7 признака, че котката ви изпитва болка

болест котка Снимка: iStock

М оже да е трудно да разберете дали гальовният домашен любимец изпитва болка по много причини. Собствениците на котки често могат да пропуснат фините признаци на болка при своите котки или да не забележат, докато котките им не покажат по-очевидни признаци, като загуба на апетит и летаргия. В някои случаи котките показват по-ясни симптоми само след като са били болни за продължителен период от време или ако са много болни. Докато забележите, че нещо не е наред с вашата котка, това може да е продължило по-дълго, отколкото си мислите.

Въпреки че никой не обича да мисли за своите домашни любимци, които живеят с болка, важно е да можете да забележите издайнически тези симптоми, които подсказват на болка, така че да можете да предприемете необходимите стъпки, за да осигурите комфорт и да предотвратите влошаване на медицинските проблеми.

Може да е трудно да разберете дали котката изпитва болка

Котките са експерти в прикриването на болести. Това отчасти се дължи на факта, че гальовните животни са както плячка, така и хищници, а в дивата природа непоказването на болка може да ги предпази от хищници или други котки, които може да са заплаха. Демонстрирането на болка ги прави по-уязвими на атаки.

Също така, може да е трудно за вашия ветеринарен лекар да забележи признаци на болка, защото котките крият болката си поради страх и стрес, което е често срещано по време на ветеринарни посещения. Как да разпознаем, че мъркащият приятел не се чувства комфортно?

Dogsandcats.bg

Признаци на болка при котките

болест коткаСнимка: iStock

Когато котките се борят с болка, подобно на хората, това може да повлияе на поведението им. Всъщност котките често показват промени в поведението преди физически симптоми.

За вас е важно да знаете нормалния темперамент и поведение на вашата котка. Това включва нормалното отношение на мяукащия домашен любимец, нивото на енергия, походката, апетита, моделите на сън, жаждата и други физически и поведенчески модели. Само най-малката промяна може да е знак, че котката ви е болна или изпитва болка. Тъй като мяукащия спътник не може да ви каже, че изпитва болка, вашият ветеринарен лекар разчита на вас, за да определи дали има някакви необичайни модели на поведение, които може да са свързани с болката.

Ако котката ви просто не се държи като себе си, това може да е знак, че изпитва болка.

  • Промени в грижата за козината

Може да забележите, че вашата котка мие козината си по-рядко или се е фокусирала само върху една част, а не цялото тяло. Мъркащите животни са много чисти животни, така че ако изведнъж спрат да се грижат за козината си и променят навиците си - това е сигурен знак, че нещо не е както трябва.

  • Промени в поведението

Мъркащият приятел може да стане по-затворен и дори да започне да се крие. Нашите котки са свързани с нас и обичат да бъдат ангажирани и да присъстват там, където сме и ние. Някои гальовни животни следват неотлъчно стопаните си и прекарват време свити на кравайче в същата стая или някъде наблизо. Ако котката ви внезапно спре да ви поздравява на вратата, не спи с вас и има друго ангажиращо поведение, може да е знак, че нещо не е наред.

  • По-малко активност и ниска енергия

Може да забележите, че домашният любимец има по-малко енергия или по-малко издръжливост и вече не играе така както преди или не се забавлява както е характерно за него, започнете да го наблюдавате. Вашата котка може да не желае да скача, да ходи нагоре и надолу по стълби, да има затруднения при ставането от легнало положение, да проявява безпокойство и да изпитва трудности при намирането на удобно място за почивка. Може също да забележите промени в моделите на сън - котката може да спи повече или по-малко и може да спи в необичайни позиции или места.

  • Промени използването на тоалетната

Котките обикновено пропускат тоалетните си поради болката, свързана с влизането и излизането от тях, както и трудностите при клякане. Катеренето във висока тоалетна с ръбове или задържането на клекнала позиция може да бъде много трудно за котка с болки в бедрата или коленете.

  • Повишена раздразнителност

Котките, изпитващи болка, също могат да имат нехарактерни епизоди на агресия. Мяукащият спътник може да започне да ръмжи или съска, когато хора или други домашни любимци се доближат до него, може да не се чувства удобно да бъде държан или да негодува при четкане и сресване. Котките, които изпитват болка могат да хапят или драскат, особено когато човек докосне или премести болезнената област или, ако котката очаква, че ще го направите.

болест коткаСнимка: iStock

  • Промени в апетита и приема на вода

Котките, които изпитват болка, може да загубят интерес към хранене и пиене на вода. Ако забележите някакви промени в хранителните и пиещите навици на вашата котка, не забравяйте да уведомите вашия ветеринарен лекар. Това може да е признак на болка и различни други сериозни медицински проблеми.

  • Необичайни пози

Котка, изпитваща силна болка, ще изглежда така, сякаш се опитва да се свие на топка или ще седи прегърбена в предпазлива, приклекнала позиция с гръб, извит по-високо от нормалното, глава сведена надолу и предни лапи често свити под нея. Може да забележите, че след като легне, котката държи краката си прибрани под себе си, вместо да се протяга настрани. То може да избягва или да изпитва трудности при поведението на чесане.

Какво да направите, ако подозирате, че котката ви изпитва болка

Не давайте на котки лекарства за болка, предназначени за хора или кучета. Винаги търсете ветеринарна помощ и се консултирайте с вашия лекар за подходящ план за лечение на болката.

Вижте още:

Топ 10 поведенчески поведенчески проблеми при котките

8 причини поради които котката ви не иска да се храни

Как да разберем, че котката ни е болна

Виж още