скута ви или се разхожда нагоре-надолу, докато спите. Мяукащите животни са интелигентни и бързо научават това. Те ще го използват всеки път, когато искат неразделното ви внимание, и вероятно всеки път ще бъде успешно.

5. Вие сте удобни за сядане

Много хора смятат, че котката ви използва като възглавница или легло, когато стои върху вас, особено ако в дома има и други домашни любимци. Котките обичат високите места, а скутът и раменете ви могат да осигурят чудесна гледна точка, докато сте будни, а ако спите настрани, бедрото ви е приятно място, където мъркащият приятел може да се сгуши и подпре на топло.

6. Вие сте удобни и излъчвате топлина

котка и стопанинСнимка: iStock

Ако котката ви предимно стои върху вас, когато навън е студено, въпросът е ясен - тя търси топлина. Котките често обичат да се гушкат и през зимните месеци често ще търсят стопаните си, огряни от слънцето места, одеяла или възглавници.

7. Котката ви изследва

Мяукащите животни са много любопитни и обичат да изследват. Не е необичайно да откриете котка, която се катери по почти всичко в дома ви, и тялото ви не е изключение. Съществува голяма вероятност гальовният спътник просто да изследва, а вие да сте му осигурили чудесна възможност за това.

В повечето случаи това, че котката ви скача върху вас през деня, не е проблем, но ако се случва редовно, може да стане досадно през нощта. В случай че гальовният спътник нарушава съня ви, може би е по-добре да го изморите преди лягане или да затваряте вратата на спалнята си, а мъркащият приятел да нощува в друга стая, където да тича на спокойствие цяла нощ.

котка и стопанинСнимка: iStock

Виж още