7 признака, че сте готови да осиновите котка

коте и собственик Снимка: iStock

П онякога е трудно да опишем с думи колко хубав става животът на човек, който заживее с домашен любимец. Макар че грижите за друго живо същество изискват много внимание и старание от ваша страна, накрая на деня, когато котката ви посрещне на вратата с мяукане и търкане в краката, заспи вечерта до вас на възглавницата (като човек) или търчи бясно из жилището ви от радост - вече не можете да си представите живота без това прекрасно същество. Само за няколко месеза, това мъниче ще се превърне в много важна част от семейството!

Ако умувате дали искате мъркащ приятел - може би това вече е първият знак, който ви подсказва, че моментът наближава. Мислите за мъркащ домашен любимец, всяка котка на улицата ви става приятел, мечтаете сутрин да се събудите от драскането по вратата или да се къпете под звуците на оглушително мяукане. Освен че действително искате котка, заради всичките ѝ сладости, трябва да помислите и за отговорностите:

1. Имате време за котката си

Това е едно от най-важните неща, но често убягва на много собственици и те осъзнават грешката си едва след като диванът им се е превърнал в котешка драскалка. С други думи - трябва да имате и да можете да отделяте време да обучавате мъркащия си приятел.

Котките не трябва да се възприемат като сладко украшение за дома. Освен храна, те имат нужда от игри, забавления и обучение.

Dogsandcats.bg

За да сте сигурни, че отглеждате щастлив мъркащ приятел - трябва да вложите време в него - както да го учите на неща, така и да играете.

2. Имате финансовата възможност да отглеждате домашен любимец

коте у домаСнимка: Pixabay

Трудно можем да преценим колко точно струва отглеждането на домашен любимец, но трябва да преценим, че през първите месеци от съжителството ни разходите ще се увеличат. Това е така, защото трябва да го заведем на ветеринар, да поставим първа и втора ваксина и да го обезпаразитим. Обезпаразитяването се случва всеки месец или на няколко - зависи какво препоръча ветеринарният ви лекар и дали ще изкарвате мъркащия приятел навън на разходка. В допълнение трябва да сте подготвени за няколко първоначални разходи:

  • Тоалетни и аксесоарите към тях - лопатка, подложка и пясък за тоалетната
  • Купи за храна и вода и храна
  • Играчки и котешко дърво
  • Четка за козината, ножица за разяне на нокти
  • Други

В малко по-късен етап идват и поставянето на микрочип, издаването на паспорт, кастриране и други непредвидени разходи, свързани със здравето на мъркащия спътник или инвестиция в повече котешки играчки.

Дори и ветеринарните грижи да са сведени до минимум (само годишните прегледи), все пак трябва всеки месец да отделяте от бюджета си за храна, пясък за тоалетната, обезпаразитяващ препарат и някоя и друга нова играчка.

3. Наясно сте, че ще има щети по мебелите ви

Да, можем да обучим котката си да не драска дивана ни или да не се катери на определени места и да използваме спрейове с отблъскваща миризма за местата, до които тя не бива да достига, но все пак трябва да приемем, че щети ще има.

За да ги предотвратим максимално е добре да осигурим достатъчно котешки забавления и внимание на мъничето. Въпреки това, няма как то да не се заиграе с нещо, което не трябва и това е в реда на нещата. За най-сигурно - приберете ценните си вещи, дръжте лаптопа, кабелите и важните предмети, прибрани, обезопасени или в стая до която мъркащият приятел няма достъп. С течение на времето ще се научите към кои предмети проявява интерес и към кои - не.

4. Знаете, че трябва да чистите котешката тоалетна

Ако живеете с домашен любимец няма място да се гнусите и едвам да докосвате тоалетната или да неглижирате чистотата. Мъркащите приятели не обичат мръсна тоалетна, затова следва да я почиствате всеки ден. Да, миризмата не е приятна, но това е цената за тази пухкава топка, която ще ви носи много щастие.

коте и собственикСнимка: iStock

5. Готови сте да адаптирате дома си за котка

Приемате факта, че може би ще трябва да се сбогувате с някои растения, или да ги преместите на други места. Също така - трябва да намерите място за котешкото дърво, възглавници, легълце, драскалки и аксесоари. Като заговорихме за това - най-вероятно подът ви често ще е обсипан с топчета и играчки, които котката ви гони и вие нямате проблем с тази лека разхвърляност. Дори напротив - използвате всеки момент да хвърлите някое топче, за да може котката ви да го подгони! След време, просто ги събирате на едно място и така докато се разпилеят пак.

Прозорците също са важен момент от адаптирането на дома. Ще трябва  да поставите мрежи или комарници на тях и да се научите кога и как да ги отваряте, така че мъркащият приятел да е в безопасност.

6. Знаете, че трябва да се грижите за домашния си любимец

Разбрали сте се да излезете с приятели след работа, но виждате че мъркащият приятел повръща и не се чувства добре по незнайна за вас причина - отменяте срещата и отивате на ветеринар. Понякога се налага да правим някои жертни, но ние сме отговорни за здравето на котката ни. Тя разчита изцяло на нас за храна, подслон, грижи и любов. Ако неглижираме някой симптом - не правим услуга нито на нея, нито на нас.

7. Примирили сте се, че сънят ви понякога ще бъде прекъсван

Всички знаем, че котките спят постоянно освен между 04-06ч сутринта. Това е времето, в което мъркащият приятел ще скача на воля по главата ви, ще играе с косата ви или ще гони краката ви завити под одеялото. Ако пък затваряте вратата на спалнята си, за да предотвратите това, не се притеснявайте - котката ви най-вероятно ще започне да мяука силно или да драска по вратата.

В такава ситуация, можете да обучите мъркащия приятел, като не му отваряте или не реагирате, за да се научи, че вие няма да му обърнете внимание в този час.

Няма спор, че животът с котка е безумно интересен и приключение всеки ден. Все пак, преди да се впуснете в тази авантюра - помислете добре дали сте готови за това. Ако отговорът ви е положителен - сигурни сме, че няма да сбъркате в избора си!

Вижте още:

8 съвета за нови собственици на котки

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Виж още